2018. dec. 8.

Daredevil 3. évad összegzés


Ha a manapság legjobb sorozatos képregény adaptációt keressük, akkor nem túlzok, ha rögtön rávágom, hogy a Daredevil az. Aki már látta a sorozatot, az tudja miért mondom ezt, aki pedig nem, az nem tudja miről maradt le eddig, így mindenképp pótolja a lemaradását. Korábban írtam róla mennyire szerettem az első és a második évadot, ott már egyszer tökéletesen összefoglaltam mi olyan jó benne. Izgatottan és bizakodva vártam a harmadik évadra (amire igen sokat kellett várni ugyebár!) és idén ősszel szerencsére végre megkaptuk. A várakozást enyhítette a tavalyi Defenders, amit én máig a Daredevil nem hivatalos 3. évadának tekintek, mert lássuk be tökéletesen elment volna annak.

Idén októberben azonban végre megérkezett a hivatalos harmadik évad ugyanúgy a Netflixen, ugyanúgy 13 remek résszel, mint a korábbi évadokban. Ahogy elkészült hozzá a magyar felirat, pár nap alatt ledaráltam, és nyugodtan kijelenthetem, hogy megérte a várakozást. Egy újabb remek szezont kaptunk, és nem túlzás azt állítani, hogy ez lett a három évad közül a legjobb. Kicsit persze féltem, hogy csalódni fogok, vagy hogy ismét ugyanazt kapjuk Wilson Fisk visszatérésével, mint amit az első évadban egyszer eljátszottak, de nem így történt, amiért nagyon hálás vagyok.

A harmadik évad remekül lett felépítve az elejétől a végéig. Rengeteg történetszál indul el és fonódik aztán egymásba, mindenki megkapja a saját kis történetét, a korábbi szálakat visszük tovább és abból épülnek ki az évad fontosabb eseményei. A korábbi főszereplők visszatérnek és kapunk melléjük újakat. Nagy meglepetésemre nem voltak rosszak az újak sem, sőt egész jól kiegészítették az évadot és mivel mindegyiknek megvolt a maga jelentősége és fontossága a fő történetszál szempontjából, így valóban kellettek ide, sőt igazán lehetett őket kedvelni. Főleg Dexet, aki a legnagyobb meglepetés volt számomra az évadban.

Az első néhány rész lassabban indul, korrektül felvezetett szálakkal, amik aztán összeérnek és kialakul az évad nagy konspirációja. Fisk nem tétlenkedett két évig a börtönben, hanem a majdnem legtökéletesebb szabadulási tervet dolgozta ki és valósította meg gyakorlatilag mindenkit megtévesztve maga körül. Az FBI-t átverve lassan, de biztosan átveszi újra a hatalmat a város fölött és bosszúból mindazért, amit Matték és Daredevil vele tett korábban, nyilvános lejárató kampányt indít Daredevil ellen. Magát fokozatosan "kifehéríti" és ezzel párhuzamosan Daredevilt "bepiszkítja" és eléri, hogy mindenki őt higgye a gonosznak és az ellenségnek önmaga helyett. Fisk zseniális tervet eszelt ki és úgy játszott maga körül mindennel és mindenkivel, hogy félelmetes volt nézni. Mindenkinek van gyengéje, ez tény, és Fisk ezt mindig sikeresen megtalálta és úgy alakította, hogy kihasználhassa ezt a gyengeséget a saját érdekeiben.

Tervének legfontosabb és legalapvetőbb eszköze pedig Dex lett, akibe nem szándékosan, hanem akaratlanul botlott bele. Benjamin Pointdexter, alias Bullseye az évad legjobb újonca, aki kapott egy komplett eredettörténetet remek háttérsztorival és egy rendkívül összetett karakterrel. Imádtam az elejétől a végéig, hisz a története az a tipikus sajnálható bukás sztori, amit mindig szomorú nézni. Szerencsére olyan szépen építették fel a karakterét, hogy abszolút remekül jött ki minden, teljesen érthető volt a kezdeti belső szenvedése és erőltetett próbálkozása, hogy a jó oldalon maradjon. Tényleg jó akart ő lenni, és ezért mindent megtett, ahogy látni lehetett, de Fisk mahinációjának meg lett a következménye és Dex végül akkorát bukott, amiből aztán még ha akart volna se tudott volna visszatáncolni. Fisk teljes mértékben kihasználta és átverte, egy olyan fegyvert kreált belőle, amit aztán már ő sem tudott kontrollálni, főleg mikor Dex rájött az árulásra és végül ellene fordul. Remek bukás sztori az övé, az évad másik legjobban felépített szála.

Aztán magát a főszereplőt se felejtsük el, mert Matt sem okozott csalódást. Matt korábban bukott el, és még mindig a Defendersben történtek és Elektra halála miatti önmarcangolásával és a hitéből való kiábrándulásával küszködik. Egy ideig csendben meghúzza magát, hogy meggyógyuljon testileg és lelkileg, aztán kiábrándultságában nem akar visszatérni. Ám mmikor elér hozzá Fisk szabadulásának híre, akkor egyszerűen képtelen tovább hátat fordítani a városnak és benne mindenkinek, hanem újra felveszi a maszkot és felveszi a kesztyűt Fisk ellen és gyakorlatilag élete egyik legerősebb ellenfelével találja újra szembe magát. Fisk ellene fordít mindent és mindenkit, Dexet Matt sötét tükörképeként állítja fel vele szemben és Daredevil korábbi jótetteit és sikereit villámcsapásszerűen tiporja a sárba, így Daredevilt téve a város új közellenségének. Matt a korábbi veszteségeit dolgozza fel, ő most áll újra talpra a korábbi bukásból és újra hinni kezd. Míg Dexé a tökéletes "bukás sztori" az évadban, addig Matté a tökéletes "visszatérés sztori" és ezzel ismét egymás tükörképeként funkcionálnak, méghozzá hihetetlenül jó módon.


A másik két új karakter sem céltalanul lett ide berakva. Maggie nővér igazi lényegét elég hamar ki lehetett találni, mert mi másért lett volna ennyire kiemelve, ha nem ezért. Sejtettem én, hogy előkerül ez a szál, és általa magyarázatot kaptunk egy kérdésre, amit a kezdetektől homály fedett. Nadeemről se feledkeztem meg, az események sűrűjében lévő másik FBI ügynök, aki ugyanolyan nagyot bukik, mint a kollégája Dex. Kedveltem Nadeem karakterét és rossz volt nézni, ami vele történik. Nagyjából a felénél sejteni lehetett, hogy mi lesz szegénynek a sorsa és sajnos bejött a tippem, de lássuk be ebből nem nagyon lehetett volna máshogy kimászni. Fisk ugyanúgy használta őt, mint Dexet, csak Nadeem a végére rájött, hogy igenis tehet Fisk nyomása ellen és végül kiállt ellene és segített Mattéknek. A sorsát nem kerülhette el sajnos, de hagyott egy aduászt, ami nagy segítség volt Mattéknek a Fisk elleni harcban.

Néhány korábbi még elvarratlan szálak újra előkerülnek és mind kap egy lezárást. Ezek közül a kedvenc Karen múltjának bemutatása és Karen egyik korábbi, elég meghatározó tettének kiderülése volt. Már az első és a második évadban furcsálltam, hogy szinte elfelejtettük, hogy Karen ölte meg Wesley-t, azt hittem ebből nem lesz semmi, de itt újra elővették és végre meglett a következménye a dolognak. Nem tudom ki hogy van vele, de én örültem annak, hogy az évadban Karen és Matt között semmilyen romantikus dolog nem történt, mert egyszerűen nem illet volna ide, ha egy szerelmi szálat erőltetnek közéjük. Inkább a barátságukat kellett itt újraépíteni, mert az tört meg igazán főleg Matt miatt, ami amúgy nem csak Karen esetében, hanem Foggy esetében úgyszintén kellett. Matt valóban nem volt a legjobb barát egy ideje, de aztán belátja, hogy igenis szüksége van a barátaira és a segítségükre, mert ő sem tud mindig egyedül boldogulni.


Egyetlen negatívum, ami kérdésként felmerült bennem az évad befejezése után, hogy miért nem látogattak meg minket a Marvel más sorozatiból? Kicsit irreális, ha belegondolunk, hogy sem Jessica, sem a többiek, sőt még Frank sem bukkant fel a várost fenyegető nagy vész ellenére. Mikor a gyilkossá lett Daredevilről keltek szárnyra a pletykák miért nem érdekelt senkit, hogy mi van Mattel és hogy tényleg ő bolondult-e meg? Mikor Karent meg akarták ölni többször is, hol volt Frank? Miért nem érdekelte, hogy Karen veszélyben van, holott korábban megígérte, hogy mindig vigyázni fog rá és megvédi, ha bajba kerül? Persze, értem én, hogy ez a Daredevil sorozat, de ha már létrehoztunk egy komplett univerzumot, akkor igenis kössék össze a szálakat, és magyarázzák meg, hogy hol vannak ilyen vészhelyzetben a többiek, vagy hogy most éppen miért nem tudnak vagy akarnak segíteni.

Kapunk tehát egy roppant izgalmas és fordulatos történetet, remek és váratlan csavarokkal, árulásokkal, segítségekkel, mely végig folyamatosan fenntartja a feszültséget és a figyelmet. A karakterek remek utat járnak be, mindenkinek mozgalmas történetszála van, amit öröm nézni. Továbbra is érkeznek a remekül megkoreografált verekedős jelenetek, minden részben minimum egy, amik ugyanolyan tökéletesek, mint korábban. A végére minden történetszál kap egy lezárást, és ha úgy vesszük ez akár egy remek záró évad is lehetne... ha nem lebegtették volna be a folytatás lehetőségét Dex-el a végén.

Épp ezért nem értem miért kaszálta a Netflix a sorozatot, mert hogy igen, a harmadik évaddal kaszálták annak ellenére, hogy vitathatatlanul ez a legjobb sorozatos képregényadaptáció manapság remek nézettséggel és kritikusi visszhanggal. Bár talán jobb is így, talán jobb a csúcson abbahagyni, szoktam mondani néha. Mondjuk ennél a sorozatnál ez így pont nem igaz, mert szerintem még simán ki lehetett volna hozni egy-két évadot. Ilyen remek írókkal, producerekkel és színészekkel, nem hiszem, hogy romlott volna a színvonal, hisz mindig tökéletesen odatették magukat. Az azonban biztos, hogy nekem a harmadik évad lett a kedvencem, egy kicsivel győzedelmeskedett a második felett, pedig azt is imádtam akkoriban.
Értékelés: 10/10

Előzetes:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...