2017. nov. 29.

The Shannara Chronicles (Shannara Krónikák) 2. évad összegzés


Még mindig élénken él bennem az emlék, mennyire magával ragadott a sorozat első évada. Igazi újdonság volt számomra, egy olyan csemege, amire nem gondoltam volna, hogy szükségem lehet. Régen gyerekkoromban imádtam a szórakoztató fantasy sorozatokat, mint például a Herkulest és a Xénát, és a Shannara Krónikák éppen ezekre a régi nagy kedvencekre emlékeztet. Igen sokat kellett várni a folytatásra, de szerencsére idén ősszel végre megérkezett.

A második évad tíz részből áll, melyben kedvenc hőseink kalandjai folytatódnak. Csaknem egy év telt el a Dagda Mor legyőzése óta. Wil Amberle elvesztését próbálja feldolgozni és közben folytatni korábbi átlagos életét, Eretria pedig régi ismerősök között találta meg új szerelmét és a nyugodt életet. A tündérek birodalma tovább él immár Ander király uralma alatt. Ámde a békés idők nem tartanak sokáig, hisz egy újabb fenyegetés éledezik, a valaha volt legerősebb és leggonoszabb boszorkánymester, aki el akarja pusztítani a világot. Itt vesszük fel újra a történet fonalát.


Kíváncsi voltam mennyire sikerül hozni az első évad színvonalát, és szerencsére ezen a téren nem kellett csalódnom. A történet ugyanolyan pörgősen és izgalmasan halad tovább, mint ahogy megszokhattuk. Ismét egy gonosz ellenséget kell legyőzni, aki habár önmaga egy kliséhalmaz és a gonoszságán kívül semmit nem tudunk meg róla, mégis jó motiváció hőseinknek arra, hogy ismét megmentsék a világot. Újra egymásra találva és a múltbéli veszteségekkel megküzdve kell felvenniük a harcok a boszorkánymesterrel. Az évad első fele újra az építkezésről szól, hogy aztán teljes erővel a gonosz ellen küzdjenek.

A második évad története tehát ugyanolyan kalandos és fordulatos, némi üresjárattal tarkítva, de az ilyet mindig el kell viselnünk. Voltak itt csavarok bőven, összefogások, árulások és halálok.... olyan karakterek haltak meg, akikre nem számítottam volna, bár így utólag visszagondolva tényleg feleslegessé vált a jelenlétük, így sejthettem volna, hogy a közeljövőben ez lesz a sorsuk. Én mégis megdöbbentem, már csak azért is, mert valamilyen szinten fontosnak számítottak a történetben. Gyakorlatilag három főszereplőtől kell búcsúznunk, én egyik halálára se számítottam volna, és őszintén szólva mind a három meg is lepett.


Tovább bővül az eddig megismert világ és a tündérek birodalma, Arborlon után most az emberek birodalma, Leah lesz a történet központi helyszíne. Örülök ennek a váltásnak, mert korábban is érdekelt, hogy mi lehet a többi néppek a tündéreken kívül. Az első évad vitathatatlan a tündérek évada volt, most pedig inkább az emberek kerültek előtérbe. A királynő és a lánya nem hagytak bennem maradandó nyomokat, azt pedig kicsit erőltetettnek tartottam, hogy Eretria épp a hercegnővel jön össze tudtán kívül. Túl nagy véletlen ez, hogy reálisan hasson, és annyira izzadságszagúan jött ki az egész. A "nagy" szerelmüket se tudtam hova tenni, nem éreztem semmilyen kémiát közöttük, az egész irritáló volt számomra. És nem a leszbikus szál miatt, azzal nincs bajom, csak nem lehetett átérezni a "nagy" szerelmüket, számomra olyan semmilyen volt az egész.

Tetszett, hogy Wil igenis meggyászolta Amberle-t és hogy bemutatták nekünk, hogy a fiú hogy lépett túl a lánnyal való kapcsolatán, ami ugyebár tragikus véget ért. Ez viszont teljesen valósan lett felépítve, csak az rontott némileg a dolgon, hogy máris behoztak Wilnek egy új szerelmi szálat. Mareth se egy nagy karakter, így szerintem nyugodtan ki lehetett volna hagyni a köztük lévő kavarást. Bőven elég lett volna, ha csak szimplán Allanon lányaként jelenik meg, nem értem minek kellett máris egy új szerelmi szál Wilnek.


Ha már az új karaktereknél tartunk, kaptunk mindjárt négy fontosabbat. Az emberek hercegnője, Lyria, mint már írtam olyan semmilyenre sikeredett azzal a sablonos "elkényeztetett hercegnőcske vagyok, akit senki se ért meg, és ezért mindig épp az ellenkezőjét csinálom, mint amit az anyám elvárna tőlem" személyiséggel. Jaxról se tudunk meg sokat, így számomra totál semleges maradt, Mareth pedig bőven elég lett volna, ha csak Allanon lányaként funkcionál a sorozatban. Riga Parancsnok volt köztük talán a legérdekesebb, nekem legalábbis mindenképp, bár azért az ő motivációiról is megtudhattunk volna többet.

Ha úgy vesszük Riga Parancsnok volt a másik ellenfél az évadban, aki a mágiát szerette volna elpusztítani követőivel, mert úgy vélte, hogy a mágia minden probléma forrása. Az eszközei vitathatóak, de ha jobban belegondolunk, akkor valamilyen szinten igaza volt. Hisz ha nem lett volna mágia, akkor se a Dagda Mor, se a Boszorkánymester, se a többi mágikus gonosztevő nem okozna semmilyen gondot senkinek. Szerintem Riga volt a legígéretesebb karakter az újoncok közül, sajnálom, hogy úgy végezte, lehetett volna még árnyalni a karakterét bőven.


A korábbi nagy trió már a múlté, és csak Wil és Eretria maradt. Eretria vitathatatlan a kedvenc karakterem a sorozatban, és már Wilt is annak tartom. Nem nagyon értettem mi szükség volt Eretria "gonoszságára" az évadban és az se jött át teljesen, hogy most akkor ő micsoda tulajdonképpen, vagy hogy miért is van benne ez a hajlam a gonosz csábítására. Eretria az a karakter, aki a legnagyobb utat tette meg a kezdetektől, ő fejlődött és változott a legtöbbet, természetesen a jó irányba úgy, hogy közben megmaradt mégis az a lázadó és erős harcos, aki mindig volt. Wil és Eretria barátsága jól működik és habár van köztük egy kis izzás még most is, én nem szeretném, ha igazi romantikus kapcsolat lenne köztük, mert az biztos mindent tönkre vágna.

A Shannara Krónikák második évada szerintem lett annyira jó, mint az első volt. Ugyanolyan kalandos, fordulatos és izgalmas történetet kaptunk, ismét meg kellett menteni a világot a gonosztól és újra egy önfeláldozás lett mindennek a kulcsa. Karaktereink fejlődtek, tovább küzdöttek, szépen alakulgat a kapcsolatuk. Ugyanolyan gyönyörű látványvilág, még mindig fülbemászó soundtrack tette jobbá az élményt, nekem ez az évad is bejött. Szerencsére érkezni fog a folytatás, csak az a kérdés mikor. Én nagyon várom, hisz mostanra a Shannara Krónikák ott van a kedvenc sorozataim között.
Értékelés: 10/8

Előzetes:

5 megjegyzés:

  1. Köszi az összegzést! :) Nekem jobban tetszett a 2.évad, mint az első. Lyria szerintem nagyon hasonlított Amberle-re, aki nekem már az első évadban se volt szimpatikus, Willel semmi kémiát nem éreztem. Nem úgy Eretria vagy Mareth között. Szerintem Mareth nagyon jó karakter, végre egy csaj, akit nem kell megmenteni (Eretrián kívül.. bár őt is kellett néha), és az utolsó részben Wil el is mondja, hogy pont azért tudott túllépni az önsajnálaton, mert ott volt neki a lány.
    A romanó lány múltja nekem se volt világos: csak annyit értettem, hogy ő az Armageddon lánya és azért élték túl az ősei a világvégét, mert félig démon, de épp ezért a gonosz könnyen befolyása alá vonhatja. A hercegnő és közte lévő szerelmi szál engem se zavart, viszont én se éreztem itt a nagy szerelmet. Viszont annak se örülnék, ha összejönne Willel, mert köztük épp a barátság az, ami szép.
    A kedvenc karakterem Mareth és az apja, Allanon volt ebben az évadban. Az elsőben nem sokat foglalkoztam a druidával, ott volt, segített a csapatnak, de nagyon háttérbe szorult. Most viszont megtudhattuk, hogy neki is volt szerelme, ő is érez, csak eltitkolja vagy épp, akadálynak látja, ha szeret valakit.
    Szóval a 2. évad sokkal jobb volt az elsőnél, nemcsak a főszereplőkön (és az ő szerelmi viszonyaikon) volt a hangsúly, hanem több karaktert és több nézetet is megismerhettünk. Hivatalosan még nem jelentették be, hogy lesz 3. évad, mert az, hogy kiírták a végén, nem jelent semmit. Elég kicsi nézettsége volt: 246000 néző a 18-49 éves korosztályban, ami 0,09%. Én még reménykedek, mert ezen kívül nincs más fantasy a tévében.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen... Mareth jó karakter lenne ha tényleg csak Allanon lányaként jelent volna meg, és nem kezdtek volna el kavarni Wil-el. Akkor talán még én is kedvelném. Most, hogy mondod, tényleg elég sokban hasonlított Amberle-re, ebben igazad van. Kíváncsi vagyok tényleg ő lesz-e a tündérek új királynője a folytatásban vagy sem.

      Komolyan nem biztos a folytatás?! Én meg azt hittem a kiírás miatt... mondjuk biztos nem írták volna ki, ha nem lennének benne biztosak, így én reménykedek. Lehet, hogy csak még nem jelentették be hivatalosan. Mondjuk ha lesz, akkor remélem nem kell olyan sokat várni, mint a 2. évadra.

      Törlés
    2. Félreértetted. Pont, hogy azt írtam, hogy Lyria és Amberle tökre ugyanaz. Egyikük se tudta megvédeni magát és mindkettejüket belekényszerítették az írók egy szerelembe, ez azért Marethre nem igaz (csak az utolsó részben volt csók, ha emlékszel, addig szinte semmi, míg az Amberle&Wil párosnál, csaknem minden epizódban kaptunk csókot vagy valami jelenetet). (A könyv szerint egyébként Eretriával jön össze, de remélem ezt nem fogják megcsinálni, lévén, hogy ott a romanó lány nem biszexuális).
      A 3. évaddal kapcsolatban: semmi jó hír sincs, nagyon kevés az esély. Több, mint 70%-ot esett a nézettség az elsőhöz képest, nem sok remény van. :(

      Törlés
    3. Ja.. tényleg Lyria-t írtál... :) Ezt akkor benéztem. Bocsi. De ebben is igazad van mondjuk.

      Én azért még mindig reménykedek, tudod... az hal meg utoljára.

      Törlés
  2. Ez szomorú hír számunkra, rajongóknak: " 2018. január 16-án bejelentették, hogy két évad után a sorozatot elkaszálták az alacsony nézettségre hivatkozva." Most olvastam a wikipedian. A második évadot nézem most az egyik videó oldalon.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...