2013. aug. 1.

Once Upon a Time (Egyszer volt, hol nem volt...)


Régen írtam már kedvenc sorozataimról, mert egyszerűen semmi új nem akadt, de a nagy nyári sorozatszünetben annyira kiéhezett voltam már egy új kedvencre, hogy kitartóan kutattam utána. Így elkezdtem nézni két olyan sorozatot, amit már régen szerettem volna, csak valahogy eddig kimaradtak az életemből. Ezek közül az egyik a Once Upon a Time (magyar címe: Egyszer volt, hol nem volt...), már a pilotba beleszerettem, és a folytatás annál csak még izgalmasabb lett.

A történet:
Emma Swan talpraesett nő, akinek óvadékügynökként az a feladata, hogy a legdörzsöltebb szökevénynek is a nyomára bukkanjon. Amikor azonban a születésnapján beállít hozzá egy kisfiú, és azt állítja, hogy ő Emma gyereke, akit tíz évvel ezelőtt örökbe adott, Emma alatt megbillen a talaj. Mikor visszaviszi Henryt a nevelőanyjához egy Maine állambeli kisvárosba, Storybrookba, a fiú, aki nyilvánvalóan a mesék megszállottja, azt állítja, hogy egy átok következtében a mesék szereplői ezen a helyen ragadtak úgy, hogy a mesevilág létezéséről sem tudnak. Miután rövid úton összerúgja a port Henry nevelőanyjával, Regina Mills-szel, akinek úgy tűnik, igen nagy hatalma van Storybrookban, Emma úgy dönt, egy időre a városban marad. (Forrás: port.hu)

Nagyon megszerettem ezt a sorozatot, és harmadik évadtól heti szinten nézős lesz, mert nagyon várom már a folytatást. Eddig két évad ment le Amerikában, mindkettőt megnéztem, Magyarországon csak az első évadot vetítették, de ha jók az értesüléseim talán most hónapban jöhet majd szinkronosan a folytatás. Minden évad 22 részből áll, a részek olyan 40 perc körüliek. Abból a szempontból is különleges a sorozat, hogy két szálon fut a cselekmény (honnan lehet ismerős ez a séma? Gondoljatok a Lostra), minden részben vannak flashback jelenetek, ahol betekinthetünk valakinek a múltjába, vagyis pontosabban a mesevilágban történetekre. Közben haladnak a jelen eseményei a modern világban, vagyis Storybrookeban, ahova mindenki került az átok miatt.

Az első évad központi cselekménye az átok megtörése, így a második évadra már mindenkinek visszatér a memóriája, de aztán ott ragadnak Storybrookeban és az átok megtörése ellenére se tudnak hazatérni, így ezen ügyködnek tovább. A történet kifejezetten izgalmas és érdekes, nekem nagyon tetszik, részről részre egyre több részlet derül ki. Hófehérke története áll a középpontba, ő és a hozzá tartozó karakterek a főszereplők, de a többi meseszereplő szintén feltűnik kisebb-nagyobb szerepekben. Emellett még kifejezetten tetszenek a díszletek, egész szépen megoldottak mindent, sőt még a CGI se lett annyira gagyi, hogy ne legyen elviselhető. És aminek különösképpen örülök, hogy a jelmezek valami tökéletesek lettek. A meseszereplőket próbálták az eredeti kinézetük alapján életre kelteni, persze valahol vannak változtatások, de azok se zavaróak. Olyan szép jelmezeket viselnek a nők, de még a férfiak is, hogy csak ámuldozva bámultam őket. A klasszikus mesék továbbgondolását láthatjuk, hiszen sorozat lévén ki kellett tölteni a 22x40 percet, így bőven kibővítették az egészet, amivel még izgalmasabb lett az egyes karakterek háttértörténete.

A történet tehát engem megvett magának, minden egyes részben ámuldozok a díszleteken és a jelmezeken, de kérdezhetnétek mi van a karakterekkel? A nagy részük alaposan kidolgozott és nem csak egy odabökött valami, bár természetesen inkább a főszereplők vannak részletesebben bemutatva.


A főszereplőnk Emma nem lopta be magát a szívembe, de nem is utálom, igazából elég tökös csaj, van stílusa meg minden, de az első évadban végig idegesített, hogy nem hitt Henrynek ebben az egészben, pedig ezernyi jel mutatott az igazság felé. Jó, lehet én se hinném el, ha valaki ezzel a sztorival odaállna elém, de mikor teljesen nyilvánvaló, akkor könyörgöm ne kételkedjen már tovább! Én nem bírom a kisgyerekeket a sorozatokban, és annak ellenére, hogy Henry néha elég cuki volt, legtöbbször idegesített.


A főszereplő párosunk a mesevilágból ki más lehetne mint Hófehérke/Mary Margaret és az ő James hercege/David. Az első évadban szerettem őket nagyon, szépen volt felépítve a szerelmük története a mesevilágban, azokat a részeket nagyot szerettem nézni. Viszont, amit a jelenben leműveltek velük (nagyon aranyosak voltak itt is, komolyan, ezt nem tagadom) arra nincs jobb szó, mint a rétestészta. Annyira elhúzták és túlbonyolították az újra egymásra találásukat, hogy az a végére már nem romantikus és tragikus hanem unalmas lett. A második évadra meg már csak dísznek voltak ott, nem igazán tudtak velük mit kezdeni az írók. Az együttes és a egyéni háttérsztorijuk szintén tetszett, különösen James hercegé, akit nem csak egy herceg és kész, hanem bonyolultabb a története, így egy kis plusz izgalmat csempésztek bele a történetébe, ami igazán jót tett neki.


Aztán itt van a "gonosz" szereplőnk, vagyis a negatív karakter, aki egyáltalán nem olyan gonosz, mint amilyennek a többiek látják. A Királynő/ Regina az egyik legtökéletesebben kidolgozott karakter ebben az egész sorozatban, én nagyon szerettem nézni, ahogyan egyre több és több apró kis részlet derül ki a múltjából, szépen bemutatták nekünk hogy lett egy kedves, szerelmes és életteli lányból ez a gonosz, irigy és kíméletlen királynő, akit már csak a bosszú hajt, mert semmi más nem maradt az életében. Bonyolult a családi háttere, elvesztette a szerelmét Hófehérke miatt és teljesen megkeseredett, a mágia neki is betett egy kicsit és teljesen szétrombolta amúgy kedves lelkét.
(Bár itt meg kell állnom egy kicsit, mert nem tudok szó nélkül elmenni két dolog mellett. Nem értem Regina miért Hófehérkét hibáztatja a szerelme halála miatt, miért nem az anyját? Hisz az anyja, Cora ölte meg a férfit, persze Hófehérke árulta el neki Regina kapcsolatát, de könyörgöm, HÓFEHÉRKE AKKOR MÉG CSAK EGY KÖNNYEN BEFOLYÁSOLHATÓ KB. 12 ÉVES KISLÁNY VOLT!!!!! Jó, hogy Cora könnyen kiszedte belőle az igazságot, nem őt kellene ezért okolni, aki még akkor csak egy naiv és buta kislány volt. Corat kellene okolni ezért, és persze Regina őt is megbünteti, de végig Hófehérkét okolja mindenért szerintem alaptalanul, így ez számomra elég hülye indoknak jött le. Plusz a második évadban elkezd haverkodni újra az anyjával, pedig Ő ÖLTE MEG KORÁBBAN A SZERELMÉT, DANIELT, ÉS ERRE REGINA MIT TESZ? Megint együtt dolgozik az anyjával, ez egy akkora OOC (karakteridegen) lépés volt, hogy csak fogtam a fejem.


És direkt a végére hagytam a személyes kedvencemet, vagyis RUMPLESTILTSKINT/ Mr. Gold! (A magyar nevét a Zörgőfürgét nem vagyok hajlandó tudomásul venni, sajnálom!) Ő az abszolút kedvencem ebben a sorozatban és mint később kiderül ő a hunyó az egész történetben, ő irányította végig a háttérből a szálakat, nem is Regina, aki mondhatni csak a bábja volt. Rumple a másik tökéletesen kidolgozott karakter, nekem jobban bejön, mint Regina, sokkal komolyabb és hihetőbb indokai vannak, mint a nőnek. Rumple múltja szomorú és tragikus, az általa megszerzett mágikus képességek teljesen átvették felette az uralmat, és ezért még a fiát is elvesztette, utána pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy rá találjon. Az összes jelenetét bírom, és a színész szerintem fantasztikusan hozza a karaktert. Mind a múltban és mind a jelenben. Bírom mikor Rumplestiltskinként van a múltban és akkor valami furán eltorzítottja a hangját, meg olyan hülyén tud vihogni, hogy az már aranyos. (Persze ez csak az angol szinkronban jön át szerintem.)
Emellett kifejezetten bejött az a változtatás, hogy az egyik kedvenc mesémet a Szépség és a szörnyeteget átalakították úgy, hogy Rumple lett a szörnyeteg (persze átvitt értelemben), és így Belle a szerelme. Ők a legjobb pár ebben a sorozatban, sokkal jobban szeretem őket, mint mondjuk Hófehérkét és Jamest. Bár Rumple és Belle igazán még nem is lehetett együtt boldogan, mert mindig valami elszakította őket egymástól, így kicsit sajnálom őket.
És külön tetszett a megoldás, hogy SPOILER!!!!!!!!!!! végül kiderült Rumple fia, Baelfire az apja Henry-nek és Emma korábbi szerelme SPOILER!!!!!! Ez a fordulat nagyon jó összekapcsolta a két történetszálat, és én nagyon bírtam együtt e kevés idő alatt Emmat és Nealt/Baelfiret. Remélem összejönnek a harmadik évadban.

Igazából még órákon át tudnék erről a sorozatról írni, mert annyi mindenről lehetne, de akkor irtó hosszú lenne ez az ajánló, így inkább nem teszem. Csak felsorolás szintjén milyen mesebeli karakterek tűnnek fel a fentieken kívül: Hamupipőke, Tücsök Tihamér, Jancsi és Juliska, a Hófehérke történet minden karaktere, Piroska, Pinokkió, akkor a Szépség és a szörnyeteg karakterei, Alice csodaországban-ból az Őrült Kalapos, a második évadban megjelenik még ezeken kívül Mulan, Csipkerózsika, Hook kapitány, Sohaország a Pán Péter történetből, az Égig érő paszuly és stb.
Annak ajánlom ezt a sorozatot, aki szereti a mesevilágot és szívesen elkalandozna egy kis időre ebbe a remek történetben, és aki nem unja magát az ilyen családi sorozatokon. (Mert ebben nincs szexjelenet, se káromkodás meg egyebek, így aki arra vágyik, az inkább ebbe bele se kezdjen).

Értékelés: 10/9
Előzetes:

12 megjegyzés:

  1. ez tényleg jó, most néztem meg az első részt:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha már az első tetszett, akkor a többi még jobban fog. Örülök, hogy felkeltettem iránta az érdeklődésed. :)

      Törlés
    2. köszi, ha tudsz másik jó sorozatot, szólj
      esténként azokra szoktam horgolni:)
      tegnap éjjel 3-mat néztem meg, sajnos hamar ki fogom végezni

      (szóellenőrzést nem akarod kivenni?)

      Törlés
    3. A sorozatajánló menüpontban fent láthatod milyen más sorozatokról írtam még ilyen kis ajánlót/kritikát, azok közül mazsolázhatsz és hátha megtetszik még valamelyik másik is. :)

      Törlés
  2. jó volt:)
    aug 21-től megy a 2. évad az m1-en

    VálaszTörlés
  3. Én is megnéztem és imádtam!! :)) Rumpelstiltskin-el kapcsolatban teljesen egyet értek veled, ő a kedvencem és utálom amikor fordításban Zörgőfürgének írják...:) És egy kérdés: mikor lesz a 3. évad?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      (A másik hozzászólásodat töröltem, mert te is eltávolítottad, így remélem nem nagy baj, hogy akkor ne legyen itt.)

      És a kérdésedre válaszolva: a 3. évad szeptember 29.-én kezdődik, vagyis már csak egy hét... :) Én már nagyon várom!

      Törlés
    2. Én már a 4. évad dátumát is tudom, van egy sorozat figyelő programom - persze csak az első leadásokat nézi. :D
      (2014. 09. 28 az ABC-n)
      3. évad magyar szinkronnal mikor lesz szerintetek nézhető? Van róla infótok? Lányom már nagyon kíváncsi, főként hogy látott egy-két jelenetet az eredeti szinkronosból. (És persz jött a kérdés: "Apa, most mit mond?" és még 50x. :) )

      Törlés
    3. Szia!

      Nagyon jó kérdés, mert én is meg akarom nézni az évad első felét magyar szinkronnal is újra, de őszintén szólva nem tudom mikor lesz a 3. évad magyarul. :(

      Nekem a 3. évad első fele tetszett, de az nagyon, főképp Pán Péter miatt. :D

      Mindenesetre szerintem most ősszel elkezdik majd adni a 3. évadot szinkronosan is, legkésőbb télen.

      Törlés
  4. Hiányoltam egy kicsit az Elveszett Fiúkat egy ideig, de Robbie Kay bepótolt mindent.. Bár nekem ő mindig Pinokkió marad :D

    VálaszTörlés
  5. Én is megnéztem az 1.évadot, az nagyon tetszett. Aztán kicsit durva volt, hogy mikor megoldódna, de mégsem, Rumple miatt...de még a 2.-at is néztem egy ideig...Viszont utána láttam, hogy már tök máshova kerül a helyszín, a karakterek is megváltoznak és egy idő után nem kötött le sajnos.
    Kevés olyan sorozatot láttam, ami az alapkoncepciót viszi végig több évadon keresztül, mégha kibővülve vagy folyamatosan fejlődve is.
    Ezert van, hogy a 3.évadra ellaposodnak, mert sajnos csak 1-1 évadra terveznek, hisz mindig csak az évad végén derül ki, lesz-e következő.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...