2012. jan. 31.

Suzanne Collins: Futótűz (Az Éhezők Viadala 2.)


Annyira magával ragadott a trilógia első kötete (Az Éhezők Viadala), hogy nem bírtam sokat várni a második részre, így elmentem a könyvtárba, kikölcsönöztem és egy nap alatt ki is végeztem a könyvet.
A Futótűz méltó folytatása az Éhezők Viadala trilógiának, megtudjuk mi minden történt a szereplőinkkel és egész Panem-ben aztán, hogy a szokástól eltérően két győztes hagyhatta el az arénát.

Katniss kiharcolta, hogy ő és Peeta mindketten a viadal győzteseiként térhessenek haza, de ezzel a tettével az egész Kapitólium és főként Snow elnök haragját vonta magára… emellett pedig lassacskán körzetről-körzetre kirobban a forradalom, mert az emberek végre elérkezettnek látták az időt a felkelésre. Katniss adta meg nekik a „szikrát” – azzal hogy tudat alatt, vagy ki tudja talán szándékosan szembeszállt a rendszerrel – és aztán a lázadás futótűzként robog végig egész Panem-ben. A körzetek egyesével robbantják ki a felkeléseket és a rendszer úgy tűnik megint veszélybe került…

Így Snow elnök minden haragja Katniss felé irányul, és noha a lány próbálja helyrehozni a hibáját, de mint végül kiderül ez mind felesleges lett volna. Mert az elnök irányításával egy olyan büntetést találnak ki neki, amiben szerintük végre megszabadulhatnak a lánytól és ezáltal a forradalom jelképétől is. ( Igen, Katniss lett a forradalom jelképe, és a kis fecsegőposzáta madár, ami tulajdonképpen a lány lenne, őt szimbolizálja) A minden évben megrendezett Éhezők Viadala, 25 évenként egészen más és sokkal kegyetlenebb fordulatot vesz, mint a többi 24 évben. Minden negyedévenként elkövetkezik a „Nagy Mészárlás”, és ez abban különbözik a másiktól, hogy ezekben a jubileumi időpontokban, a játék szervezői valami sokkal kegyetlenebb, csavarosabb és meghökkentőbb szabályokat találnak ki, hogy még érdekesebb legyen a verseny, és hogy újra megmutassák, bármit megtehetnek a körzetek lakóival…

Most a 75. Éhezők Viadalán, tehát egy újabb „Nagy Mészárlás” következik és cseppet sem véletlenül a mostani specialitás az lesz, hogy a korábbi évek győztesei közül választják ki az újabb versenyzőket, és mivel a 12. körzetből csak Katniss az egyetlen női győztes, így újra kénytelen részt venni a viadalon. Snow elnök így akar megszabadulni a lázadótól és külön kifejti, hogy ezért ezt választották mostanra, hogy még a korábbi viadalok győztesei se gondolhassák magukat biztonságban. Mert a rendszer bárkit elsöpörhet, aki csak ellenáll neki.

Így Katniss és Peeta - aki önként jelentkezett Haymitch helyett, ketten voltak férfi győztesek a 12. körzetből, és mivel a korábbi mentorukat választották ki, Peeta önkéntesen ment be helyette, hogy Katniss mellett lehessen és megvédhesse - újra nekivágnak az Éhezők Viadalának. De most sokkal nehezebb a helyzetük, hisz nem kisgyerekekkel kell megküzdeniük, hanem olyan főként felnőttekkel, akik szintén győztek valamelyik évben, így pontosan tudják, hogyan kell gyilkolni és ügyesek is benne.
És míg ők próbálnak életben maradni a „Nagy Mészárláson”, a háttérben valami olyasmi készülődik, amire ők sem számítanak… furcsa szövetségeseik támadnak az ellenfeleik között, és végül rá kell eszmélniük, hogy az igazi ellenség nem az Arénán belül van, hanem azon kívül… mikor Katniss ezt megérti, akkor minden más titok is feltárul előtte.

A kedvenc szereplőim ugyanazok, mint az első könyvnél, bár Katniss már kezd egy kicsit idegesíteni és néha felháborodva olvasom, hogy milyen hidegen bánik szegény Peeta-val, ahogyan ő is megjegyzi egyszer magának, tényleg nem érdemli meg a fiút, de mit lehet tenni ha Peeta ennek ellenére is kitartóan szereti őt…
Haymitch megint hozta a szokásos formáját, imádom, ahogyan félig részegen, félig józanon botladozik és osztja a két gyereket, a mostani kedvenc jelenetem mikor Katniss leönti egy vödör vízzel, hogy felébressze egy reggelen, a másik pedig mikor Haymitch és Katniss berúgnak – mikor megtudják, hogy részt kell venniük a „Nagy Mészárláson” – és Peeta próbálja észhez téríteni őket.

Az új szereplők közül csak egyvalakit kedveltem meg akit Finnick-nek hívnak, ő is az egyik kiválasztott lesz, már nem is tudom melyik körzetből, és ha jól emlékszem 14 évesen nyerte meg a 10 évvel ezelőtti viadalt. Imádtam a kis szurkálódásait, a beszólásait és a stílusát… és akkor még jobban megszerettem mikor a végén kiderült, hogy sokkal normálisabb, mint amilyennek mutatja magát.

Tehát összességében: akinek tetszett az első könyv, annak ez is fog… mindenképpen olvassátok el, olyan hamar, ahogy csak tudjátok… mert már nincsen sok hátra és megtudhatjuk, hogyan harcolják ki a körzetek a függetlenségüket a Kapitólium ellen… erről szólna majd a 3. könyv, aminek címe: A kiválasztott. Amint meg tudom szerezni, már olvasom azonnal, mert tűkön ülök és meg kell tudnom, mi lesz ennek a történetnek a folytatása… imádom ezt a sorozatot, százszázalékosan a kedvenceim közé került… 
Link, ha többet szeretnél megtudni erről a könyvről:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Fut%C3%B3t%C5%B1z_(reg%C3%A9ny)
5/5*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...