2014. febr. 21.

Simone Elkeles: Láncreakció (Tökéletes kémia 3.)

Fülszöveg:
A legifjabb Fuentes testvér mindent elkövet, hogy a családját megvédje.
Luis Fuentest mindig távol tartották a bandaháborúk erőszakos világától, amely a bátyjai életét megmérgezte. Luis így máshol kockáztatja az életét – hol hegyet mászik a Sziklás-hegységben, hol űrhajózásról álmodik. Mindegy, csak jöjjön az adrenalinlöket.
Nikki Cruz három szabályhoz tartja magát: minden fiú hazudik, hogy megkapja, amit akar, ne bízz olyan fiúban, aki azt mondja, hogy szeret, és soha, de soha ne randizz Fairfield déli részén élő fiúval. A szülei ugyan Mexikóból származnak, de orvosgyerekként inkább tartozik az előkelő északiakhoz, így az iskolában nem vállal közösséget a Latin Vér tagjaival. Aztán amikor Alex esküvőjén összefut Luis Fuentesszel, hirtelen kedve támad megszegni a maga által felállított szabályokat.
Luis számára először az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy elérje, Nikki újra esélyt adjon egy déli oldalon élő srácnak, de aztán felbukkan az életében Chuy Soto is, a Latin Vér új vezetője. Chuy egy igen kínos titkot tár fel Luis előtt a Fuentes családról, így a fiú kételkedni kezd mindenben, amit valaha hallott, tanult. A Nikki iránt érzett szerelme elég lesz-e ahhoz, hogy távol maradjon attól a sötét és kegyetlen világtól, amelynek a peremén pengeélen táncol?


A Tökéletes kémia trilógia azon kevés romantikus YA könyvek közé tartozik, amit annak ellenére, hogy tulajdonképpen csak a két főszereplő közötti szerelem kialakulásáról szól és semmi újat nem mutat, mégis valamiért nagyon szeretek. Az első könyvet imádtam, a másodikat közvetlen utána olvastam és lehet ez volt a baj, mert már nem ütött akkorát. Mindenesetre most több mint fél évvel a második rész után végre megérkezett magyarul a záró kötet a Láncreakció. Nem volt kérdés, hogy nekem ezt olvasnom kell. Kíváncsi voltam a legifjabb Fuentes testvér milyen bajba keveredik, és hogy kivel hozza össze a sors.

Aki ismeri Simone Elkeles trilógiáját, annak nem kell magyaráznom miről szólnak a könyvek - a három Fuentes testvér életét mutatják be. Az első könyv Alexről és Brittany-ról szólt, a második Carlosról és Kiara-ról, és így a mostani pedig Luisról és Nikki-ről. Ugyanaz a szerkezet jellemzi ezt a könyvet is, mint az első kettőt. Váltott nézőpontos E/1. személyű történetmesélés, így mind Luis, mind pedig Nikki életébe és gondolataiba beleláthatunk, ezzel elősegítve mindkettejük viselkedésének és érzéseinek megértését. Nekem ez a kedvenc "könyvszerkezeti" megoldásom, mindig szeretem, ha egy könyv ilyen szerkezetben íródik. És külön plusz pont, ha mind a két karakter érdekes a maga módján és egyikük fejezetein se unom el az agyam. Szerencsére Luis és Nikki ilyenek voltak.

Simone Elkeles könyvei mint már említettem semmi újdonságot nem mutatnak, tulajdonképpen mindegyik a klasszikus Rómeó és Júlia történet modern kori átirata a modern kori Chicago városába. A város gazdag elitjének egyik lánya és a mexikói bandák egyik rossz fiúja szeret egymásba hosszas egymás körüli bénázás és rengeteg bonyodalom után, amit bandaháborúk, ellentétek, lövöldözés, drogkereskedés és Simone Elkeles humoros és olvasmányos írásmódja ölel körbe. Könnyen lehet olvasni a könyvet, egyszerű és vicces a nyelvezete, és szerintem ez az egyik nagy sikere a trilógiának. A történet nem nélkülözi a megszokott kliséket, hisz a szerelmesek nem lehetnek együtt minden problémától mentesen, mert ugyebár akkor halálra unnánk magunkat, de ezt valahogy Elkeles könyveinél nem tudom felróni hibának. Mert az írásmód, a remek karakterek és a humor mindenért kárpótol.

A Fuentes fiúk: Alex, Carlos és Luis

Jelen esetben a két főszereplőnk Luis és Nikki. Mindkettejüket kedveltem és érdekes karakterek, de valahogy Luis számomra nem tudott felérni a testvéreihez. Persze ugyanolyan forrófejű, makacs és bonyolult, mint Alex vagy Carlos, mégis valamilyen szinten normálisabb egy kicsit, mint a bátyjai voltak. A három testvér közül én Alexet szeretem a legjobban, nekem ő a kedvencem, és Luis se tudta legyőzni. Épp ezért örültem, hogy a korábbi két páros sem tűnt el a semmibe, hiszen ugyanúgy tovább nyomon követhetjük Alex és Brittany, valamint Carlos és Kiara kapcsolatát is. Alex és Brit még mindig olyan aranyosak együtt. Jó volt látni, hogy az egész Fuentes család végre megtalálta a boldogságot, sőt még az anyjuk is párra lelt. Örültem nekik, mert tényleg sok nehézségen mentek keresztül, és mindenki megérdemelte a happy endet.

Ha őszinte akarok lenni, akkor nekem most Nikki sokkal érdekesebb karakternek tűnt, mint Luis. Sőt, szerintem a lányok közül, mármint a három női főszereplő közül neki volt a legérdekesebb és legösszetettebb háttértörténete. Persze ugyanolyan gazdag lány, mint Brit vagy Kiara, de tőlük mégis más, hiszen vele nagyobb tragédia történt, mint a másik kettővel. A mexikói származású lány, akit szülei amerikai módon neveltek, így igazából se nem igazi mexikói, se nem amerikai, még maga sem tudja, hogy akkor mi is tulajdonképpen. Luis és családja hozza közelebb Nikkit a gyökereihez, és Luis az, akinek hatására ismét képes lesz megbízni a férfiakban a múltban történt rossz dolgok ellenére, amik teljesen tönkretették korábban.

Nagyon tetszett a könyv és kár, hogy vége a trilógiának, hisz nincs több testvér. A borzalmas epilógus ellenére, ami szerintem tök felesleges volt, és nyugodtan ki lehetett volna hagyni, imádtam a könyvet az elejétől a végéig. Már el is felejtettem ezt a sok spanyol káromkodást, igazán hiányzott. :) Engem megvett magának Simone Elkeles, és ha magyarul megjelenik a többi könyve, akkor azokat is biztosan el fogom olvasni.

További információk a könyvről:
http://moly.hu/konyvek/simone-elkeles-chain-reaction-lancreakcio
Értékelés: 5/5

A harmadik könyvhöz készült egy hivatalos előzetes élő szereplőkkel. Imádom a három fiút, akit a három Fuentes testvérnek választottak, és a három lányt is melléjük párnak. Engem valahogy sosem vonzottak a latin amerikai macsók, de azért a Fuentes fiúknak talán én sem tudnék ellenállni. :D Ha valaha filmet készítenének a könyvekből, én biztosan ott lennék a moziban. :)

Könyv előzetes:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...