2016. jan. 14.

SHERLOCK: 4x00 - The Abonimable Bride (A förtelmes menyasszony)


Mivel két évvel ezelőtt a Sherlock 3. évadának megjelenésekor mind a három részről írtam külön véleményt az oldalon, így gondoltam folytatom ezt a megkezdett hagyományt, és írok néhány szót a speciális meta-epizódról is. Hirtelen nem tudtam hova soroljam be ezt a köztes részt, így én a negyedik évad 0. részének vettem, de igazából átmenetet képez a 3. és a talán két év múlva várható 4. évad között. Tényleg csak egy átvezető részről van szó, ami két okból is különleges.

Egyrészt ugyebár régóta tudtuk, hogy ez a rész a viktoriánus korban fog játszódni, vagyis a Sherlock könyvek eredeti közegében. Ez nem is okozott meglepetést számomra, hisz láttam a forgatási fotókat, így tudtam mire számítsak. Ami viszont meglepett, hogy nem csak a múltbéli eseményeket kaptuk meg, hanem a jelen eseményei ugyanúgy haladtak tovább, éppen ott ahol két éve a 3. évad utolsó része befejeződött. Képzelhetitek mennyire meglepődtem, mikor megláttam, hogy két idősíkon fut a történet, mert valahogy a hírfolyamból nekem ez kimaradt. Nem mintha gond lett volna, egy cseppet sem, csak nagyon meglepődtem rajta.

Egyik kedvenc sorozatom a Sherlock, így nem volt kérdés, hogy az új részt mihamarabb látnom kell, és nem is halogattam sokáig. Amint elkészült hozzá a magyar felirat, egyből rávetettem magam. Fura volt ez az epizód a más díszlet és hangulat miatt, és azért is mert két szálon futott az esemény. Higgyetek nekem, igazán elfogult vagyok a sorozat iránt, de sajnos be kell ismernem, hogy ez a rész nem lett a kedvencem, és sajnos nem nyújtott olyan maradandó élményt, mint amilyet tőle vártam. Sokakkal ellentétben nekem tetszett a harmadik évad, - bár eddig a második a kedvencem - de ez a meta-epizód nem került közel a szívemhez.


Nem azt mondom, hogy rossz volt, mert nem! Korántsem volt az. Csak azt próbálom érzékeltetni, hogy nem ez a kedvenc részem az eddigi részek közül, és nem is érzem annyira a késztetést, hogy nekem ezt mihamarabb újra kell látnom. A nyomozási szál nem volt valami emlékezetes, és teljesen hidegen hagyott. Mellesleg elég egyértelmű volt a megoldás, szerintem erre mindenki hamar rájött, így ez az élvezeti faktor szintén kiveszett a történetből. A másik, aminek nem örültem, hogy elég kevés volt a humor, amiért annyira szeretem egyébként a sorozatot. Hirtelen egy kis poént se tudnék megemlíteni, ami megragadt volna bennem. Persze értem én, hogy a más történelmi korszak miatt nem lehetett a modern kori humort használni, meg hogy éppen ezért lett teljesen más a sorozat hangulata, de kérem szépen... éppen az ami most hiányzott, az az, ami különlegessé és szerethetővé teszi egyébként a sorozatot.


Ennek ellenére érdekes volt látni Sherlockot, Johnt és a többieket a 18. századi díszletben és kosztümökben, még ha az egész csak egy álom volt, semmi más. A rész tulajdonképpen Sherlock képzelgése, amivel a saját fura módján próbál rájönni arra, hogy mégis hogy lehet életben Moriarty. A jelenben nem sok minden történik, de azért kapunk egy kis utalást a negyedik évadra. Sajnálom, hogy Moriarty nem tér vissza, habár tudni lehetett, hogy képtelenség, hogy túlélje, ami vele történt. Épp ezért érdekel még jobban, hogy mit hoznak majd ki a negyedik évadban ebből a Moriarty-s üzenetből.

Nem volt ez rossz rész a sok nyafogásom ellenére sem, csak épp nem érte el nálam azt a hatást, amit vártam. Lehetett volna ez jobb is, sokkal többet ki lehetett volna hozni a viktoriánus korszakból, és úgy érzem nem teljesen éltek a lehetőségekkel, amit a korszak váltás adhatott volna. Hiányzott a humor, hiányzott Sherlock modern különc személyisége, vagyis éppen az hiányzott, amiért szeretem a sorozatot. Talán ez a fő ok, amiért nem tett rám olyan mély benyomást a speciális epizód. Mindenesetre bízok a negyedik évadban, remélem az hozza majd, amit elvárok tőle. Kár, hogy még vagy két évet kell várni rá.
Értékelés: 10/7

Előzetes:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...