2016. aug. 8.

Suicide Squad (Öngyilkos Osztag)

A történet:
Elkapták őket, és mindenre hajlandóak, hogy újra kiszabadulhassanak. Egy titkos állambiztonsági szervezet, az A.R.G.U.S. összefogdosta a gonosz szuperhősök leggonoszabbjait, és különleges börtönökben helyezte el őket: úgy, hogy semmiképpen ne szökhessenek meg.
A Cég saját maga akarja szélesre tárni a zárkaajtókat. A raboknak szabadságukért cserébe szolgálatot kell vállalniuk. A gonoszok kénytelenek jót cselekedni. Létrejön az Öngyilkos Osztag, mely akkor indul bevetésre, ha az emberiség már nagy bajban van. Tagjai őrültek, kegyetlenek, kiszámíthatatlanok... mégis a mi oldalunkon állnak. Remélhetőleg. (Forrás: port.hu)


Számomra talán az idei év legjobban várt filmje volt az Öngyilkos Osztag. Lelkesedésem akkor kezdődött a sztori iránt, mikor két éve elsőnek láttam a Batman: Assault on Arkham című animációs filmet, ami nagyon tetszett (és mindenkinek ajánlom, akinek bejött ez a film is). Aztán nem sokkal robbant a hír, hogy érkezik az élőszereplős Öngyilkos Osztag film, és azóta izgatottan figyeltem a szereposztást, az előzeteseket és a film reklámkampányát. Ahogy jöttek és jöttek az anyagok, úgy körvonalazódott bennem a tény: ez a film vagy nagy siker lesz vagy pedig nagy bukás. A kritikusok szerint egyértelmű bukás, ez már nem kétséges. De hogy mit gondolok én? Hát lássuk.

Nem értem a sok negatív kritikát, de komolyan. Nem tehetek róla, de nem bírtam megállni, hogy elolvassam a kritikákat, én meg nagy hiszékenyen megint abba a hibába estem, hogy elhittem, amit írtak. Nem is értem miért olvasom el a "profi kritikusok" írásait, mikor a legtöbb esetben (szinte mindig) épp ellenkező a véleményem, mint az övék. Én sem értem magamat, és igazán megtanulhatnám, hogy ne foglalkozzak velük. Nem azt mondom, hogy sosincs igazuk és mindig baromságokat írnak, de én inkább mindenkit arra buzdítok, hogy nézze meg maga a filmet (vagy bármilyen más műről is van szó), és ne valaki más véleménye alapján ítélje meg azt. Mindenki maga döntse el, hogy neki tetszik vagy sem, és ha nem az se baj, de legyen az a saját véleménye, és ne másét szajkózza.

Milyen is lett a film? Mégsem jött be a korábbi számításom, mert végül se nagy bukás, se nagy siker nem lett belőle. Nem olyan rossz, mint ahogy sokan állítják, de nem olyan jó, mint amilyen lehetett volna még egy kis odafigyeléssel és a hibák vagy épp nekem nem tetsző dolgok elhagyásával. Megmondom őszintén nekem se tetszett maradéktalanul, mert azért voltak benne hibák, mégis összességében egy igen korrektül összerakott, felettébb szórakoztató, látványos és humoros képregényfilmet kaptunk remek színészekkel és iszonyatosan fülbemászó soundtrackkel.


Kezdem akkor azzal a néhány dologgal, ami nem tetszett, vagy, amit kisebb hibaként jegyeznék meg. Tudom, hogy így is elég hosszú a film és hát végül is érthető volt a karakterek háttértörténete, de nem lett volna baj, ha többet kapunk belőle. Deadshot és Harley még rendben voltak, de a többiekről kapunk egy mondatot és kész, és épp ezért, mivel semmi lényegeset nem tudunk róluk, nem is válnak igazán érdekessé vagy szerethetővé. Csak léteznek a főszereplők mellett kiegészítőként, és vagy meghalnak, vagy pedig ágyútöltelékként rohangálnak a harcokban. Emellett azt sem is értem miért kellett ennyi ember az Osztagba. Én például kihagytam volna Slipknotot, Katanát és Gyilkos Krokot nyugodt szívvel, mert nélkülük is megállta volna a helyét a történet és így több idő juthatott volna a többiekre.

Aztán ez lehet nem is hiba, csak én nem értettem a dolgot. Hogy maradt a végén életben Amanda Waller és Joker? Az egyik percben még totál halottnak tűnnek, aztán meg vígan jelennek meg újra és meg sincs magyarázva hogy élték túl a dolgot. Lehet csak én nem figyeltem eléggé, és nekem nem tűnt fel a magyarázat, és ha így van, akkor nem szóltam. A másik, ami nem tetszett Joker outfitje. A ruháival még nem lett volna annyira nagy baj, de a sok arany fux engem kifejezetten idegesített, meg a néhol fura sminkje se lett éppen az igazi.

A végére hagytam a talán legnagyobb hibát. Az Öngyilkos Osztag olyan bűnözőkből áll, akik mondjuk ki menthetetlenek. Önzők, gyilkosok, pszichopaták, tolvajok és még sorolhatnám, vagyis nem épp a mintapolgárok közül valók. Akaratuk ellenére fogják be őket és akaratuk ellenére kell a megmentőt játszaniuk. Ez egészen így is megy a végéig, amikor hirtelen morális átalakulás keretében mindannyian önzetlen, önfeláldozó és segítőkész hősökké válnak. Mert hát azzá válnak. Akkor már úgy tudták a bomba nem működik, így semmi okuk nem lett volna megállítani az ellenséget, hanem régen menekülniük kellett volna, ameddig csak tudnak. Ezt igen nagy hibának gondolom, mert egy igazi bűnöző nem változik meg hirtelen ilyen radikálisan, és emiatt kicsit hiteltelen és hihetetlen volt a film vége számomra. Talán El Diablo jellemfejlődése az egyedüli, amit megértek, de annak oka is van. (Az Assault on Arkham animációs filmben ezt a kérdést például sokkal jobban megoldották.)

Na de, hogy ne csak panaszkodásból álljon ez a kritika, mindenképp szeretném megemlíteni a film pozitív dolgait, mert abból is volt bőven. Egyrészt remek a szereplőgárda, főleg a főszereplők voltak az igaziak, de a többiek esetén se lehet okunk panaszra. Mindenki kihozta azt, amit lehetett a karakteréből. Értelemszerűen akinek kevesebb ideje volt a képernyőn, az nem tudott olyan mélységeket felmutatni, mint például a főszerepeket alakító Will Smith vagy épp Margot Robbie. Már az előzetesekből látni lehetett azért, hogy kik lesznek a középpontban, és ez így is lett, ami nem baj, mert épp ők az érdekesebb karakterek. Örültem a Batman és Flash cameo jeleneteknek, pont elég volt belőlük ennyi ebben a filmben.


A másik, ami nagyon tetszett a film látványvilága és a soundtrack. Igazi képregényes színes és egyben darkos képi világot kaptunk, látványos harcjelenetekkel, izgalmas bunyókkal, tehát erre sem lehetett panasz. Persze nem volt itt sem új a nap alatt, a nagy részét ezeknek láttunk már más képregény filmekben. A jelenetek mellé tökéletes zenéket választottak, színes és vidám zenelista tartozik a filmhez, sokat már az előzetesekben hallani lehetett. A stílust éppen eltalálták, kicsit sötét és komoly, kicsit humoros, épp meg van az az arány, ami szükséges. Az se lett volna jó, ha túl komolyra veszik a filmet, mert az nem illett volna ide, de az se ha túl gyermetegre veszik. Persze lehetett volna benne kicsivel több bunyó és vér meg némi trágárság, lehetett volna 18 karikás és akkor talán még jobb lett volna a tökössége miatt, de hát ez már így alakult.

Az előzetesekből nem lehetett előre tudni, hogy ki lesz a "főgonosz", vagyis az ellenfél a filmben, és ez jól volt így. A rajongók két ellenfélre tippeltek és ebből az egyik be is jött. Nem akarom lelőni a poént, de én is rá tippeltem, így aztán nem okozott olyan nagy meglepetést. Persze a gonosz indokai megint mondvacsináltak és a megoldásai kissé "túl érthetetlenül" vannak tálalva, de hát ezt már megszokhattuk a képregényfilmek esetében. Sajnos itt a főgonosz nem annyira érdekes, mint mondjuk Loki volt a Bosszúállókban, de hát nem rá épült ez a történet, így nem is ő volt a lényeg.

A végére hagytam a két kedvencemet, és ki mások lehetnének azok, mint Joker és Harley. Jared Leto és Margot Robbie két tökéletes választás volt a szerepre, Harley a legjobb karakter a filmben, ez nem kérdés, az összes férfit lemossa a vászonról, és igazán üdítő volt látni egy ilyen erős és érdekes női főszereplőt egy képregényfilmben. Joker most egy egészen más oldalát mutatta, hisz a korábbiakkal ellentétben most nem Batman ellen áskálódott. Most Harley múltjának bemutatása okán tűnt fel, de ne aggódjatok a jelenben is kapott némi szerepet. Nem értem a kritikusok mit panaszkodtak azon, hogy alig van jelen a filmben, mikor éppen elégszer tűnt fel. Itt ő csak mellékszereplő, amit előre tudni lehetett, így nem értem a nagy felháborodásokat.


Ez a Joker tehát kissé más, mint a korábbiak, mert most nem Batman elleni fondorlatait próbálja megvalósítani, hanem inkább a Harley-hoz fűződő "érzései" és a fura kapcsolatuk révén van jelen a filmben. Harley egyik fő motivációjaként kap szerepet, ő a magyarázat Harley karakterére és tetteire, ő alakítja a lány életét és cselekedeteit. Sokkal mélyebben bele lehetett volna menni ennek az abuzív, pusztító és káros kapcsolatnak a mélységeibe és engem mondjuk az is érdekelt volna, hogy Joker mivel érte el, hogy Harley beleszeressen, de persze most nem ez volt a lényeg, így ilyen részletesen már nem kerülhetett bele a múltjuk a filmbe. Ha Harley tényleg kap egy önálló filmet, abban sokkal részletesebben ki lehetne ezt fejteni, a múltját, a Jokerrel való megismerkedését, a fura kapcsolatuk mélységeit és minden ezzel kapcsolatos dolgot.

Vannak hibái a filmnek, ez nem kétség, és néhány dolgot nyugodtan ki lehetett volna hagyni vagy sokkal alaposabban kidolgozni, de ezek ellenére én nem tudom azt mondani, hogy nem szórakoztam jót rajta. Hamar elröppent az a két óra a moziban, és mire feleszméltem már jött is a film vége. Nekem nagyon tetszett az Öngyilkos Osztag minden hibája és hiányossága ellenére. Imádtam a színészeket, a látványvilágot, a humort, a főszereplőket, különösen Harley-t és Jokert, és persze a fülbemászó zenéket. Remélem anyagilag nem lesz nagy bukás és akkor érkezhet a folytatás.
Ui: A magyar szinkron se maradhat ki. Sajnos csak magyarul tudtam megnézni, ami nagy kár, mert az eredeti angol szinkron biztos ezerszer jobb, de a végére csak megszoktam a hangokat és összességében a magyar szinkron se lett olyan rossz.
Értékelés: 10//8

Előzetes:

4 megjegyzés:

  1. Szerintem is túlzásba estek a negatív kritikát, mert ahhoz képest a film elég jó. Csak az a baj, hogy lehetett volna ez sokkal jobb is. Sajnálom, hogy a stúdió beledumált a rendező dolgába, mert ahogy néhány cikket olvastam, a sztori úgy jött le, hogy Jokerből több lett volna mint egy "ágyéka tűzéhez" ragaszkodó gengszter, akinek végül lett összesen olyan 5-10 perc játékideje. Talán kaptunk volna a személyében egy főgonoszt - mert úgy indult. A film egy földhözragadtabb, komorabb sztorit akart a moziba szállítani. Csak jöttek a fejesek, Marvel szintű sikert akartak, és családiassá, pajtáskodóvá tették az Öngyilkos osztagot.
    Nekem is tetszett a film, csak kicsit csalódott vagyok, mert rengeteg lehetőség lett volna ebben a sztoriban, amit nem aknáztak ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát abban igazad van, hogy lehetett volna ez sokkal, de sokkal jobb is, de szerintem azért ez is rendben van. Én csak azzal nem értek egyet, mikor azt írja a "mélyen tisztelt kritikus", hogy az "év legsz*rabb filmje", meg hasonlók, mert az semmiképp se igaz.

      Törlés
    2. Akkor még nem látott igazán szar filmet. Biztos a sok hype miatt nagyon durvajó filmet várt, amit nem kapott meg, és előbújt belőle az elkényeztetett hisztis gyerek. Aludnia kellett volna egyet, mielőtt a világba okádta volna a sok mocskát.

      Törlés
    3. Nem fogalmazhattam volna meg én se szebben. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...