2013. márc. 20.

Karen Marie Moning: A hajnalra várva (Tündérkrónikák 3.)

Ez a Tündérkrónikák sorozat harmadik része, az első két könyv nagyon tetszett, így természetes, hogy olvastam tovább a folytatást.

A történet:
"MacKayla Lane már nem az a naiv, idealista, divatbolond lány, aki Írország földjére tette gondosan pedikűrözött lábát. A Dublinban töltött néhány hónap megváltoztatta, de még mindig hajtja a bosszúvágy. Tudja, hogy a nővére gyilkosa közel van, de a gonosz még közelebb. Barrons megtanítja használni újonnan felfedezett adottságát: látja a tündéreket, sőt akár megölni is képes a máskülönben halhatatlan lényeket, megérzi a varázserejű tündérrelikviák közelségét, köztük az egymillió éves Sötét Könyvét, a Sinsar Dubh-ét, amelynek tulajdonosa kezében tartja a világ sorsát. Dublinban eluralkodik a káosz , az idő egyre fogy. Közeledik az év világos és sötét felét elválasztó nap, amikor a legkönnyebben lehet közlekedni a világok között. Halloween őrületes éjszakáján Dublinban elszabadul a pokol, Mac pedig ezúttal teljesen magára marad a sötét erőkkel szemben…"

Ezt a könyvet szintén igen hamar kiolvastam, most sem kellett csalódnom, szépen haladnak tovább az események, a stílus még mindig szuper, érdekes és vicces, nem lehet okom panaszra. A történet ott folytatódik közvetlenül ahol a második rész abbamaradt, és végre sokkal több mindent megtudhatnunk magáról a Sinsar Dubh-ról, ami ugyebár korántsem egy egyszerű könyv, és ezen kívül még jó pár rejtélyre is fény derül. Kicsit többet láthatunk a Nagyúrból, vagyis Darroc-ból, V'lane által megtudjuk hogy konkrétan hogyan és miért jöttek létre az Unseelie-k (a sötét tündérek), de persze a számomra legnagyobb rejtélyek még mindig nem derültek ki, például, hogy most akkor micsoda vagy kicsoda Barrons. Valahogy sejtem, hogy erre csak az utolsó kötetben kapok választ, így addig türelmesnek kell lennem.

Mac és Barrons együtt tökéletesek, szépen alakul a kapcsolatuk, tisztára forr köztük a levegő, és nem hiszem el, hogy még mindig nem estek egymásnak. Komolyan, már azért drukkoltam, hogy henteregjenek egyet, még akkor is, ha annak semmi köze nincs a történethez. Barrons még mindig irtó aranyos, mikor féltékenykedik, bár azért már kezdhetne leszokni a bunkó és erőszakos megnyilvánulásairól.
Aztán külön tetszik Mac egyre nyilvánvalóbb jellemfejlődése, vagyis inkább jellemátalakulása, már tényleg kezd eltűnni a rózsaszín kis barbi baba, aki az elején idegesített, Mac egyre önállóbb, magabiztosabb és erősebb lett, szerencsére még mindig nem bízik meg teljesen senkiben, és ezt igen jól teszi, hiszen ebben a részben gyakorlatilag négyen akarták maguk mellé állítani, persze mindannyian alantos és önző célok érdekében, Barrons, V'lane, Rowena, és Darroc. El sem hiszem, hogy ilyen kapós lett Mac, tényleg mindenki őt akarja a képességei miatt.

Nagy örömömre V'lane még többet szerepelt mint korábban, folyton nyomult a lányra, és olyan kis aranyos volt, mikor Mac-el együtt töltötték az idejüket a napon, még ha ezeknek a jeleneteknek gyakran semmi haszna nem is volt. Persze néha előjött a felsőbbrendű tündér egója, de úgy általában tisztára barátságos és segítőkész volt. Kíváncsi vagyok  miben mesterkedik, mert nem hiszem, hogy csak úgy minden ok nélkül kedveskedik a lánynak. Talán most érzem azt először egy szerelmi háromszög esetében, hogy képtelen lennék dönteni közöttük. Barrons és V'lane mindketten erős, érdekes és magabiztos karakterek, komolyan nem tudnék választani közöttük, mindketten vonzóak és veszélyesek, csak más módon.

A várakozásaimmal ellentétben a sidhe-látók csoportját nem ismerhettük meg annyira, amennyire vártam, bár Dani még mindig szimpatikus, Rowena viszont egyenesen ellenszenves, nem értem mi baja van Mac-el, talán féltékeny rá az ereje miatt, vagy azt hiszi, hogy Mac a pozíciójára pályázik vagy mit tudom én, a lényeg, hogy mindig szemét módon viselkedett a lánnyal, még szép, hogy Mac eztán nem lesz a kis csicskása.

A történet végi nagy zűrzavar tökéletesen lett tálalva, és Mac jól tette, hogy nem kezdett el hősködni, hanem inkább meglapult, hiszen egyedül amúgy sem tehetett volna semmit. Vártam mikor robban be Barrons és menti meg a lányt, de ezúttal nem jött... Mac nem volt képes megvédeni magát a három Unseelie herceg halálosan csábító erejétől, és hát finoman szólva átadta magát a kísértésnek, aminek eddig (nem épp magabiztosan, de sikeresen) V'lane esetében ellent tudott állni. El nem tudom képzelni eztán mi lesz a lánnyal, bár tuti nem hal meg, hisz ő a főszereplő, de érzem, hogy mégis sok minden meg fog változni.
UI. Eddig ez a legcsúnyább borító a sorozatban. Nekem egyáltalán nem jön be. :(
A könyvről:
5/5*

6 megjegyzés:

  1. Elárulok valamit. Barronsről már a 4. könyv végén kiderül, hogy micsoda. ;)
    V'Lane, hát néha tényleg ari volt, de azért hümm... hümm...
    Azzal én is egyetértek, hogy Mac jól tette a nemhősködést, de a tündérhús bekajálásáért máig szidom kicsit.
    Eltaláltad, Mac nem hal meg, csak... "átalakul", amit egy ideig nagyon élvez ;)

    Ja, és a borító szerintem is randa.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor a negyediket minél hamarabb olvasnom kell, szerintem már lehet holnap este nekikezdek. Nagyon fúrja az oldalam a kíváncsiság, hogy micsoda Barrons... mert ötletem sincs. Remélem nem valami baromság lesz... :)

      Én nagyon bírom V'lane-t, vagy inkább nem kellene ennyire, mert még róla is kiderül valami sötét titok, aminek nem fogok örülni?!

      Közben elkezdtem gondolkodni, és ha Mac nem hal meg, akkor csak nem olyan szexrabszolga vagy mi lesz belőle? Korábban említették egyszer-kétszer, hogy vannak olyan nők, akik ha lefekszenek egy tündérrel és túlélik, akkor nem emlékszem a hivatalos megnevezésre, de valami olyasmi lesz belőlük, nem?

      Törlés
    2. Érdekes lesz, annyit mondok. :P Én nagyon sokat filóztam azon, hogy mi is Barrons. De arra ami, még véletlenül sem gondoltam.

      Bírjad, nem bántalak érte. ;) Elég sötét az a tündérke, az biztos. Meg fogsz lepődni, mennyire.

      Pri-ya. Igen, az lesz belőlük. Olvasd csak. ;) Barrons nagyon készségesen fog segíteni a mi kis szivárvány lányunkon...

      Törlés
    3. Jaj, jaj, úgy látom lesznek még itt meglepetések!
      És remélem Mac és Barrons végre egymásnak esnek, már nagyon várom... a 4. kötetben azért illene már egy kis "akciózás". :)

      Törlés
    4. Lesznek bizony! Én alig győztem kapkodni a fejem...
      Kehhheeemmm... ;P

      Azt hiszem szeretném újraolvasni az egész sorozatot. :)

      Törlés
    5. Azt meghiszem, szerintem én is el fogom majd valamikor még egyszer olvasni újra az egészet, legkésőbb nyáron tuti biztos. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...