2012. máj. 26.

V mint vérbosszú

Ez mindenidők egyik legjobb képregény adaptációja, csak a Batman - Sötét Lovag előzi meg a kedvenc filmjeim listáján. És hogy miért ennyire nagyszerű ez a film? Mert nem egy átlagos képregény adaptáció melyben a főszereplőnek szuperképességei lesznek, és végül hőssé válik, megmenti szíve hölgyét és legyőzi a gonosz mutáns ellenségét. Nem, ez nem erről szól… hanem valami sokkal komolyabb dologról. Arról, hogyan lehet fellázadni az elnyomás alól, hogyan kell megdönteni egy olyan rosszul működő rendszert, ami mindenkinek csak tönkreteszi az életét.

Röviden a történetről: egy olyan világban játszódik – nevezhetjük akár disztópiának is szerintem – ahol a 2. világháború után a nácizmus maradt hatalmon, vagy legalábbis valami ahhoz hasonló rendszer. A fő helyszín London, ahol évek óta elnyomás uralkodik Sattler kancellár vezetése alatt. A kormány mindent az irányítása alá vont, ők befolyásolják a médiát, a híreket, a nép életét, az embereknek nem maradt szabad akaratuk, a szabadságot itt már régen nem ismerik. És akkor jelenik meg váratlanul V, aki Guy Fawkes maszkot visel és meg akarja törni ezt a rendszert és annak elnyomását. Senki nem tudja ki ő és honnan jött, de egy biztos. Addig nem nyugszik, míg meg nem töri a kormány hatalmát. (Hogy ki is Guy Fawkes és V miért pont az ő arcáról mintázott maszkot viseli, az majd a film elejéről kiderül)

A másik főszereplőnk Eve, a lány, akinek a múltjában szintén sötét titkok húzódnak, gyenge és fél mindentől, egyik este a kijárási tilalom ellenére kilép az utcára, ahol Begyűjtőkbe fut, V akkor menti meg az életét és vele osztja meg tervének első lépését. És aztán beindulnak az események, a nagy titkok és összeesküvések kiderülnek a végére… de többet nem akarok mondani, mindenkinek meg kellene néznie, hiszen ez egy sok mondanivalóval és tanulsággal szolgáló film. Egyrészt megmutatja, hogy a kormány mekkora hatással lehet az életünkre, és ha ez már túllépi az ésszerűség kereteit, akkor nem ülhetünk tovább tétlenül, hanem tennünk kell valamit ellene. Megmutatja, hogy egyes emberek hatalom iránti mániája és rögeszméje olyan tetteket és szörnyűségeket vonhat maga után, ami rengeteg ember életét tönkreteheti, nagyrészt ártatlanokét, akik igazából semmiről sem tehetnek. Megmutatja, hogy egy gyenge és minden reményt elvesztett lány végül hogyan válik újra erőssé és magabiztossá, és hogy egy ember mi mindent képes megtenni a szabadságért és igazságért.

Különösen az tetszett a filmben, hogy amint már korábban említettem a főszereplő nem az a tipikus hős, nehéz lenne megmondani, hogy valójában hős-e vagy inkább terrorista, aki minden eszközt bevetve küzd az igazért – robbantgat erőteljesen és a végső célja az angol parlament felrobbantása, hogy ezzel próbálja meg az embereket észhez téríteni, hogy álljanak ki magukért és a kormány ellen. Szerintem nincs olyan sok akció a filmben, inkább az érzelmeken, a nagy monológokon, a megható beszédeken van a hangsúly. Az egész történet csavarja végül egy nagy összeesküvés a háttérben és a végére tisztán lehet látni, hogy minden összefügg mindennel. Egy logikusan felépített és szívszorító történet ez, ami bárkiben mély nyomot hagy.

A két főszereplőt alakító színész Hugo Weaving, aki csodálatosan alakítja V-t, Eve-t pedig Natalie Portman személyesíti meg, aki ebben a filmben adja a pályafutásának egyik legjobb alakítását, legalábbis szerintem. Röviden ennyi lenne és még egy jó tanács. Aki még netán elkerülte volna ezt a filmet az sürgősen pótolja be, csak a megnézése után lehet megérteni, hogy miért ennyire csodás film ez.
Trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=6rRn8kM4-ds
10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...