2012. júl. 26.

Sötét lovag: Felemelkedés (Batman 3.)

Nagyon régóta vártam ezt a filmet, mióta csak megismerkedtem Christopher Nolan Batman filmjeivel, melyeket a mai napig a kedvenc filmjeim egyikének tartom. A 2. rész Jokerrel mindent visz, és nem hittem volna, hogy valaha azt a szintet felül lehet múlni.
Nos, itt van a trilógia 3. része, melynek címe „Sötét lovag: Felemelkedés” és habár még mindig a 2. rész maradt a kedvencem, de ez méltó befejezése az újfajta Batman kultusznak, amit Nolan teremtett meg.

Lássuk, csak miről szól a film. 8 év telt el a 2. rész óta, Batman-t mindenki gyilkosnak hiszi, Dent lett a hős, akiről még egy ünnepnapot is elneveztek – ezen jót mosolyogtam – eddig béke volt Gotham városában, de akkor váratlanul felbukkan egy új gonosz Bane személyében, aki el akarja pusztítani a várost és Batman-t. Így Batman-re újra szükség van, és ha lehet, akkor most sokkal jobban, mint ezelőtt. Bruce azonban már megöregedett, testi fájdalmai vannak és szinte remeteként él otthonában, de amikor szükség van rá, akkor persze újra felölti a sötét maszkot, hogy megmentse városát a pusztulástól. A történetről nem akarok többet leírni, hiszen csavaros és fordulatos, nem akarom lelőni a nagy poénokat, mindenki nézze meg maga, aki csak kíváncsi rá, higgyétek el, nagyon megéri!

Új karakterek sorakoznak fel a régiek – Lucius, Alfred, Gordon – mellett. Az első közülük a fő gonosz, Bane, akit képregény hűen emeltek át a filmbe, Batman egyik fő ellenfele, akinek sikerül lelepleznie őt, és ő lesz az, akinek sikerül megtörnie Batman-t, de annyira, hogy majdnem a halálba taszítja. Tom Hardy igazán jól alakít, habár természetesen nem szárnyalja túl Heath Ledger Joker-ét.
Aztán ott van Macskanő, Anne Hathaway alakításában, akit kicsit erőteljesebben jelenítettem meg volna a filmben, habár viszonylag sokat szerepelt, számomra nem volt túl hangsúlyos a jelenléte. Persze ő is képregény hű, vagyis tolvajként kezdi, de Bruce már az elején meglátja benne, hogy ennél többre lenne képes. (Zárójelben megjegyzem, nem tudom Bruce honnan szedte, hogy Selina nem jégszívű tolvaj, hanem igenis érző lelkű nő, akinek a nehéz sorsa miatt kellett a rossz útra térnie. Mert nem hiszem, hogy a két szép szeméből olvasta ki, na, mindegy) Persze rendben volt, meg minden, de valamiért mégis hiányzott valami a karakteréből.

És a harmadik új szereplő egy John Blake nevű rendőr, aki túlontúl kiemelkedik a többiek közül, végül Gordon jobb keze lesz, és ha a film végére érünk, akkor egyből megérthetjük miért volna végig kiemelve, sokkal nagyobb szerepe van, mint az elsőre bárki hinné.
Sajnálom, hogy vége van a Batman sorozatnak, én Nolan helyében biztosan nem hagynám abba három résznél, hisz még annyi minden van Batman világában, amiről mesélni lehetne. Persze az is igaz, hogy a csúcson kell abbahagyni, amíg még sikeresek mindannyian, mert ugyebár senki nem szeretne végül megbukni, mint azt már számos filmsorozat esetében tapasztalhattuk, de mégis úgy gondolom, hogy ezeket a Batman filmeket nagyon sokan szeretik, és még szívesen megnéznének egy-két filmet.

A három film egy egészet alkot, és most, hogy láthattuk a harmadikat, észrevehetjük, hogy minden olyan logikusan, olyan aprólékosan volt felépítve a hosszú évek során, hogy szerintem már az elején ki volt gondolva az egész, hogy merre kell haladni, egyik filmről a másikra és ez a három nagyszerű remekmű együtt alkot végül egy csodálatos egészet. Ugyanaz a filmzene, mint az első két rész esetében, mindig pont akkor csendült fel, amikor szükség volt a hangulat fokozására, megint remekül eltalálták.
Talán csak két apró negatívumot említenék, ami engem kicsit zavart. Az egyik, hogy Bruce az elején kb. egy napos ismeretség után ágyba bújik azzal a Miranda-val, számomra ez nem volt túl életszerű, így nem értettem, mi szükség volt rá. A másik meg, hogy hiányoltam az első két részben megszokott apró kis humorkodást, a poénokat, amik mindig a megfelelő időben csattantak el.

Összegezve ez egy nagyszerű film és mikor kijöttem a moziból egész hazaúton csak erre tudtam gondolni, még most este is, mikor írom ezt a bejegyzést teljesen a hatása alatt vagyok. Tökéletes befejezése egy tökéletes sorozatnak.
Imádlak titeket Batman és Christopher Nolan és köszönöm az élményt, amit a három filmben nyújtottatok számomra.
Trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=u4ImpCQWYZQ
10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...