2015. máj. 20.

Arrow (A Zöld Íjász) 3. évad összegzés


Nem tudom észrevettétek-e, és nem is örök érvényű, amit most mondani fogok, de úgy tűnik a sorozatok általában a 3. és 4. évad körül kezdenek lejtmenetbe. Legalábbis így van ez a CW sorozataival, amire több példát is tudnék hozni, de nem akarok eltérni a témától. Ha van sorozat, amit imádok, és amit mindennél jobban várok hétről-hétre, az nagyjából a 3. évad tájékán kezd el egyre rosszabbra fordulni. Nem tudom mi van az írókkal, talán 3 vagy 4 év után kifogynak a normális ötletekből, vagy úgy vannak vele, hogy úgyis nagy a nézőközönség, így nem kell strapálniuk magukat, de a lényeg, hogy mikor egy sorozat eléri a 3. évadát, ott kell elkezdenünk aggódni. Én legalábbis akkor szoktam. Nem hittem volna, hogy az Arrow-ra igaz lesz ez, de sajnos így lett.

A történet pörög tovább a 2. évad eseményeit követően. Slade és a szuperkatonáinak legyőzése után úgy tűnik végre egy kis béke köszönt Starling City városára. Oliver és Felicity között egyre jobban forr a levegő, Thea távol van a várostól újonnan megtalált apjával, Merlynnel, miközben az Íjász csapat még mindig takarítja a város utcáit a piti bűnözőktől. Nem is kell mondanom, nem tart sokáig az idilli béke. Sara-t megölik, és egy jelentősen felbolygatja az indulatokat. Sara halála olyan események láncolatát indítja el, amire senki sincs felkészülve. Új barátok és ellenségek tűnnek fel, miközben Olivernek talán eddigi legkeményebb ellenfelével kell szembenéznie, magával Ra's Al Ghul-al.

Persze ennél sokkal, de sokkal több minden történik a 3. évad 22 részében, és idő se lenne mindet felsorolni, és nem is ez a célom. A 3. évad fő ellenfele az Árnyak Ligája, élén Ra's-al, aki méltó ellenfélként száll szembe Oliverrel. Oliver azt hiszi, hogy nem történhet vele annál rosszabb, minthogy Ra's végezzen vele. Aztán rá kell jönnie, hogy Ra's egészen más sorsot tartogat számára. Valami olyat, amit Oliver nem utasíthat egykönnyen vissza, ugyanis Ra's mindent megtesz, hogy elérje a célját és ennek érdekében semmitől sem riad vissza.


Ahogy a kritikám elején írt felvezetőmben olvashattátok, sajnos nem jött be nekem ez az évad annyira, mint szerettem volna. Nem tudom szebben mondani, de tele volt rengeteg baromsággal. Olyan dolgokkal, amiket nem hittem volna, hogy ebben a 2. évad végéig szinte tökéletes sorozatban valaha látni fogok. Kezdjük azzal, hogy nem tetszik, amit Ra's-sal műveltek, és szerintem a lehető legrosszabb döntés volt őt behozni ebbe az univerzumba. Számomra Ra's Al Ghul mindig is a Batman történetek része marad, Batman egyik fő ellenfele, és hihetetlen ellenérzést váltott ki belőlem, hogy felhasználták a karaktert ebben a sorozatban. Nem illett ide, mondjuk ki kerek perec.

Emellett szerintem oltári nagy hülyeség volt az is, hogy az egész évad arra ment ki, hogy Ra's meg akarja győzni Olivert, hogy legyen az utódja. Miért olyan fontos, hogy Oliver legyen az? Miért kell ezt erőltetni? Miért nem keresett valaki mást Oliver helyett, ha ő annyira nem akarja? Az egész történetszál egy hatalmas, erőltetett, idegesítő baromság volt, és alig vártam már, hogy vége legyen. És a vége! Ahhoz képest, hogy korábban Ra's csaknem megölte Olivert, a végén Oliver elég könnyen legyőzte őt, és még csak meg sem izzadt közben. Az egész Árnyak Ligája és Ra's történetszál nekem nem tetszett. Sem az, ahogy felvezették, sem az, amit kihoztak belőle, sem az, ahogy lerendezték a végén.


A másik, amit nem tudok nem megemlíteni Oliver és Felicity kapcsolata. Tudom, tudom, korábban én voltam az egyik legnagyobb shipper, és magamban elképzelve tényleg aranyosak lettek volna együtt. De pont az volt a jó bennük, mármint abban, hogy shippeltem őket, hogy nem hittem volna, hogy valaha tényleg össze fognak jönni. Féltem tőle, hogy mi lesz, ha mégis így alakul, és a félelmeim sajnos beigazolódtak. Egy nyálas, unalmas love story-t faragtak belőlük, és végig kellett szenvednem (velük együtt) az egész évados bénázásukat. Oliver hirtelen szeretett bele Felicity-be, és ne mondjátok, hogy nem hirtelen volt, mert igenis így történt. hisz korábban semmi utalás nem volt rá. Oliver elvileg Sara-ba volt szerelmes még nem sokkal azelőtt, aztán meg Felicity-be. Számomra az egész kapcsolat teljességgel hiteltelen, és nem akartam, hogy tényleg összejöjjenek. Sajnos, nem úgy lett, ahogy én akartam, és a végére mégis csak egymásra találtak, de van egy olyan érzésem, hogy nem sokáig lesz itt nagy szerelem a 4. évadban.

Talán ez volt az a két dolog, ami nagyon, de nagyon nem tetszett ebben az évadban, ami azért nagy gond, mert pont ez a két történetszál alkotta az évad fő gerincét. Az egész 3. évados koncepció számomra hatalmas bukás, és nem tudom ki hogy van vele, de épp ezek miatt, nagyon nyögvenyelősen csúsztak le a részek, és ha őszinte akarok lenni, akkor már nem a régi lelkesedéssel néztem a sorozatot. Csak úgy megszokásból, csak azért mert épp nem volt jobb dolgom abban az egy órában. Nem hittem volna, hogy valaha ilyenné válik számomra az Arrow, így őszintén remélem, hogy a 4. évadra összekapják magukat az írók, és ismét visszatér az első két évados remek színvonal, mert ha nem, akkor kénytelen leszek kaszálni a sorozatot. Fájó szívvel, de megteszem.

Hogy azért ne keserű szájízzel fejezzem be a kritikát, azt sem szabad elfelejteni, hogy volt néhány kellemes meglepetés, és igazán kedvelhető dolog és karakter is az évadban. Csak sajnos ezek voltak a kisebbségben, és a két fő történetszál mellett nem rúghattak labdába. A Sara halála által okozott események láncolata remek irányba vitte egyes karakterek sorsát, gondolok itt például Laurelre, akit magam sem hittem volna, hogy valaha így lesz, de kezdek megkedvelni. Bár azért, hogy fair legyek, meg kell említenem, hogy kicsit túl hamar "képezte ki" magát, alig pár hónap alatt lett profi harcos, tanulta meg azt, amit Oliver 5 év alatt, így kissé hiteltelen a nagy átalakulása (csakúgy, mint Thea-é). Mégis, annak legalább örülhetünk, hogy végre kezdtek valamit a karakterével, és nem picsog tovább hülyeségeken, mint korábban.


Tetszett a Thea és Merlyn mellékszál is. Thea "kiképzéséről" ugyanaz a véleményem, mint Laurel esetében, túl gyorsan és túl irreális módon lett szinte profi harcos, de legalább ő se nyavalyog tovább, és ez mindenképp pozitívum a sorozatra nézve. Merlyn az egyik kedvenc karakterem, és jó volt látni, ahogy beilleszkedett a csapatba, hogy aztán a végén kiderüljön, hogy végig hátsószándékkal volt olyan segítőkész. Bár ezt mondjuk sejteni lehetett. Érdekes helyzet alakult ki az évad végére, és most, hogy Merlyn megkaparintotta az Árnyak Ligáját kíváncsi vagyok mihez fog vele kezdeni. Roy távozott, nem kár érte, vele sose tudtak mit kezdeni. Így utólag úgy tűnik, hogy csak annyi volt a szerepe, hogy felvezesse Thea karakterét és a lány jellemét formálja, hogy az végül csatlakozhasson Speedy-ként az Íjász csapathoz.

Azt mondanom sem kell, hogy a múltas történetszál most ért el nálam arra a szintre, hogy totál hidegen hagy mi történt Oliverrel 5 évvel korábban. Egyszerűen nem köt le, nem tudok érte aggódni, hisz úgyis ott van a jelenben. Mindenesetre a múlt és jelen eseményeinek összefűzése és logikus összekapcsolása most is működött, szerencsére ezt nem rontották el. Kaptunk jobb és rosszabb epizódokat, kaptunk egy Flash és Arrow crossover részt is, ami ráadásul dupla epizódos volt, talán az évad egyik legjobb része. Tetszik, ahogy a CW elkezdte kiépíteni a saját kis univerzumát, amiben összejárnak a karakterek, és amik kapcsolódnak egymáshoz. Olyan, mintha tényleg egy világban játszódna a több történet, és ez nagyon szuper dolog. Nagyon bírtam még Ray-t, alias ATOM-ot, olyan kis aranyos volt. Tisztára, mint Felicity, csak férfiban, és nagy kár, hogy nem maradtak együtt, pedig teljesen összeillettek volna.


Ha összegeznem kellene az évadot, akkor azt mondanám, hogy számomra egy erőteljes visszaesést jelentett a majdnem tökéletes 2. évad után. Volt több rész, amit untam, a két fő történetszál számomra totál ellenszenves és hihetetlen. Nem tetszett és csak idegesített minden, amit kihoztak belőle. Mindenesetre összeállt az évad végére az Íjász csapat. Oliver már nincs egyedül, egyre több társa segít neki megmenteni a várost. Oliver személyazonosságát leleplezték, mindenki tudja, hogy ő a Zöld Íjász, és ez érdekes helyzetet ígér a jövőre nézve. Nem kaptunk utalást a folytatásra, így nem lehet tudni merre viszik tovább a történetet, szerintem még maguk az írók se tudják. Remélem sokkal átgondoltabb történetet találnak ki a 4. évadra, és akkor megbocsátom nekik ezt az egy éves mellékvágányt.
Értékelés: 10/6

Előzetes:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...