2012. júl. 22.

Hófehérke és a vadász

Nem tetszett ez a film. Talán én vagyok ilyen vaskalapos és ódivatú, de ennek szinte már semmi köze nem volt az eredeti Hófehérke és a hét törpe meséhez. Értem én, hogy fel kellett egy kicsit turbózni, kellett bele több akció és izgalom, hogy egy eladható és két órás mozifilmet csinálhassanak belőle, de szerény véleményem szerint ezt anélkül is meg lehetett volna oldani, hogy szinte az egész alapkoncepciót felrúgják.
A történet alapja persze ugyanaz, mint a mesének. A gonosz királynő meg akarja öletni a nála sokkal szebb Hófehérkét, itt van a vadász, a herceg és a törpök, de valami akkor sem stimmel. Több sebből vérzik ez a film és még egyszer meg kell jegyeznem, nekem nem tetszett, sőt mi több untatott. Unalmas volt és erőltetett az egész.

Hogy valami jó dolgot is írjak – mert persze az is volt benne – akkor a gonosz királynőt, Ravenna-t kell megemlítenem. (Milyen béna név az már, hogy Ravenna!?) A nevén kívül azonban minden tökéletes volt benne. Charlize Theron számomra nagyot alakított, talán az egyetlen jó színész ebben a filmben, Chris Hemsworth mellett. Róla még később. A mesebeli gonosz királynő itt háttértörténetet kapott, megtudhatjuk miért lett olyan amilyen, hogyan kapta a hatalmát, sőt, úgymond egy társa is lett a bátyja személyében, aki engedelmes pincsikutyaként vezeti a seregüket és mindenben segít a nővérének. Ennek kb. csak annyi haszna volt, hogy a királynő tudott kivel beszélgetni. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem értem meg őt, hiszen valamilyen szinten igaza van abban, amikor meséli, hogy az ő életét is ilyen férfiak tették tönkre, és épp ezért teszi ugyanazt Hófehérke apjával. Mondhatjuk úgyis, hogy egy feminista harcost láthatunk, akinek tetteivel valamilyen szinten egyet lehetne érteni, ha nem olyan férfiakon állna bosszút, akik igazából nem tettek ellene semmit sem. Miért nem keresi fel azt az egyet, aki az ő családja életét tette tönkre és miért nem azon végzi be bosszúját? Talán az már régen megvolt és mivel a nő kezdett kicsit megőrülni, így talán már mindegy is neki ki az a férfi, csak legyen valaki, akit megfoszthat a hatalmától, akinek elveheti a királyságát.

Ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondjam ez volt az egyetlen pozitív dolog a filmben, mert, hogy minden mást, amit csak lehetett jól elszúrtak. Míg Charlize Theron remekel Ravenna szerepében, addig Kristen Stewart Hófehérkeként semmi emlékezeteset nem ad – legalábbis számomra – olyan, mint a többi filmjében. Nem értem miért pont őt kellett választani erre a szerepre, számomra egyáltalán nem ő Hófehérke, hiszen beesett és fura az arca. Épp ezért számomra hiteltelen volt a film alap koncepciója, mi szerint Hófehérke a legszebb a királyságban, szerintem Ravenna ezerszer gyönyörűbb nála, ha a külsejüket nézzünk. Ha a belső szépségről van szó, abban tényleg Hófehérke az első.

A harmadik főszereplő a vadász, akit Chris Hemsworth alakít, nekem bejött a lecsúszott, iszákos, semmivel nem foglalkozó vadász, aki mellesleg itt igenis fiatal és jóképű, csak akkor vertem a fejem a falba, mikor egyből elhitte a királynő hazugságait, ennyire csak nem lehet ostoba! Bár ezek szerint mégis…
Négy dolog idegesített a legjobban, lehet, ez azért van, mert bennem még mindig a gyerekkorom meséjének története él, de ezt a négy nagy változtatást nem tudtam lenyelni és nem tetszettek, nagyon nem. Lássuk, mik azok:
- igaz, hogy vannak törpök, de teljesen a háttérbe vannak szorítva, alig szerepelnek, és ha mégis akkor sem hagynak mély nyomot bennem. Milyen kár!
- a királynő nem öregasszony képében adja oda Hófehérkének a mérgezett almát, hanem a herceg képében - Hófehérke és a herceg (akinek itt William a neve, ha jól emlékszem) nem jönnek össze a végén, sőt az egész film folyamán barátoknak vannak beállítva, gyerekkori pajtásoknak, akik törődnek egymással, de nem szerelemből, sőt mi több ebből következik…
-… az utolsó dolog, hogy mikor Hófehérke megeszi a mérgezett almát és meghal ugyebár, akkor nem a herceg csókja téríti magához, hanem a vadász megható monológja és aztán a VADÁSZ csókja. Értem én, hogy Chris Hemsworth milyen jó pasi, meg most milyen híres ugyebár, és hogy fontosabb szerepet kellett neki adni, de már csak az lett volna a jéghegy csúcsa, ha Hófehérke a vadásszal jön össze a végén. Szerencsére ez nem így lett, habár ki tudja, még mit találnak ki a folytatásban.

Mert igen, azt hallottam, hogy lehet lesz második rész. Én köszönöm szépen, arra már nem leszek kíváncsi.
Trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=AkAblN3N1h0
10/4

4 megjegyzés:

  1. Ez az adaptáció nekem sem tetszett, túl semmilyen volt. Az eleje tetszett, de ahol már Stewart szerepelt, onnan nem. Mondjuk engem nem zavartak a változtatások, számítottam rájuk.
    A Tükröm, tükröm sokkal jobb film lett, még ha kicsit bugyuta is, de legalább vicces. Anno trailer alapján azt hittem a Collins félét fogom unni, és újbóli megtekintését messzire elkerülni, de inkább ezt a verziót hanyagolom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tükröm, tükröm tényleg jobb? Azt még nem láttam, a trailer alapján olyan kis bugyutának tűnik... de lehet majd megnézem...:)

      Törlés
  2. Az egész filmet Charlize Theron vitte a hátán és csak miatta nézhető. Egy jó dolog származott még belőle és az a stáblista elején hallható szám, Florence and The Machine: Breathe of life. Ez a szám nagyon szép és ütősebb mint maga a film.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A számra nem emlékszem, de holnap megkeresem, és meghallgatom. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...