2012. nov. 25.

Alkonyat filmek


Már régen tervezem, hogy az Alkonyat filmekről írok kritikát, de eddig mindig valami más került előtérbe. Mivel nemrég néztem meg az utosló filmet a moziban, így gondoltam most jött el az ideje egy összegző véleményírásnak. Most nem akarok egyesével írni a filmekről, hanem egyben fogok írni az összesről és már előre szeretném kiemelni, hogy a könyvek történeteit nem fog újra leírni, se azt, hogy mi arról a véleményem, azt megtalálhatjátok az egyes könyves kritikáimban (Alkonyat, Újhold, Napfogyatkozás, Hajnalhasadás), most a megfilmesítésről és csakis a filmekről szeretnék néhány szót szólni.



Régen imádtam a Twilight könyveket, és igazából úgy szereztem róluk tudomást, hogy láttam az első film előzetesét, elolvastam a könyvet és aztán persze szinte kötelező volt megnézni a filmeket. Imádtam az első filmet, és szerintem még mindig az a legjobb az összes közül. Különleges, egyedi és sötét a hangulata és habár nem olyan izgalmas és sodró az esemény, ami mindenkinek tetszene, de nekem épp azért a kedvencem máig a sorozatból, mert sötét, romantikus, elmélkedő és egyedi.


És hogy mit gondolok a válaszott színészekről? Robert Pattinson számomra sosem lett az igazi Edward, se a külsejét, se a játékát tekintve, de a végére már megszoktam. Kristen Stewart külsőre tökéletes Bella és a karaktert is tudja hozni, se nem több, se nem kevesebb, éppen annyi, amennyinek lennie kell. Habár néha tényleg elég bamba képet tud vágni, de nekem soha nem volt vele semmi bajom. A Cullen család többi tagja elmegy, velük se volt gondom.


Habár az kicsit elég gáz rájuk nézve, hogy a Cullen család többi tagját alakító színészek nagy része a valóságban nem úgy néz ki, mint a filmben, vagyis ezalatt azt értem, hogy annyira látszik, hogy a felén paróka van, meg hát befestették a hajukat. Ja és a vámpírság megjelenítése se sikeredett túl jól, hiszen az irreálisan fehérre festett arc, a rúzsos száj meg miegymás... nem tudom miért, de már túl mesterkélt lett számomra (Az első részben még nem annyira, a többiben annál inkább).


Aztán a vámpírokon túl ejtsünk néhány szót a farkasokról, kezdjük Jacob-bal. Nem a kedvenc karakterem, viszont Taylor Lautner-rel semmi bajom és nagyon csodálom azért, amit képes volt megtenni, hogy megtarthassa a szerepet. Ilyen fiatalon kigyúrta magát és eléggé megemberesedett az 1. rész után, és tényleg hihető volt Jacob átváltozása. Taylor nagyon jól tudta, hogy nem szabad elvesztenie ezt a szerepet, hisz nagy potenciál van benne, és milyen igaza lett.
Aztán ott vannak a farkasok... mármint tényleg maguk a farkasok. A számítógépes, feltúrbozótt gigalények, akik sokkal inkább furcsa medvék, mint farkasok. Ezt sem bírom a Twilight filmekben, a túl sok CGI-t, a túl sok számítógépes trükköt, meg ezeket, annyira rosszul néznek ki a képernyőn... és ez is csak a 2. résztől lett szembetűnő. Az első részben nem volt olyan sok akció, így ott a harcjeleneteket kaszkadőrökkel oldották meg, ami nekem jobban tetszett.


Aztán ejtsünk pár szót a "gonoszokról" is. Mivel az egész Alkonyat sorozatban csak mondvacsinált veszélynek vannak kitéve a főszereplők, így igazi gonoszokról vagy veszélyről sem beszélhetünk. Szerettem az első könyvben James-t és Victoria-t, az egyik szinte rögtön meghalt, a másik meg hamarosan követte a társát... Egyébként azt elfelejtettem, hogy a két színész, aki James-t és Victoria-t játszotta, nekem nagyon tetszett, ők tényleg olyanok voltak, mintha csak a könyvből léptek volna elő.

Aztán rajtuk kívül ott a másik nagy ellenfél, vagyis a Volturik, a vámpírok uralkodó családja, a filmben megjelenített Volturi testvéreknek közük sincs a könyvbélihez (mármint kinézetüket tekintve), és a háromból inkább csak Aro van kiemelve, a másik kettő csak statisztának van mellette. Szegény Dakota Fanning se tud remekelni Jane szerepében, hisz az amúgy is kevés szerepet, amit a karakter a könyvekben kapott, a filmekben még jobban megkurtították. Viszont Micheal Sheen számomra szimpatikus Aro lett, bírtam a stílusát, és Caius szintén elment volna, ha még ennél is agresszívabbra csinálják meg, a könyvben sokkal jobban pattog és okoskodik. A filmben ő is háttérbe van szorítva, dehát mit lehet tenni, a film nem ad arra lehetőséget, hogy minden egyes karakter ki tudjon bontakozni.


És végül nem hagyhatom ki az utolsó film középpontját, a kicsi Reneesme-t. A kislány szerintem tökéletes, hasonlít Edward-ra és Bella-ra, ő is mintha csak a könyvekből lépett volna elő. (Viszont a kisebb változatai eléggé borzalmasak lettek, azok a kisbabák és a számítógépes trükkök, amiket rajtuk alkalmaztak... hát inkább nem mondok rá semmi csúnyát.)

Összességében azt lehet megállapítani, hogy az Alkonyat filmek, ha a könyvekhez viszonyítjuk őket, eléggé borzalmasak lettek, ha azt vesszük figyelembe, hogy a 2. film rendezőváltásától kezdve vészesen elkedzett süllyedni a színvonal. Egyre rosszabbak lett a sminkek és a színészek külső megjelenése, a rengeteg számítógépes trükk engem csak idegesített és legfőképp akkor borultam ki mikor megtudtam, hogy az utolsó könyvet két részben forgatták le és két külön filmként adták el, amire körülbelül csak annyi indokuk volt, hogy minél több pénzt akartak kihúzni a rajongók zsebéből. A Hajnalhasadás első része borzalmasan unalmas lett, semmi nem történt benne, és én nem bánkódtam volna, ha nem csinálnak abból két külön filmet.

A lényeg, hogy nekem még mindig az első film a kedvencem, a 2.-at utálom, a 3. szintén tetszett a pörgős akciók miatt, a 4. ahogy már írtam egy nagy borzalom és most láttam múlt héten az 5. befejező részt, ami szintén tetszett. A Saga lezárázásának tökéletes, habár azért itt is voltak hiányosságok.

És most, hogy lezárult a nagy Twilight Saga korszaka jöhetnek az újabb könyves adaptációk (több elindul már a következő évben), amelyek remélhetőleg ennél jobban fognak sikerülni. Itt van elsőnek például Az éhezők viadala trilógia, melynek első filmje nekem tetszett, és remélem a 2. is tartja a színvonalat. Aztán 2013-ban jön A lenyűgöző teremtmények film, a Csontváros film, meg még miegymás.
10/3

Alkonyat előzetes:

5 megjegyzés:

  1. Jó kis összefoglaló, tetszett. :) Nagyokat bólogattam annál a résznél, ahol azt írtad, a szereplők csak mondvacsinált veszélynek vannak kitéve.

    Hétvégén én is láttam az utolsó filmet, már nagyban írom róla a kritikát.

    VálaszTörlés
  2. Olvastam a kritikád, és tetszett.:)
    Amúgy igazából még hosszú oldalakon át tudnék a Twilight filmekről írni, lenne még itt mit kritizálni meg kivesézni, csakhát nincs kedvem hozzá. Ennyi bőben elég szerintem, a lényeg benne van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett. :)
      Igazad van, lenne mit írni a filmekről, de értékesebb dolgokra is lehet az időt fordítani. Az összegzésed meg pont elég ennek a "remek" sorozatnak. :)

      Törlés
  3. Nagyon tetszett a kritikád, különösen ez a része, hogy "nekem még mindig az első film a kedvencem, a 2.-at utálom, a 3. szintén tetszett a pörgős akciók miatt, a 4. ahogy már írtam egy nagy borzalom és most láttam múlt héten az 5. befejező részt, ami szintén tetszett." Dettó ugyanígy látom a dolgot... :)

    VálaszTörlés
  4. Én is pont ezen a véleményen vagyok mondjuk lehetett volna kicsit több farkasok jelenet

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...