2024. jún. 22.

Bridgerton (A Bridgerton család) 3. évad összegzés

 

Idén hozta el nekünk a Netflix a Bridgerton sorozat legfrissebb harmadik évadát, amit ki tudja milyen indíttatásból, de két részletben kaptunk meg. Az első négy rész májusban jelent meg, a második négy rész pedig júniusban, én pedig úgy voltam vele, hogy megvárom a teljes évadot és inkább egyben írok róla. A harmadik évad megbontva Julia Quinn könyveinek sorát, nem a harmadik könyvet adaptálta, hanem megcserélve a kettő sorrendjét, előre hozták a negyedik könyvet, ami a Mr. Bridgerton csábítása címen fut. Így most Colin és Penelope történetét kaptuk meg. Hogy ez jó döntés volt-e vagy sem, az csak nézőpont kérdése, de nézhetjük úgyis, hogy igazából mindegy. Ismét 8 részes évadot kaptunk a szokásokhoz híven. De lássuk is miről szólt a történet.

A negyedik könyv fülszövege így a harmadik évad rövid leírása:
Mindenki tudja, hogy Colin Bridgerton a legelbűvölőbb férfi egész Londonban.
LADY WHISTLEDOWN TÁRSASÁGI LAPJA,
1824. március

Penelope Featherington titokban imádta legjobb barátnője bátyját, már… nos, már egy örökkévalóságnak tűnő ideje. Miután fél életét azzal töltötte, hogy távolról csodálta Colin Bridgertont, azt hiszi, mindent tud róla, mígnem véletlenül megismeri a férfi legféltettebb titkát…
Colin Bridgertonnak elege van abból, hogy a társaság csak üres fejű szépfiúnak tartja, elege van az élet soha véget nem érő egyhangúságából és legfőképp elege van abból, hogy mindenki folyton a hírhedt pletykalapszerző Lady Whistledownnal foglalkozik, aki soha egyetlen lapszámban sem hagyja őt említés nélkül. De amikor Colin hazatér külföldi útjáról Londonba, rájön, hogy életében már semmi sem ugyanaz, mint volt… különösen Penelope Featherington változott meg.

Az évad fő történetszálában tehát Penelope és Colin egymásra találásának lehetünk szemtanúi, akik gyerekkoruk óta ismerik egymást, akik régóta barátok, és ahol Penelope szinte megismerkedésünk pillanatától kezdve epekedik Colin után, míg Colin mindig csak jó barátként, szinte húgaként tekintett a lányra. Az évad könyves toposza tehát a „barátokból szerelmesek”. Ha jól csinálják meg akkor ez is tud jól elsülni és igenis izgalmas sztorit lehet belőle kihozni, csak ez sajnos itt nem sikerült. Szeretném elismételni, hogy a könyveket nem olvastam, én csakis a sorozatban történtekre alapozom a véleményemet és ami itt a harmadik évadban történt Colin és Penelope között azt egyszerűen sokszor fájdalmas volt nézni.


Penelope-val nincs gondom, őt meg tudtuk ismerni, két évadon keresztül ismerhettük meg ezelőtt a karakterét, vágyait, céljait, nehézségeit, családjával való kapcsolatát, na és persze a kis titkos életét, hogy ő maga Lady Whistledown. Penelope tehát egy jól kidolgozott karakter, egy kis nebántsvirág, aki mivel nem tud beilleszkedni az őt körülvevő társadalomba, így a háttérből próbál a társadalom részévé válna a pletykalapja révén. Egy tipikus „kitaszított” és meg nem értett karakter, aki okos nőként próbál boldogulni a korban, ahol a nők nem lehetnek okosak, és ahol csakis a külcsín és a csillogás a legfontosabb.

Vele ellentétben ott van Colin, aki… Most kövezzetek meg, de Colin a sorozatban számomra egy nagy szürkeség, egy láthatatlan és ismeretlen halmaz, akiről semmit nem tudok azon kívül, hogy sokat utazik. Hogy kissé naiv fiatal volt, aki később pedig indokolatlan és abszolút szükségtelen módon próbálja magát majd szoknyavadásznak eladni. Csak sajnos teljesen karakteridegen volt tőle ez a lépés, ezért se értette senki, hogy mi volt ez a harmadik évad elejei Colin „kurvázik és egyebek” fordulat, ami annyira nem illet a korábbi két évados Colinhoz, hogy csak fogtam a fejem, hogy mi a fenét gondoltak az írók.

Ha mindez nem lenne elég, nem csak Colin nem tudja, hogy akkor most ki ő valójában, de mi nézők sem, mert szinte az egész évadban nem mutat semmit meg magából, amitől igazán közel kerülhetne a nézők szívéhez, mint az évad férfi főszereplője. Csak áll ott szépen felöltözve és jóképűen Pen mellett, mint valami biodíszlet. (Ezt a megfogalmazást egy másik kritikában olvastam, és tökéletesen egyet tudok érteni vele.) Ha mindez nem lenne elég, mikor kiderül számára hogy Pen maga Lady Whistledown, akkor is csak az a legnagyobb baja, hogy rájön, Pen sokkal okosabb és sikeresebb nála, így féltékenykedni kezd a lányra, mint valami óvodás. Egyenesen ellenszenves volt számomra Colin ebben az évadban, amit nagyon sajnálok, mert korábban ígéretes karakternek tűnt.

Amit még mindenképp meg szeretnék említeni a főszereplő párosunkról, hogy ahhoz képest, hogy ez az ő évaduk lenne, mondhatjuk majdnem, hogy néha olyan volt, mintha nem is rajtuk lett volna itt a fő fókusz, nagyon sok mellékszereplő nagyobb teret és több játékidőt kapott, így Penelope és Colin egymásra találása túl gyors, erőltetett és indokolatlan lett. Colin eddig mindig csak barátként és húgaként tekintett Pen-re, és most egyszer megcsókolják egymást, és máris belehabarodik a lányba? Hogy mi van? Ennél a résznél csak fogtam a fejem, hogy ez most komoly? Aztán jött a szokásos szerelmi háromszög, amikor végre Pen talál egy alkalmas férjjelöltet, akkor Colin rájön, hogy talán mégse kellene elveszíteni Pent, mert hogy tényleg nagyon szerelmes belé. Csak egy csóktól ilyen halálosan szerelmes lett? Számomra ez teljesen hihetetlen és ne próbálja nekem senki bemesélni, hogy ennek így volt bármi értelme.

A „barátokból szerelmesek” toposznak épp az lehet a varázsa, ahogy a korábbi barátok váratlanul felfedezik, hogy többet éreznek a másik iránt. Bénáznak, próbálkoznak, szerencsétlenkednek, lassan és fokozatosan éled fel a vágy, hogy ebből valami több lehet. Nem ilyen váratlanul gyors módon történik mindez. Az pedig már csak a hab a tortán, hogy én semmilyen szexuális feszültséget vagy kémiát nem éreztem a páros között, nem is értem mit néztek azok, akik szerint nagyon jó kémia volt köztük. A fő történetszál számomra tehát elsietett, irreális és fájón összecsapott lett, sokkal több Colin és Pen jelenetet kellett volna kapnunk és nem a sok mellékszereplőre pazarolni az időt. Talán ez az évad legnagyobb hibája.


És csak hogy érezzétek nem túlzok, szeretném felsorolni, mi minden más történik még ebben az évadban:

- Fransesca szintén debütál és elkezd férjet keresni, csakhogy ő inkább letudnivaló kötelességként tekint erre az egészre, így egy logikus és egyszerű házasságot keres. Persze hogy a hozzá hasonlóan csendes, introvertált és visszafogott John-ban találja meg maga számára a kiváló jelöltet, és némi roppant szórakoztató bénázás, „néma társalgás” és kellemetlen helyzet után végre megtalálják az egymáshoz vezető utat. Komolyan mondom, mikor ezt írom, de szerintem az ő szerelmi száluk talán jobban meg lett írva, mint a főszereplő párosunké, pedig ezek ketten alig pár szót szóltak egymáshoz, mégis sokkal hihetőbb volt az egész történetük. Ami Francesca történetének a végén lévő fordulatot illeti, én inkább nem nyilatkoznék a témában most, meg szeretném várni, mit hoznak ki az írók ebből a hatalmas változtatásból, mert akár jól elsülhet a dolog. Aki pedig meglepődött azon, hogy a meleg történetszálak megjelentek a sorozatban, az nem tudom hol élt idáig, inkább az volt a fura, hogy eddig ilyesmi nem történt.

- Eloise és Pen még mindig haragban vannak és Eloise ebben az évadban a korábbi nagy ellenség Cressidával barátkozva kezd el Pen ellen áskálódni. Tényleg nem értem, mit gondoltak az írók, de most kaptunk egy olyan Eloise-t, aki korábban egyenesen szembeköpte volna magát. Mintha egy totálisan más karakter lett volna. Eloise roppant irritáló és üntivaló volt az évadban, ki nem állhattam és akárhányszor megjelent és kavarta a sz*rt és elkezdett nyivákolni, akkor esküszöm képen töröltem volna.

- Az előzővel párhuzamban Cressida sokkal nagyobb szerepet kapott most mint az eddigiek során, jobban megismerhettük a családi hátterét, a múltját, hogy miért lett olyan, amilyen és engem lepett meg a legjobban, de Cressida kezdett igazán komplex és szerethető karakterré válni. Nem azt mondom, hogy jó ember, mert nem az, most is csinált olyan dolgokat, amitől Eloise-hez hasonlóan megérdemelt volna egy-két sallert, de legalább komplex karakterré tették, akit érdekes volt nézni.

- Nagy kedvencem Benedict sem hazudtolta meg önmagát, bár szegény karakterrel az írók nem tudnak mást kezdeni, minthogy megint összekavart valakivel és élvezte a gondtalan és szabad agglegény életét. Annyi újítás azért belefért, hogy most nem egy nővel kavart össze, vagyis nem csak egy nővel, hanem egy férfival szintén, és megkaptuk a biszexuális Benedict-et, ami nem értem miért lepett meg bárkit, mikor erre korábban voltak már utalások. Abszolút illik ez a változtatás Benedict karakteréhez, jobban mint bárki más esetében.

- A Mondrich családot még mindig nem bírjuk elengedni, akik tovább haladnak feljebb a ranglétrán, és hirtelen nemesi rangra emelkednek kissé bugyuta módon, de a történelmi hűséget rég elengedtük, ne is foglalkozzunk vele. Én kifejezetten unom a Mondrich családot, nem értem miért kapnak ilyen kiemelt szerepet, és nem értem miért kaptak a harmadik évadban ilyen sok játékidőt, mikor a Bridgerton családhoz gyakorlatilag semmi közük és ha nem lennének benne a sorozatban, akkor semmi sem változna. Helyettük inkább Colinnak és Pennek kellett volna több jelenetet adni.

- A Featherigton család is hozza a formáját, Portia próbálja egyengetni a lányait, hogy minél hamarabb valamelyik fiút szüljön, és így megtarthassák a családi vagyont más férfi örökös híján. Közben persze láthatjuk, hogy Pen anyja és a nővérei hogyan viszonyulnak ahhoz, mikor kiderül, hogy Pen Lady Whistledown, és ez hogy hat a velük való kapcsolatára. A legjobb beszólások és a legviccesebb jelenetek megint csak hozzájuk kötődnek, tehát ezen a téren legalább nem kellett csalódnunk.

- Megjelenik Lady Danbury bátyja, aki persze rögtön Violetet célozza be magának, szóval itt is kezdődik valami.

- Anthony és Kate visszatérnek, bár nem sokat szerepelnek, de amikor igen, akkor elviszik a show-t és jó volt látni az immár boldog párosukat és ahogy még mindig imádják egymást. Náluk még mindig ott a kémia, és öröm volt nézni, hogy Anthony végig úgy nézett Kate-re, mint valami istennőre, akit imád és csodál továbbra is.

- És persze az évad nagy intrikája, hogy Pen egyre inkább kereszttűzbe került és nem tudja tovább titkolni, hogy ő Lady Whistledown, a végén pedig meg van a nagy leleplezés, amit kissé kiábrándítónak találtam. Pen előadta a nagy monológot, de senki nem szólt semmit, a királynő meg elfogadta és kész, majd mintha ebben a három évben semmi nem történt volna, ment minden tovább. Azért nagyobb megrökönyödést vártam volna mindenkitől, hisz Pen azért mégis csak elég durva dolgokat pletykált mindenkiről, titkokat leplezett le, keresztbe tett embereknek, gúnyolódott rajtuk, mégis senki nem tett semmit.


Láthatjátok hát, hogy nem túloztam mert olyan sok történetszálat és karaktert zsúfoltak bele ebbe az évadba, és pont azok kaptak több játékidőt és nagyobb szerepet, akiknek nem kellett volna, hogy nem csoda, hogy a főszereplő párosra ilyen kevés idő jutott. Nem értem miért kell ide a Mondrich család, nem értem miért kellett a Violet és Lady Danbury bátyja bimbózó románc, ezt a kettőt nyugodtan ki lehetett volna hagyni véleményem szerint.

A végén pedig mindenképp meg kell említenem az évad lezárását és az ezzel kapcsolatos kérdéseimet. Nem teljesen értem a dolgot. Most hogy mindenki megtudta Pen Lady Whistledown, ugyanúgy írja tovább a lány a pletykalapot csak már a saját nevével? Mivel mindenki tudja, hogy kicsoda ő, eztán sokkal óvatosabbak lesznek az emberek, és jobban vigyáznak a titkaikra, így hogy tud majd tovább írni róluk? Meg úgy alapjáraton, ha visszafogja magát, hogy ne legyen annyira sértő és bántó mint korábban, akkor pedig mi értelme a pletykalapnak, ami minden csak nem pletykákkal teli és izgalmas? Tényleg nem értem. Vagy most már ez a pletykalapos rész ki fog maradni? Kíváncsi vagyok ezt hogy fogják megoldani a folytatásban.

Hogy a folytatás mikor érkezik az a hírek szerint minimum két év, és ha minden igaz, végre Benedict sztorija lesz a következő. Ezek után bízzunk bele, hogy a harmadik évadot ért sok negatív kritika miatt a készítők összeszedik magukat, és Benedict történetét nem rontják el annyira, mint Colinét. Addig pedig nem tehetünk mást csak várunk és reménykedünk a legjobbakban.

Értékelés: 10/6

Előzetes:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...