2013. okt. 16.

Robin LaFevers: Gyilkos kegyelem (A halál szépséges szolgálólányai 1.)

A történet:
FIATAL, GYÖNYÖRŰ ÉS HALÁLOS. A fiatal Ismae-t, akit a halál istenének szolgálói képeztek orvgyilkosnak, a Bretagne-i udvarba viszik küldetést teljesíteni. Ismae azonban azt tapasztalja, hogy nincs felkészülve; nemcsak az intrikák és árulások játszmáira, hanem a lehetetlen választásra sem, amelyben pedig döntenie kell. Mert hogyan tölthetné ki a Halál bosszúját egy olyan emberen, aki – bármennyire küzdött ellene – meghódította a szívét? Veszélyekkel teli történet: intrikák, mérgek, szeszélyek; de végül megmutatkozik a helyes út?

Nem is választhattam volna ennél jobb könyvet magamnak, és máris azzal kezdeném így a legelején, hogy ez mennyire hihetetlenül tetszett, pedig őszintén szólva nem voltak nagy elvárásaim. Ha hasonlítanom kellene valamihez akkor Philippa Gregory történelmi könyveit említeném meg, stílusában, témájában és történetében ahhoz hasonlít. Persze ebben a korszakban annyira nem vagyok járatos, a Tudor korszakkal ellentétben, így nem tudom megmondani, hogy történelmileg mennyire helyes vagy épp helytelen a sztori. Mégis, ez nem egyszerű romantikus-történelmi regény, hanem az írónő egy kis csipet fantasyval fűszerezte meg az egészet. Nincs benne túl sok varázslat és mágia, nem azon van a fő hangsúly, mégis egy kicsit megjelenik benne, hiszen a főszereplőt a Halál lányának nevezik. Érdekes párosítás, és szerintem igen találó, kellett bele ez a kis misztikum, hogy még izgalmasabb legyen a történet, és habár mint mondtam nem ezen volt  fő hangsúly, engem mégsem zavart.

A történet tehát történelmi háttérrel rendelkezik, a 15. század második felében játszódik, nem a főszereplők, de néhány mellékszereplő valós történelmi személy volt, mint mondjuk maga Anna hercegnő. Így Philippa Gergory könyveihez hasonlóan a történetben az ármánykodás, hatalmi harcok, a trón megszerzéséért folytatott küzdelem, az udvari intrikák és az árulások kerülnek előtérbe, persze itt kevesebb a másikkal ellentétben a nyílt erotika, hiszen ez YA könyv, de szerintem az hiányzott a legkevésbé. Sőt, itt kifejezetten örülök annak, hogy nem voltak benne olyan dolgok. Ide nem illett volna, hiszen a főszereplőnk se valami nagyvilági fruska, hiszen kolostorban élt és tanult évekig. Tudom, hogy valakit nem kötnek le az ilyen történelmi könyvek, de én szeretem őket, így kifejezetten örültem annak, hogy hozzájutottam ehhez a könyvhöz.

Mégis, ha kötekedni akarok egy kicsit, akkor szerintem az első egy-két fejezet teljesen felesleges, bár értem mi célja volt bele az írónőnek, meg akarta nekünk mutatni, hogyan honnan érkezett a kolostorba Ismae, hogy milyen sanyarú sorstól menekült meg. Ennek ellenére szerintem nyugodtan indulhatott volna ott a könyv, mikor már bekerül a kolostorba, és akkor később röviden elmesélte volna, hogy milyen szemét volt vele az apja, és hogy egy szörnyű házasság elől menekülvén választotta Mortain hű szolgálójának életét. Nem tudom mennyire hiteles a korszak ábrázolása, engem mégis magával ragadott ez a középkori hangulat. És külön tetszett ez a Halál szolgálólánya dolog, amivel az írónő megtoldotta a történetet.

A karakterekről is írni szeretnék pár sort, hisz érdemes őket megemlíteni. A főszereplőnk Ismae egy megtört lélek, aki az elején még zsarnok apja elnyomása miatt egy félénk és ártatlan kislány, elmenekülvén korábbi életéből elfogadja az utat, amit felkínálnak számára. Egy kolostorba kerül, ahol őt és társait a profi gyilkolás művészetére tanítják meg, azokkal az emberekkel kell majd végezniük parancsra, akiken megjelenik Mortain Isten jele. Ismae a kolostorban töltött évek alatt teljesen megváltozik, erős, okos, céltudatos és valamilyen szinten kegyetlen nő válik belőle, feltétlen szolgálója lesz a kolostornak, kérdés nélkül öli meg azt, akit kell. Egészen addig, amíg bele nem keveredik egy fontos hatalmi játszmába, és Gavril Duval oldalán a hercegnő trónra jutásáért kell küzdenie. Közben persze fontos dolgokra jön rá, például hogy lehet mégsem jó ez az élet, amit magának választott, és hogy a szerelem mindennél erősebb lehet.
Duval meg egy igen komoly, okos és intelligens férfi, aki az elején talán hűvösnek és magának valónak tűnik, akinek semmi sem fontosabb a kötelességei teljesítésénél, mégis a végére kiderül, hogy azért Ismaenek ő sem tud ellenállni. Aranyos páros voltak, és végig szurkoltam nekik. Külön tetszett, hogy a könyv vége nem rózsaszín, persze boldog vége lett, de nem olyan nagyon cukormázas, és ez éppen így lett jó. Ismaen és Duvalon kívül, még nagyon szimpatikus volt Anne hercegnő, de még a Rémlovag is. Talán velük majd a folytatásban ismét találkozhatunk.

Egy trilógia első kötetéről beszélünk, a folytatásban azonban új narrátort kapunk, az egyik itteni mellékszereplőnk lép a rivaldafénybe: ő pedig Sybella. És meg kell mondjam én NAGYON kíváncsi vagyok a lány történetére, és hogy mégis hova tűnt és mit csinált addig, amíg mi Ismae életébe nyerhettünk betekintést. (Ez még távol van, de a 3. könyv főszereplője pedig Annith lesz. :)
Ui: És megint az eredeti borítót kaptuk. Ismae szerepel rajta.

Bővebb információk a könyvről:
Értékelés: 5/5

A könyvet köszönöm a Maxim Kiadónak!

Ezt a könyvet és a kiadó teljes kínálatát (főképp a Dream válogatás könyveit) ezen a linken tudjátok megtekinteni és megrendelni! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...