2013. márc. 29.

Cassandra Clare: Clockwork Princess - A hercegnő (Pokoli szerkezetek 3.)

Ezt a könyvet angolul kellett olvasnom, mert annyira kíváncsi voltam a trilógia befejezésére, hogy képtelen lettem volna kivárni a magyar megjelenést. (Mielőtt valaki megkérdezné, magyar megjelenés szerintem legkésőbb egy év múlva lesz). Be kell vallanom, én sokkal jobban szeretem Clare Végzet ereklyéi sorozatát, és ezt a véleményemet a Pokoli szerkezetek utolsó kötete se tudta megváltoztatni.

A történet:
"Tessa Gray-nek boldognak kellene lennie… nem minden menyasszony az? Miközben az esküvőjére készülődik, új árnyak kezdik el fenyegetni a Londoni Intézet Árnyvadászait. Egy új démon tűnik fel a színen, akit vér és titkok kötnek Mortmain-hez, a férfihez, aki kegyetlen teremtményeit, a Pokoli Szerkezeteket, az Árnyvadászok elpusztítására akarja felhasználni. Mortmain-nek már csak egy utolsó dologra van ehhez szüksége: Tessa-ra. Jem és Will, akik mindketten ugyanúgy szeretnék magukénak tudni Tessa szívét, bármit megtennének, hogy megmentsék a lányt."

Hát, meg kell mondjam, ez a könyv egyáltalán nem lepett meg, mármint pontosan azt kaptam, amire számítottam, jó és rossz értelemben egyaránt. Na de lássuk sorba a dolgokat. Essen elsőnek pár szó a történetről. Most, így a harmadik könyv olvasása után nyugodtan kijelenthetem, hogy a Pokoli szerkezetek sokkal érzelemközpontúbb, inkább az érzelmekre helyezi a hangsúlyt az akció helyett, ami végül is nem baj, csak hát emiatt néha unalmassá válik, ez a befejező kötet is. Négy párosunk van és mind a négy csöpög a nyáltól, egyiket se bírtam elviselni már a végére, és persze, hogy rózsaszín felhőkben úszva lett vége a könyvnek, mindenki megkapta a boldogságot, amit reméltünk nekik, és lehet ez valakit elégedettséggel tölt el, de engem nem. Azért nem kellett volna ilyen rózsaszín véget írni ennek a történetnek, lehetett volna több tragikum is. Bár ez csak szerény véleményem, hiszen én jobban bírom a tragikus történeteket, azok helyett, amikben mindenki fuldokol a boldogságban. Tehát a történet annyira nem izgalmas számomra, alig van egy kis akció benne, de szerencsére minden rejtély kiderül a végére. A legnagyobb rejtély mind közül, hogy micsoda Tessa, és ez se volt akkora meglepetés, hisz ha jobban belegondolunk, akkor már csak ez az opció maradt, ami logikus. Aztán kiderült, hogy kicsoda Zakariás testvér, és én ezt is sejtettem, de erről majd később egy kicsit.

Aztán mivel nem az akción van a hangsúly, és nincs is nagy nyomozás szerintem, valami mással kellett kitölteni a lapokat, így kaptunk egy csomó új nézőpontot, tisztára olyan volt, mintha nem is Tessa, Will és Jem lennének a főszereplők, hanem mindenki egyenlő rangú lenne a történetben. Kapunk itt Sophie-t, Gabriel-t és Gideon-t, Cecily-t, (mondjuk Jem-et pont nem, pedig nekem ő a nagy kedvencem, de mindegy), még Magnus-t is. Ez se lenne feltétlen baj, ha érdekes dolog történne velük, de engem mondjuk Sophie és Gideon további bénázása már idegesített, Gabriel önmarcangolása untatott, Cecily meg olyan semmilyen karakter se volt. Habár azt be kell valljam Gabriel-t és Cecily-t együtt nagyon bírtam, mármint az összejövetelüket. A karakterek tehát semmi újat nem hoztak, nekem a mellékszereplők közül senki se lett a nagy kedvencem, talán csak a Lightwood fiúkat bírtam egy kicsit.

Wayland Konzul végig az agyamra ment, de szerencsére a végére elintézték és végre befogta a száját és nem kampányolt tovább Charlotte ellen, Magnus-t még mindig imádom, habár itt a Pokoli szerkezetekben nem olyan vicces és magával ragadó, mint a Végzet ereklyéiben, vagy lehet csak nekem tűnik így. Mindenesetre itt is segített az Árnyvadászoknak, aztán pedig továbblépett és mind tudjuk, hogy végül New York-ban kötött ki. Külön tetszett, hogy azok a kis apróságok, melyek a Végzet ereklyéihez köthetők így a végére értelmet nyertek, és Clare szépen összekapcsolta a két sorozatot, gondolok itt például arra, hogy megtudjuk, honnan származik Izzy vörös rubint nyaklánca, aztán hogy miként keletkezett a Herondale-k sebhelye (ami ugye Jace-n is van), akkor hogy miért volt különleges Tessa angyal nyaklánca, hogy miben segítette a lányt.

És direkt igen, megint a végére hagytam a főszereplő hármast. Elsőnek azt kell megjegyeznem, hogy én utálom a szerelmi háromszögeket, mert szerintem csak egy embert lehet szeretni egy időben igazán szívből, a másikat maximum barátságból vagy testvéri szeretetből. Nos, az már az első kötettől kezdve világos, hogy Tessa bele van esve Will-be, épp ezért nem értettem, hogy miért akart hozzá menni Jem-hez, mikor őt nem is szerette... mármint szerelemből biztosan nem, akárki akármit mond. Törődött a fiúval, sajnálta, mert halálos beteg, de szerelemből soha nem szerette, ezt senki ne próbálja meg nekem bemesélni. Persze nem jött össze a házasság, pont ahogy számítottam rá ("Nem is vártam mást!"), hisz Clare már az elején nem szép szóval élve, eltünteti Jem-et az útból, a fiú legyengül és majdnem meghal, az életét csak az menti meg ha Néma Testvér válik belőle... Tessa és Will így ott maradnak egymásnak, és azt hiszik, hogy Jem meghalt...  és most jön a könyv számomra legundorítóbb és legellenszenvesebb momentuma (amiért nagyot csalódtam Tessa-ban és Will-ben, és NEM, nem tudom megérteni a körülményeket, nekem az nem lett volna elég indok ehhez).... még szinte egy nap se telik el Jem halála után és ők máris összefekszenek. Hát én itt néztem nagyokat, és lehet ez másoknak megható, romantikus, vagy mit tudom én milyen volt, de engem inkább felháborított, és teljesen kiábrándított mindkettejükből. Hát ennyire szerették ők Jem-et, nem igaz? *Remélem érezni lehetett az iróniát.* No komment, ehhez nincs több hozzáfűznivalóm, és nem, nem tudom megérteni a helyzetet, se a körülményt, amiben voltak, mikor megtörtént.

Összegezzünk, a Pokoli szerkezetek nálam nem szárnyalta túl a Végzet ereklyéit, és ebben a sorozatban nekem abszolút Jem a kedvencem, (meg persze Magnus), rajtuk kívül a többiek nem hagytak bennem mély nyomokat, a történet és a rejtélyek se olyan izgalmasak, és Mortmain a nyomába se ér, mint fő ellenség Valentine-nak, vagy akár Sebastian-nak. És habár végül Jem is megkapta a maga happy end-jét a végére, akkor is bántott, hogy Will és Tessa mit tettek nem sokkal a fiú állítólagos halála után.
Ui: A borítón természetesen Tessa szerepel, bár nekem ez a lány egyáltalán nem Tessa. Én nem így képzeltem el őt.
A könyvről:
5/3

Könyv előzetes: (nekem nagyon tetszik!)

36 megjegyzés:

  1. Bocsi de te hol olvastad el??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem jelent meg magyarul, ahogy írtam a kritika elején is, én angolul olvastam. Meg lehet vásárolni a külföldi oldalakról, mint pl. a bookdepisetory. :) Vagy még rengeteg oldalról, a lényeg külföldről kell megrendelni, de lehet még itt a nagyobb könyvesboltokban is meg van már angolul. Csak körül kell nézni.

      Törlés
  2. Nem tudod hogy az Angyalból lesz e film?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, elvileg A végzet ereklyéi sikerén múlik a dolog, ha megéri a készítőknek és sok bevételt hoz, akkor biztosan megcsinálják Clare Pokoli szerkezetek sorozatát is.:) De majd csak A végzet ereklyéi után, és ez még messze van. :)

      Törlés
  3. Én egy dolgot nem értek. Ha Will annyira művelt, okos stb, akkor hogy nem tudja, hogy a démonnak nem lehetett elég ereje ehhez az átokhoz???????? Fogom a fejem..Teljes mértékben egyetértek veled a Jem halála-Will+Tessa összefekszik dologgal! Milyen szemetek már!! Még ki sem hűlt a holtteste (vagy mi), de már összefekszenek! :@ Ettől eltekintve valamiért mégis ez a sorozata tetszik legjobban Clarenek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Bevallom olyan régen olvastam ezt a könyvet, valamikor márciusban, hogy már nem is emlékeztem mit írtam ide a kritikában, így újra kellett olvasnom. De újraolvasás után még mindig ugyanazt gondolom, mint ezelőtt.
      Engem Will és Tessa "összemelegedése" alig Jem halála után egy nappal, nagyon felháborított, és ekkor utáltam meg mindkettejüket. Bár Willt már az elejétől fogva ki nem állhatom, oh, de gyűlölöm!!! Nem bírom egyszerűen elviselni. És igen, ez az átok dolog meg.... inkább hagyjuk. Baromság az egész.
      Nekem még mindig A végzet ereklyéi a kedvencem, de abból is inkább csak az eredeti trilógia. A Pokoli szerkezetek se rossz a maga nemében, csak a túl sok romantikus nyált, a túl sok Willt és Tessát, meg a semmilyen történetet valahogy nem bírom tolerálni.
      Jem és Magnus voltak azok, akikért egyáltalán végig olvastam ezeket a könyveket. A Pokoli szerkezetek karakterei közül meg szerintem csak Jem az egyetlen értékelhető és szerethető, abszolút kedvenc. :)

      Törlés
  4. Nem értelek titeket de most komolyan Jem a túl jó a túl nemes miközben a legjobb barátja"testvére" szerelmét akarja elvenni .....nekem Will a kedvencem csak azért mert nem borul azonnal Tessa karjaiba és végre egy normális fiú karakter/nem úgy mint Jace és a többiek.../nem kiállhatatlan.....sokkal jobb mint a végzet ereklyéi nekem nem jön be ez a Clary féle addig húzom a fiúm agyát amíg csak lehet...közben meg mindenkit kipróbálok (Simon,Sebi) Will egy stílusos igazi árnyvadász.Honnan a fenéből tudhatta volna,hogy az átok nem valódi????????????? hát KISFIÚ volt emberek és igenis feküdjenek le ha ennyit vártak egymásra abszólut igazuk van szerelmesek Jem meg el van ott ahol...legalább él Tessa soha nem lett volna az övé WILL+TESSA 4ever!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Tudom, hogy nem kellene a Will rajongók szívébe tipornom, így a jövőben ígérem visszafogom magam, de egyszerűen nem tudom miért, nem bírom Willt. Nem tudom megmagyarázni, de nekem nem szimpatikus.

      És igen ez a szerelmi háromszög nagyon bonyolultra sikeredett, mind Will és mind Jem is követtek el hibákat, bár szerintem az egészet Clare írta meg rosszul, hiszen legyünk már őszinték. Ki nem veszi észre azt, hogy a legjobb barátja szerelmes egy bizonyos lányba? Igen, ezt Jemnek is fel kellett volna ismernie, ha annyira nagyon jó barátok Willel, de Clare valamiért erre nem nem figyelt, így Jemet vagy nagyon hülyének vagy nagyon gonosznak tüntette fel az olvasók szemében.

      És nem a lefekvéssel van a baj, csak ezt nem Jem halála után kellett volna gyakorlatilag egy nappal, azért várhattak volna egy kicsit már csak az illem kedvéért is. Bár tudom, hogy ez a szex dolog senkit se fog zavarni, csak engem és még néhány kevés Jem rajongót, és tudom, hogy én csak ezért háborodtam fel ezen annyira, mert sajnáltam Jemet.

      És így a végére: mellesleg Clary és Jace bénázását a 4. könyv óta én is rohadtul unom, ezzel nem vagy egyedül. :)

      Törlés
    2. akkor ennyi erővel Will is ugyanúgy eszre vehette volna hogy Jem szerelmes Tessába...

      Törlés
    3. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de az én szememben Tessa egy nagy r*banc, ráadásul jellemtelen. Igazad van, valahogy ebben a könyben semelyik karakter nem fogott meg engem sem, csak Jem, neki volt személyisége. Ez a kötet egy borzasztó nagy csalódás, szerintem összecsapott, igénytelen a Végzet ereklyéihez képest, ami a kedvenc könyvsorozatom, imádom. A legvégén Will halála után Tessa újra elkezdett kavarni Jemmel... Szerintem ez is egy olyan dolog amitől nekem leszakadt az arcom mikor elolvastam...soha többé nem veszem a kezembe újra ezt a sorozatot.

      Törlés
    4. Így olvasva a hozzászólásokat, mindenkivel, egyet kell érte nem valamibe. Én Will párti vagyok *Jem, túl kedves, tökéletes nekem,* de akkor is néztem egy nagyot mikor"halála" utan már, khm. Rakjuk össze aminek van. Nosebaj gondoltam, mindenki követ el hibát. De miután Will meghalt és összejött Nemmel, ott végén volt, és megvilágosodtam: Tessa egy ribanc.
      Sajnálom a végét, hogy így el kellett rontani egy jó könyv sorozatot. :(

      Törlés
  5. Szia!

    Szerinted mikor jelenik meg magyarul?
    Mert már nagyon várom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      A kiadó honlapján lévő információk szerint november 31.-én jelenik meg. Persze ez addig nem biztos, amíg tényleg meg nem jelenik. De elvileg már csak egy hónap. Nem kell sokat várnotok. :)
      Itt a kiadó honlapján a dátum:
      http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/cassandra-clare-pokoli-szerkezetek-trilogia-3-a-hercegno-6344

      Törlés
    2. Már megjelent,pontosabban tegnap. Kár mert én inkább a Colleen Houck regényeket vártam azokat pedig tovább halasztották... Még az Ónix is később fog megjelenni...

      Törlés
  6. Szia!

    Mi fog történni benne Tessa Willel vagy Jemmel jön össze?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Szívesen válaszolok a kérdésedre, habár ultra spoiler, így mindenki csak ennek tudatában olvasson tovább! TEHÁT HA NEM AKARSZ SPOILEREKBE BELEFUTNI, AKKOR NE OLVASD TOVÁBB!

      Tehát SPOILER!!! Tessa Willel jön össze a maguk idejében, Jemből pedig Néma Testvér lesz, mert csak így tudják megmenteni a haláltól. Tessa és Will összeházasodnak, gyerekeik lesznek, leszármazottaik stb. A Herondale család tőlük eredeztethető. Évtizedekkel később A végzet ereklyéi történetének idején, amikor ugyebár Tessa még mindig életben van, hiszen halhatatlan, újra találkoznak Jemmel, aki régi önmaga lett és ők ketten pedig ekkor jönnek össze. Vagyis Tessa igazából mindkettejükkel összejön előbb vagy utóbb. :) SPOILER VÉGE!!!

      Remélem kielégítő volt a válaszom. :)

      Törlés
  7. Szia!

    Én az előző kérdező vagyok. A 2. kötetnél tartok, de nagyon kíváncsi voltam, mert bár a 3. rész már megjelent angolul, magyarul még nem. Tehát alig várom, hogy elolvassam és megtudjam hogyan alakulnak a dolgok. Köszi, hogy megírtad.

    VálaszTörlés
  8. Az első, és a második részét a Pokoli szerkezeteknek csak magyarul olvastam, mert nem igazán érdekelt. Viszont a Herceg befejezése teljesen izgalomba hozott.. úgy gondoltam, hogy végre lesz egy izgalmasabb része.. És amikor elolvastam angolul meg kellett mondanom tetszett! Voltak benne butaságok (vagyis amit én "máshogy írtam volna meg Cassie helyében"), és túláradó romantika.. Sajnáltam Jemet, és haragudtam Tessáékra amikor lefeküdtek egymással, de valahol nagyon messze azért megértettem őket.. NAGYON, NAGYON MESSZE. Nem akarok különbséget tenni a Pokoli szerkezetek és a Végzet ereklyéi közt, mert úgy vélem teljesen másfélék.. Az egyik inkább akció dúsabb, a másik romantikus.. És itt mindenkit figyelmeztetek, hogy a romantika alatt igazán romantikát értek, szóval a befejező kötetet valószínűleg végig fogod sírni a boldogságtól, néha a bosszúságtól, de lesz olyan pillanat, amikor szomorúságtól..

    VálaszTörlés
  9. Szia!

    Én most kezdtem el olvasni és elég szomorúnak találtam. Persze még csak az elejénél tartok lehet, hogy ezért. Remélem, hogy elégedett leszek amikor befejezem. Aztán majd elszeretném kezdeni a párválasztót. Szerinted milyen? Jó? Érdemes elolvasni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Remélem neked tetszeni fog A hercegnő. Nekem nem jött be annyira, mint szerettem volna. Poor Jem! Őt nagyon sajnáltam. Tessa és Will meg kikészített.

      A Párválasztóról meg... már olvastam korábban, én még angolul, és írtam is róla. Ezen a linken el tudod olvasni a véleményem:
      http://beranna232.blogspot.hu/2013/04/kiera-cass-selection-kivalasztas.html

      Törlés
  10. Már majdnem befejeztem és most tartok annál a "bizonyos résznél", ami szerintem nagyon nem való oda és nagyon kivagyok tőle és teljesen ki fogom hagyni azt a részt, mert egyszerűen nem viselem el. Nem is értem. Hogy Tessa hogyan nem szégyelli magát :O. Én a föld alá süllyedtem volna szégyenemben és nagyon nem érdekelnek a körülmények. Ez felháborító, akkor is ha nem tartozom semelyik Team-be. Segítség!!! Nekem ez nagyon rontott a könyv teljesítményén. De ez csak az én véleményem, mert lehet hogy valakinek épp ez tetszett. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Nyugi, nem vagy egyedül. Az nálam is kiverte a biztosítékot, ahogy a véleményemben olvashattad. Teljesen oda nem illő, felesleg és felháborító volt az egész. Azóta próbálom elfelejteni. Számomra a Pokoli szerkezetek befejező kötete egy erős közepes volt, semmi több. Sokkal több mindent ki lehetett volna hozni belőle. :(

      Törlés
  11. Szia Anna!

    Egy dolgot nem értek, légyszíves segíts. SPOILER, aki még nem olvasta. A hercegnő végén 2008 van, Tessa megy a hídhoz és találkozik Jemmel, aki már nem Zakariás testvér. Hurrá. Elmennek együtt. A könyv végén a családfán látszik, hogy Tessa és Jem még nem halt meg, mert nincs dátum. No, de most olvastam a Végzet ereklyéi 5. könyvét, az Elveszett lelkek városát, és ott előkerül Zakariás testvér, és mondja, hogy segít a főhösöknek Jace keresésében, mert személyes ügy, fontos neki, hogy a Herondale vérvonal utolsó tagját megmentse. Akkor ez hogy lehet? Lehet tudni a könyvekből, hogy a végzet ereklyéi 2008 előtt v után játszódik? És ha már Tessa anno kulcsfigura volt, akkor most miért nem említik meg a Végzet ereklyéiben? Én vártam volna. Na köszi! Zita

    VálaszTörlés
  12. Szia!

    Jó a kérdés, és a válaszom is SPOILERES!!!! Tehát röviden úgy van az egész, hogy A végzet ereklyéi 2007-ben játszódik, és igen, akkor Jem még Zakariás néven fut. Majd történni fog vele valami, aminek hatására meggyógyul és a régi önmaga lehet, így 2008-ra, amikor Tessával újra találkoznak már a régi Jem+ még meg is gyógyult a régi betegségéből. Cassie többször utalt rá, hogy majd A végzet ereklyéi utolsó részében, a 6. kötetben lehet kiderül hogyan gyógyult meg Jem és lett régi önmaga. Szerintem erről ott szerzünk majd tudomást.
    A másik kérdésedre meg válaszolva, Tessa felbukkant az Üvegvárosban, Cassie megerősített a rajongók gyanakvását, hogy igen, az a lány Tessa volt. És elvileg majd A végzet ereklyéi utolsó részében is szerepelni fog, de ez nem biztos, csak valami ilyesmit hallottam. SPOILER VÉGE!!!

    Van egy nagyon jó Árnyvadász rajongói oldal, ott már írtak Cassie könyveinek időrendiségéről, itt minden kérdésedre választ találsz:
    http://www.vegzetereklyei.net/2013/12/kozhasznu-poszt-idovonal.html
    +Tessa felbukkanásáról is a TMI könyvekben:
    http://www.vegzetereklyei.net/2013/10/a-leggyakrabban-feltett-kerdes-tessa-az.html

    Ez nagyon jó oldal, ha még nem ismered, akkor érdemes körülnézni. Itt minden infót megtalálsz Cassandra Clare könyveiről. :) Remélem tudtam segíteni.

    Üdv: Anna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Anna, megvan az időrend és a Tessa felbukkanása! Már csak a Bane féle rejtélyt nem tudom...

      Törlés
  13. Szia Anna!

    Köszi szépen, oszlik a köd. Már csak 1+1 kérdés. Az üvegvárosban hol bukkan fel? Mivel úgy olvastam, hogy akkor még nem ismertem a Tessa sztorit, lehet elsiklottam felette. Elő is veszem újra. A másik, Magnus Bane miért ragaszkodik annyira will-hez? Mintha megmentette volna Will Bane életét??? Nem rémlik, hogy olvastam volna, hogy ez hogy történt. Köszi Zita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Mármint, hogy érted, hogy Magnus ragaszkodik Willhez? Nem értem pontosan mire gondolsz... szerintem csak szimpla barátok, Magnus segített Willnek sok dologban és ezért barátok lettek. Vagy te mire gondolsz pontosan?

      Törlés
    2. Szia! Lehet félreértettem. Először akkor ötlött ez fel, amikor Bane segített neki keresni démont, aki megátkozta, aztán amikor Jem a végét járta és Tessa és Will elment Magnushoz, akkor Magnus mondta Woolsey-nek, hogy úgy érzi hogy tartozik neki, valami miatt különösen fontos az ő sorsa neki. A hercegnő 5. fejezetének a végén van ez. De lehet, hogy rosszul értelmeztem.

      Törlés
    3. Szia!

      Szerintem csak szimplán barátok, vagy ha van is valamilyen konkrét oka, akkor még nem lehet tudni. Én semmilyen indoklásra nem emlékszem, de lehet később meg lesz magyarázva. :) Őszintén szólva én már rég olvastam A hercegnőt, erre a részletre pedig igazából nem is emlékszek. :)

      Törlés
  14. Szia az Üvegvárosban hol bukkan föl Tessa?:O

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Erre a kérdésre már feleltem korábban, olvass vissza a hozzászólások közt és megtalálod a választ. :)

      Törlés
    2. vissza néztem de nem találom:(

      Törlés
  15. Szia, én sem találom hol bukkan fel Tessa az Üvegvárosban? Kérlek írd le még egyszer:) köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Itt el tudod olvasni:
      http://www.vegzetereklyei.net/2013/10/a-leggyakrabban-feltett-kerdes-tessa-az.html
      Meg ha beírod a google keresőbe, hogy "Tessa az Üvegvárosban" az első találat máris odavezet, ahol olvashatsz erről.

      Törlés
  16. Lehet ezért utálni de a könyvben azt vártam mikor hal meg Jem mert az elejétől kezdve utáltam. Tessa csak azért ment volna hozzá mert azt hitte Will nem veszi el mert nem szereti. Felfrissítem a memóriádat Jem azt mondja Willnek hogy észrevette hogy Will is észrevette milyen szép lány Tessa. Tehát észre vette Willen, hogy tetszik neki de olyan önző volt hogy nem érdekelte a parabatia érzései, meg simán hagyta volna hogy azt higgyék halott. Ha ilyen barátja van az embernek minek ellenség? Amúgy ha Jem nem vesz be többet a gyógyszerből akkor nem történt volna ami történt, 1 évnyi adagot bevett 8 hét alatt és amit a Magiszter küldött gyógyszert is bedobta a tűzbe amit Will szed ki onnan puszta kézzel, ( de azért tényleg utáljuk Willt mert olyan önző) hogy megmentse. És hogy Will meg Tessa szerelme beteljesül szerintem nem gusztustalan szerette Jemet de Willé volt a szívének legnagyobb darabja. Clary is huzza Jace fejét sőt még a Dicsőségest is beleszúrja az nem baj az romantikus csak az a gusztustalan hogy szeretsz valakit aki viszont szeret csak nem meri kimutatni, mert attól tart valaki meghal miatta. Ennyi erővel kritizálhatnánk Gideon Lightwoodot amiért oda van Sophie- ért aki szerelmes volt Jembe akkor ő is szemét? Nem mi... És Will nagy áldozatot hozott 12 évesen, mert a magányos szenvedést választotta hogy ne bántson senkit akit szeret. Jem pedig beszedi a szert önző módon. Részemről ennyi...

    VálaszTörlés
  17. Szia!

    Én csak azt szeretném hozzáfűzni, hogy említetted a végén, hogy nem úgy képzelted el Tessá, minta könyv borítóján
    Viszont van egy fanart tömkeleg a Pokoli szerkezetekről (lehet, hogy ismered meg minden), de ott szerintem, ha kicsit idealizálva is, de a szereplők teljesen elfogadhatóan vannak ábrázolva ^^

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...