2017. jún. 28.

The Originals (A sötétség kora) 4. évad összegzés


A Vámpírnaplók hanyatlása után minden bizalmamat a The Originals-ba fektettem, és habár a sorozat fő történetszálával máig nem tudtam megbarátkozni (vagyis Klaus és Haley gyerekével), bátran kijelenthetem, hogy a The Originals rendes és önálló sorozattá nőtte ki magát. Az első évad felvezetője után kaptunk egy annál sokkal jobb másodikat, és nálam a harmadik évad volt az etalon. Imádtam a harmadik évadot az elejétől a végéig, épp ezért félve vártam a negyediket. Sajnos (vagy nem is annyira?) csak 13 részt kapott a negyedik évad, így sejthettük, hogy valami egyszerűbb történetet kreálnak az írók az időhiány függvényében. Hogy jól jártunk-e? Nem hiszem. Mondom, hogy miért.

Véleményem szerint a negyedik évad egy irtó nagy mélyrepülése lett a sorozatnak. Sajnálom, mert ennél mindenképp valami jobbra számítottam, és habár sejtettem, hogy a zseniális harmadik évadot nem tudják felülmúlni, mégis bíztam az írók kreativitásában. Hatalmasat tévedtem, mert az írók egyáltalán nem erőltették meg magukat, hanem egy olyan unalmas és egyszerű történettel leptek meg minket, hogy én szégyelltem magam helyettük. Sajnos ez az évad sok helyen vérzett és sokkal több negatívum maradt meg bennem, mint pozitívum.


Kezdjük rögtön az évad fő történetszálával, vagyis a Sivárral. Én már rettentően unom, hogy mindig valami boszorkány kavarja a trutyit a sorozatban, és ez már a harmadik alkalom, hogy ezt játsszák el. Ha ez nem lenne elég, kapunk egy ősboszorkányt, aki természetesen a mindenek fölötti uralmat akarja megszerezni azért hogy.... készüljetek fel! Csak mert. Ennyi a magyarázat. Csak mert gonosz és kész. Semmi motiváció, semmi magyarázat, semmi cél. Inadu gonosz és kész és hatalmat akar gyűjteni, hogy elpusztítsa a világot, mert élvezi ha mások szenvednek. Kérem szépen... ha már főgonoszt írunk egy történetbe, akkor annak adjunk egy rendes motivációt és karaktert, mert ezek nélkül egy papírmasé és üres karaktert kapunk, aki csak lebeg a levegőben és kész. Utálom a nem komplex gonoszokat.

Ha mindez nem lenne elég, akkor ismét előkerül Hope fontossága és megint minden körülötte forog. Persze, hogy Hope-t akarják megölni, persze, hogy az ő erejét akarják megszerezni és persze, hogy őt szállja meg a gonosz, mert ő a leghatalmasabb boszorkány a földön. Apropó... most jutott eszembe a kérdés, és kérlek titeket, ha valaki tudja rá a választ, írja meg nekem: Hope hogy a fenébe lett boszorkány? Genetikai képtelenség, hogy Hope boszorkány, hisz Klaus vámpír-vérfarkas hibrid, Haley pedig vérfarkas volt, mikor megszülte őt. Vagyis nem tudom megérteni, hogy lett belőle boszorkány, az ég szerelmére! Vagy vérfarkasnak kellene lennie vagy pedig hibridnek, de semmiképp se boszorkánynak. (De komolyan! Ha valaki ezt megmagyarázza nekem, akkor örök hálám üldözni fogja.) Értem én, hogy fontos a gyerek, de muszáj mindig mindennek róla szólnia? Talán azért is imádtam annyira a harmadik évadot, mert akkor nem körülötte forogtak az események.


A harmadik, ami kifejezetten negatívként jött le számomra, az a Freya-nak megírt szerelmi szál. Egyrészt totálisan feleslegesen volt Freya számára egy romantikus kapcsolatot beleerőltetni ebbe a rövid kis évadba, de ha már annyira szerettek volna neki behozni valakit, akkor miért így kellett ezt megoldani? Egyrészt nem értem, hogy Freya hogy lett hirtelen biszexuális, mikor erre korábban semmilyen utalást nem tettek, másrészt az egész kapcsolat annyiban merült ki, hogy beszéltek két szót egymással és máris örök szerelembe estek. Mi volt ez kérem szépen?! Nyugtassatok meg, hogy nem csak én néztem értetlenül pislogva, hogy mit csinálnak szegény Freya karakterével az írók. Pedig benne is mennyi lehetőség lenne! És az istenért nem akarják azt kihasználni.

Olyan apróságokat már meg sem említek, minthogy Marcel és Sofya totál feleslegesek voltak az évad folyamán és észre se vettem volna, ha nincsenek jelen. Vagy hogy Elijah és Haley már megint nem képesek sokáig együtt maradni, hanem újra szerencsétlenkednek és összevesznek. Meddig játsszák még a királydrámát? Mert rohadtul kezdem unni. Próbálok én szurkolni nekik, de egyszerűen felmegy az agyvizem, ha azt látom, hogy megint eltávolodnak egymástól valami pitináer apróság miatt. És Davina! Végre örültem, hogy Camivel együtt meghaltak, erre nem visszahozzák? Minek kellett ide? Nem tudtak volna valami mást kezdeni Kollal? 

De hogy ne csak panaszkodjak és kritizáljam az évadot, megnyugtatlak titeket, hogy azért néhány dolog tetszett is benne. A legnagyobb pozitívum (amiért hatalmas pacsi az íróknak), hogy Hope végre nem kisbaba többé, hanem az 5 éves időugrásnak köszönhetően megnőtt és végre valami komolyabbat is lehet vele kezdeni. Ne értsetek félre, még most sem a szívem csücske, hogy minden körülötte forog, de legalább már komolyabb dolgokat lehet vele csinálni és nem tehetetlen kisbabakánt áll a középpontban. Mondjuk itt is tudnék kötekedni, ha nagyon akarnék. Ha már időugrást terveztek az írók, akkor miért nem ugrottunk nagyobbat és telt el mondjuk rögtön 10-15 év? Még jobb lett volna, ha Hope tinédzserként lép be újra a történetbe, és akkor még több mindent lehetett volna vele kezdeni. Nincs igazam?


A másik, aminek örültem, hogy Rebekah és Kol mindketten visszatértek és viszonylag sokat szerepeltek az évadban. Mármint önmagukhoz képest, mert azért még mindig csak mellékszereplőkként voltak jelen. Ne felejtsük el azt sem, hogy milyen remekül változik és fejlődik Klaus karaktere. Eddig is látni lehetett, hogy már nem az a velejéig gonosz hibrid, akit a Vámpírnaplókban megismerhettünk, mert a lánya születése igenis megváltoztatta. Most, hogy Hope megnőtt még közelebb kerülhettek egymáshoz. Olyan aranyosak voltak együtt, nekem nagyon tetszett, ahogy épült közöttük az apa-lánya kapcsolat és kíváncsi vagyok, hogy miként alakul mindez a folytatásban. Nem sokat mutattak ebből, ezt is lehetett volna jobban ábrázolni, de talán a folytatásban nagyobb szerepet kap Hope és a szülei kapcsolatának fejlődése.

Nagyon sajnálom, de a negyedik évad számomra hatalmas csalódás és ahogy olvashattátok, sokkal több dolog volt, ami nem tetszett benne. A sok-sok negatívum elnyomta azt a kevés pozitívumot, amit fel tudtam benne fedezni. Egyértelműen ez a sorozat eddigi leggyengébb évada, a mélypont, ha mondhatom így, ami nagyon meglepett a tökéletes harmadik évad után. Ha jól tudom jövőre jön az ötödik évad, és őszintén bízom benne, hogy ennél jobb lesz és visszatér a régi minőséghez. Mondjuk ezt a szintet nem lesz nehéz megugrania.
Értékelés: 10/3 (Ez a három pont is csak a három pozitívum miatt, amit fel tudtam fedezni benne.)

Előzetes:

6 megjegyzés:

  1. Szia!

    Említetted, hogy nem értesz egy részletet a sorozattal kapcsolatban. Ezt szeretném megválaszolni. Bár ez is csak az én teóriám, de szerintem ennek van a legtöbb értelme.

    "Hope hogy a fenébe lett boszorkány?"
    Hope nem boszorkány, hanem boszorkány-vérfarkas hibrid.

    Bár ezt még nem erősítették meg a készítők, de a jelek alapján ezt a legegyértelműbb:

    1. jel: A sorozat wikipédia oldala szerint (http://vampirediaries.wikia.com/wiki/Hope_Mikaelson)Hope egy Tribird (harmadrészt vámpír, harmadrészt vérfarkas, harmadrészt boszorkány)de szerintem ez egy hülyeség, mivel vámpír csak akkor lehet valaki ha átváltozik, szóval ennek így nincs értelme.

    2. jel: Hope nagyanyja boszorkány volt. Bár Klaus vér szerinti apja vérfarkas volt, de mivel Esther boszorkány, így Klaus is félig az eredetileg. Tehát, valószínűleg Hope a Esthertől örökölte a képességeit.

    3. jel: Mivel Hayle vérfarkas volt amikor megszülte, így félig annak kell lennie. Valószínűleg azért tűnik csak boszorkánynak, mert még nem aktiválta a átkát, így ő még nem tud átváltozni.

    Összefoglalva, az én teóriám szerint Hope boszorkány-vérfarkas hibrid. Ez csak az én véleményem, de a következő évadban biztosan megfogják válaszolni.
    Remélem tudtam neked ebben segíteni.

    Üdvözlettel: hriczó veronika

    U.i.: A Gotham 3. évadából mikor jön a kritikád?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Igen... ezeket én is mind tudom, de akkor se lehet boszorkány, mert Klaus már nem volt az, amikor (bocsánat a csúnya kifejezésért) megcsinálta őt. Klaus már hibrid volt, mikor felcsinálta Haley-t, Haley pedig vérfarkas, így vagy maximum hibrid lehetne Klaus is. A boszorkányság nem így működik, hanem a szülőkről száll áll, és mivel Klaus akkor már nem volt boszorkány, így elvileg Hope se lehetne az.

      Szerintem ez irtó nagy baki a sorozatban. Persze megértem azt is, amit te írtál, mert a sorozatban is valami ilyennel magyarázzák, de én ezzel nem tudok egyet érteni. :)

      A Gotham 3. évadról nem hiszem, hogy fogok már írni. Már úgy vagyok a Gothammel, hogy nézem, ha nincs jobb helyette, de nem érzem azt a nagy rajongást, amit az elején. A 3. évad is jó volt, kissé talán néha vontatott, inkább több unalmas résszel, mint izgalmassal, de azért tetszett. Kritikát mégse fogok írni róla.

      Törlés
  2. Hop azért Boszorkány mert Klaus csalájdjából az édes anjunk vagyis Eszter boszorkány volt,és innen eredően a gének tovább öröklödtek!

    VálaszTörlés
  3. Hope azért boszi, mert azok irányítgatták, míg H. hasában volt...

    VálaszTörlés
  4. Hope azér boszorkány mert minden első szűlűt az és mivel ő eszter első onkoja így boszorkány

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok a 4 évadot hol lehet még nézni nem feliratosan ?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...