2015. okt. 26.

Dan Wells: Az ördög egyetlen barátja (Nem vagyok sorozatgyilkos 4.)

Fülszöveg:
John Wayne Cleaver démonokra vadászik: megölték a szomszédait, a családját, és a lányt, akit szeretett, mégis mindig győzelmet aratott fölöttük. Most egy titkos kormányzati elitcsapatnak dolgozik, és arra használja az adottságait, hogy a lehető legtöbb szörnyeteggel végezzen…
…csakhogy a szörnyetegek rájöttek, hogy üldözik őket, és a csendes macska-egér játék totális természetfeletti háborúvá készül kirobbanni.
Johnnak nem tetszik ez az életmód. Nem akar az FBI bábja lenni, nem akarja, hogy egyetlen barátját egy elmegyógyintézeti szárnyba zárják, nem akar szembenézni a magát A Vadásznak nevező, rettenetes kannibállal és legfőként nem akar embereket ölni. De ahogy a mondás tartja, nem kaphatsz meg mindent, amit akarsz. Ezt a saját kárán tanulta meg, ahogy azt a ruháján egyre csak szaporodó vérfoltok is bizonyítják.
Amikor John ismét szembeszáll a gonosszal, tudni fogja, mit kell tennie.


Imádtam Dan Wells Nem vagyok sorozatgyilkos trilógiáját, mind a három részt, épp ezért kicsit szomorúan fejeztem be anno az utolsó könyvet, mert tudtam, hogy mennyire hiányozni fog John furán kitekert pszichopata karaktere. Képzelhetitek mennyire megörültem a hírnek, mikor megtudtam, hogy az író folytatni fogja a sorozatot és egy új trilógiával bővül a történet. Kérdés sem volt, hogy a magyar megjelentést követően azonnal lecsapok a könyvre és olvasni fogom. Ennek az új trilógiának az első része ez a könyv. Épp ezért erősen spoileres az első trilógiára, vagyis csak az után ajánlatos olvasni.

Rögtön azzal kezdeném, hogy végre egy remek könyv, egy olyan, amit imádtam az elejétől, és ami totálisan lekötött és magával ragadott. Kicsit féltem, hogy csalódás lesz a folytatás, vagy hogy nem lesz ugyanolyan, mint a korábbi részek voltak, de az aggodalmam teljesen alaptalan volt. Ez a könyv van olyan jó, mint az előzőek, sőt! Nem hittem volna, hogy lehet fokozni az izgalmakat, de az író rácáfolt erre a felvetésemre. Nem romlott a színvonal, nem lett más a stílus, aminek kifejezetten örülök, így tényleg volt értelme folytatni az eredeti trilógiát. (Nem úgy, mint sok más könyv esetében, ahol az író csakis a pénz miatt folytatja, holott már nincs is jó és eredeti ötlete.)

A történet néhány hónappal később folytatódik. John az FBI egy speciális egységének tagja, akik a még megmaradt démonok után kutatnak. John immár magányosan próbál boldogulni a világban, és örül annak, hogy olyan munkát végezhet, amiben hasznosíthatja "speciális készségeit". Brooke beleőrült abba, ami vele történt és elmegyógyintézetben él, gyakorlatilag ő maradt az egyetlen személy, aki még Johnt a múltjához köti valamennyire. Ha azt hittétek, hogy Crowley, Forman vagy Senki elég nehéz ellenfél volt John számára, akkor még semmit se láttatok. Újabb démonok kerülnek a képbe, és tovább folytatódik a vadászat. John közben tovább küzd belső ösztönei és vágyai ellen. Csak hogy úgy tűnik, egyre nehezebb ellenállnia gyilkos ösztöneinek.

Korábban is leírtam már, hogy miért szeretem annyira ezt a könyvsorozatot. Imádom a főszereplőt, és azt, hogy annyira más ez az ifjúsági könyv, mint a többi klisés társa a műfajon belül. Nyomozós fantasy történet, mégsem a nyomozáson, de nem is a természetfelettin van a hangsúly, hanem magán a főszereplőn. Alapból jobban szeretem a fiú/férfi főszereplős könyveket, mert abban kevesebbet rinyálnak az érzéseikről és mindenféle ostobaságról, másrészt ha mindaz nem lenne elég, hogy fiú a főszereplő, vegyük hozzá azt is, hogy John nem egy átlagos fiú. Korántsem az. Ő egy igazi pszichopata, egy roppant komplex és érdekes karakter, akivel ritkán (vagy inkább soha sem) lehet találkozni ifjúsági könyvekben.

John rengeteg dolgon ment keresztül, Elvesztette az egyetlen lányt, aki komolyabban érdekelte, elvesztette az anyját, az egyetlen személyt, aki őszintén szerette őt. Igaz, hogy ölt már korábban, de csakis démonokat. Azt a bizonyos határt még nem lépte át. Ha azt hinnétek, hogy a korábban történtek miatt John megváltozott, akkor iszonyat nagyon tévedtek. John semmit nem változott. Sőt, most még nehezebb helyzetben van, mint korábban. Hisz már az anyja sincs vele, aki azért valamennyire visszafogta őt korábban. Egyedül tengeti az életét, Brooke az egyetlen, akit néha látogat, és akit valamennyire a barátjának tekint. Ugyanazt csinálja, amit korábban, most is démonokra vadászik, csak most épp ez a hivatalos munkája, így viszonylag törvényes keretek között csinálhatja azt, amit annyira szeret.

Persze számára ez nem elég, és nem éli meg mindezt olyan jól. Hisz igaz, hogy démonokra vadászhat és valamilyen szinten kiélheti a gyilkos vágyait, de mégsem lehet teljesen szabad. Még most is szabályokhoz van kötve. Igaz, hogy az FBI-nak dolgozik, de még ők is gyerekként bánnak vele, és nem engedik az igazi akció közelébe. John egyre jobban forrong belülről, és egyre nehezebb csillapítania magát, főleg mikor olyan helyzetbe kerül, ahol feltámadnak a gyilkos pszichopata ösztönei. Kérdés, hogy átlépi-e vajon azt a bizonyos határt, vagy sem? Meddig tud úgy tenni, mintha normális ember lenne? Meddig tudja magát megjátszani mindenki más előtt? Imádtam John karakterének további mélyítését olvasni.

A másik dolog, ami nagyon tetszett a könyvben, hogy végre többet megtudhattunk a démonokról, akikkel John szembekerült. A korábbi könyvekben minden részben egy-egy démon volt John ellenfele, most viszont többel került szembe viszonylag rövid idő alatt. A speciális alakulat, aminek John is a tagja, ezekre a démonokra vadászik, hogy megtisztítsa tőlük a Föld színét. Sokkal többen vannak, mint hitték volna. Mindig is érdekelt, mik ők tulajdonképpen, honnan jöttek vagy hogy keletkeztek és most erre kapunk némi magyarázatot, amitől csak még érdekesebbek lettek számomra.

Ezzel kapcsolatban tetszett az is, hogy az író árnyalta a képet és úgy alakította a dolgokat, hogy senki se legyen fekete vagy fehér. Azt hinnénk, hogy a csapat tagjai mind nemes célú emberek, akiknek nincs más vágya, minthogy elpusztítsák a démonokat és megvédjék az ártatlanokat tőlük. Aztán persze kiderül, hogy nem csak John rejtegeti a többiek elől a titkait, hanem azok is előle, és lehull a lepel arról, hogy igaz, hogy emberek és küzdenek a démonok ellen, de közülük se mindenki feltétlen jó és segítőkész. Emellett ott van a másik oldal, maguk a démonok. John meglepetten tapasztalja, hogy a démonok közül se mindenki olyan kegyetlen és gonosz, mint ahogy azt hitte, és rájön, hogy igenis lehetséges, hogy valamelyiküket nem is kell megölni. Tetszett ez a kontraszt az emberek és a démonok között, és hogy az író nem tisztán fehéren és feketén ábrázolta őket, hanem "szürkítette" az összképet.

Nagyon izgalmas volt a könyv, rengeteg olyan fordulat akadt benne, amit nem láttam előre, így csak kapkodtam a fejem és egyszerűen képtelen voltam letenni. Olvasnom kellett tovább, tudnom kellett, hogy mi jön eztán. Különösen izgalmasra sikeredett a könyv vége, hullottak az emberek sorban, kiderült ki az áruló, egymást döfték hátba azok, akiknek össze kellett volna dolgozniuk, és a démonok is okoztak egy-két meglepetést. Többen haltak meg, mint az előző három részben együttvéve, vagyis volt itt meglepetés és adrenalin bőven. Pislogtam is szaporán, mert annyira izgalmas volt az egész. Persze nem szabad megfeledkezni John sajátos gondolatairól és csapongásairól sem, mert azokat is imádtam olvasni. Főleg azt, hogy tovább ragaszkodik a szabályaihoz, ahogy még mindig próbálja magát kontrollálni, ahogy még mindig minden erejével azon van, hogy normális embernek mutassa magát, ami persze idővel egyre nehezebb számára.

Dan Wells jól döntött, hogy folytatta az eredeti trilógiát, mert már ezen a könyvön is látszik, hogy igenis tényleg volt mit mondania, és nem csak a pénzért folytatta. Van még bőven lehetőség ebben a sztoriban, és igenis lehet ebből még rengeteg izgalmas történetet kihozni. Imádtam a könyvet, legalább annyira, mint az előzőeket, és John még mindig az egyik kedvenc karakterem maradt. Nagyon várom a folytatást, és kár, hogy egy éven belül biztos nem érkezik magyarul. El sem tudom képzelni, hogy lehet ezt tovább fokozni, de bízom az íróban. Ezek után biztos nem okoz majd csalódást.

További információk a könyvről:
Értékelés: 5/5*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...