2013. máj. 3.

Kiera Cass: The Elite - Az Elit (The Selection - A Kiválasztás 2.)

A történet ismertetője:
"35 lány érkezett a palotába, hogy megküzdjenek a Kiválasztáson. Már csak hatan maradtak. És közülük csak egy lehet Maxon herceg felesége és Illéa hercegnője. America még mindig nem biztos az érzéseiben. Mikor Maxon-nal van akkor teljesen magával ragadja az új és lélegzetelállító románcuk és el se tudná képzelni, hogy valaki mással legyen. De mikor meglátja Aspent, ahogy a fiú a palotában őrködik, eszébe jutnak azon élet emlékei, amit közösen terveztek el maguknak. Most, hogy a csapat csakis az Elitre szűkült le, a lányok egyre elszántabban küzdenek Maxon-ért és America-nak egyre kevesebb ideje maradt, hogy döntsön. És pont mikor America azt hitte, hogy végre döntést tudott hozni egy újabb veszteség miatt ismét mindent meg kell kérdőjeleznie. És miközben próbálná eldönteni milyen jövőt képzel el magának, az erőszakos lázadók, akik a monarchia megdöntését tűzték ki céljuknak, egyre inkább megerősödnek és a tervük akár America minden esélyét elpusztíthatja a boldog jövőre vonatkozóan."

Habár az első könyv nem volt olyan izgalmas mint vártam és America-t nem bírtam elviselni, mégis tetszett a könyv, asszem 10/8 pontot adtam rá, vagyis nem volt ez olyan rossz, csak valahogy többet vártam volna a leírás alapján. Szerencsére (???) pont most jelent meg nemrég a trilógia második része, és mivel KÉSZ LETTEM A SZAKDOGÁMMAL ÉS VÉGRE LEADTAM!!!! (annyira örülök annak, hogy ez is le van tudva!!!!), és újra van időm többet olvasni, így gondoltam elsőnek a The Selection folytatásának kezdek neki. Kíváncsi voltam milyen lesz a második kötet, őszintén bíztam abban, hogy legalább egy kicsit izgalmasabb lesz a történet, hogy America karaktere megváltozik és nem lesz ilyen idegesítő, és hogy többet megtudunk a lázadókról és úgy alapból a disztópiás világ kialakulásáról. Nos, az elvárásaim közül van amelyik teljesült, van amelyik nem.

Kezdjük a történettel. Nekem sokkal jobban tetszett, mint az első könyvben, és ennek több oka is van. Egyrészt nem szerepelt sokat America családja, az egész cselekmény a palotában játszódott, többet tűntek fel a színen a lázadók, és valahogy a lányok "feladatai" is érdekesebbek voltak, mint ezelőtt. Habár a lázadók pontos terve még mindig ismeretlen, jó, azt tudjuk, hogy meg akarják dönteni a monarchiát, de kik ők pontosan, miért, hogyan, mikor, meg ilyenek, ez még mindig nem derül ki, csak annyi, hogy könyveket lopdosnak a palotából, de hogy miért azt sem tudjuk meg.... valószínűleg a titkos könyvek egyikében van valami információ, amivel meg lehet dönteni a monarchiát, legalábbis én így gondolom.
Aztán többet megtudunk Illéa létrejöveteléről, valamint magáról a monarchia megalapítójáról, vagyis Gregory Illéa-ról, aki egyáltalán nem az a hős, akinek a történelem beállította, (bár ezt sejteni lehetett volna, de mindegy). Szóval most annyira nem untam magam, persze még mindig nem egy kalandregény a könyv, de az első kötetet ezen a téren felülmúlta.

Aztán ami szintén tetszett, hogy sokkal jobban megismerhettük a karaktereket, és elsőnek a mellékszereplőkről akarok pár szót mondani. Mivel már csak hat lány maradt, az Elit, így közülük párat (még mindig nem mindenkit) jobban meg lehetett ismerni, Celeste már az első könyvben is kitűnt, őt nem lehet elfelejteni semmiképp, meg Marlee is ismerős volt, de rajtuk kívül nekem még Kriss szintén szimpatikus lett, ő tűnt még ki a lányok közül, de ő is csak azért mert Maxon-nal közelebb kerültek egymáshoz. Plusz, Clarkson királyt is jobban megismerhettük és mint kiderült, egyáltalán nem az a kedves ember, akinek eddig tűnt, ő irányítja a szálakat a háttérben, szinte nem is Maxon választ a versenyen, hanem az apja parancsolgat neki, hogy melyik lányokat kell bent tartani, akiknek valamilyen hasznát lehet venni az ország érdekében. Mellesleg Maxon-t folyamatosan irányítja és vezetgeti, nem éppen finom eszközökkel. Szóval a király rohamos sebességgel utáltatta meg magát velem...

És igen, megint a végére hagytam a főszereplőket, valahogy ezt mindig így alakul. America túlszárnyalta magát, pedig nem hittem, hogy ez lehetséges volna, még idegesítőbb, butább és ütnivalóbb lett, mint korábban volt, és ez már teljesítmény. Vagy azon nyavalygott, hogy ó jaj, Maxon miért nem szereti és miért nem foglalkozik vele (amikor igazából már az első találkozásuktól fogva folyamatosan a lány kedvében járt és mindent megtett érte), vagy sírt valamin, vagy pedig mikor azt hitte Maxon-nak már nem kell, akkor egyből szaladt vissza Aspen-hez. Volt egy nagyon jó kérdése, mikor megkérdezte Aspen-t, hogy miért is szereti őt, vagy, hogy mit lát benne, már nem emlékszem pontosan, és hát ez egy igen jó kérdés.... MERT NEKEM FOGALMAM SINCS, HOGY MAXON ÉS ASPEN MI A FRANCOT SZERETHETNEK EBBEN A NŐBEN! Szóval, America nem változott meg, hanem csak még jobban az agyamra ment.
Egyik percben még Maxon-ért volt oda, a másikban meg Aspen-ért, amikor Maxon pár napra elhagyta a palotát, akkor mi volt az első dolga? Egyből szaladt Aspen-hez. Apropó, azt hittem az, hogy Aspen volt a korábbi szerelme, ki fog derülni ebben a kötetben, de ezek szerint marad az utolsóra.
Aspen meg folyamatosan lohol a lány után, és próbálja magát visszaküzdeni a kegyeibe, hát Aspen, ezt már rég eltoltad, jobb lenne ha feladnád! Maxon pedig, még mindig ő a kedvencem ebben a történetben, habár tett olyan dolgokat, amiken én is csak néztem elsőre, de végül is igaza volt pár dologban, és azt is jól tette, hogy nem egy lapra tett fel mindent, és nem várt örökkön örökké a drágalátos America-ra, amíg kegyeskedik végül dönteni, hanem elkezdett más lányokkal komolyabban ismerkedni és én meg néha azon kaptam magam, hogy nem a főszereplőnek,vagyis America-nak szurkolok, hanem inkább Kriss-nek, vagy pedig Celeste-nek. Na, jó Celeste-nek nem, mert az a nő utálatos, de Kriss sokkal szimpatikusabb, mint America... és ez igen nagy gond lehet. Persze America kisasszony a végére eldönti mit akar (pont mikor már szinte késő) és hát innen már egyértelmű mi következik....

Összességében várom a befejező kötetet, kíváncsi vagyok mi lesz a történet lezárása (persze ez teljesen egyértelmű, csak én a körülményekre vagyok kíváncsi, ahogy eljutunk a végkifejletig), és őszintén remélem, hogy a harmadik könyvben America már nem fog szenvedni tovább a két fiú közt, mert akkor nem tudom mi lesz. Több lázadó támadást várok és még izgalmasabb sztorit, remélem a befejező kötetre, megkapom azt, amiért egyáltalán belevágtam ebbe a trilógiába. Nem tudom mikor jelenik meg a harmadik könyv, de a címe már meg van, a The One ("Az Egyetlen"). A borító még csodásabb, mint az első könyvnél, nekem is kell egy ilyen ruha sürgősen!
A könyvről:
http://moly.hu/konyvek/kiera-cass-the-elite
5/4

9 megjegyzés:

  1. Gratulálok a szakdogához! ;)
    Látom már megint belevágtál egy jó(?) trilógiába. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, mikor végre leadtam a tanszéken a szakdogát egy hatalmas kő esett le a szívemről, hogy ezen is végre túl vagyok. Már csak az államvizsga van hátra.... :(

      És a könyv pedig... hát nem olyan jó és izgalmas mint vártam, pedig a leírások alapján olyan érdekesnek tűnt... kár, kicsit csalódtam, de azért még a befejező kötetet mindenképp elolvasom majd ha megjelenik valamikor.:)

      Törlés
  2. Szia! Annyit szeretnék kérdezni, hogy hol tudtad beszerezni a könyvet, és hogy egyáltalán magyar nyelven? Előre is köszi:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már a címből látni lehet, hogy angolul olvastam, és én fordítottam le a magyar címet, tehát ez nem a hivatalos magyar címe. Még most áprilisban jelent meg a 2. kötet Amerikában, nálunk nem tudom mikor lesz.
      Asszem nemrég jelent meg csak az első "A párválasztó" címmel. Gondolom a második jövőre jön magyarul.
      Az angol könyvet egyébként a bookdepository-nál meg tudod rendelni:)

      Törlés
    2. Értem:) köszönöm szépen:))

      Törlés
  3. Szia, egyet értek a kritikáddal,bár én azért Maxon&America párti vagyok. de szerinted mi lesz a végkifejlet? mert én őszintén félek h Aspen lesz a nyerő....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne félj, tuti Maxon lesz a nyerő, mert kell a boldog, rózsaszín, hercegnős végkifejlet. Én ebben egy percig se kételkedem.
      Pont ma kérdezte meg tőlem egy lány emailen ugyanezt (nem tudom, hogy te voltál-e vagy sem, ha igen, akkor itt is szia!) és neki ugyanezt írtam, valamint még azt is, hogy nekem van egy olyan érzésem, hogy Aspen meg fog halni a végén, nem tudom miért, de így érzem. (Annak mellesleg nagyon örülnék:)

      Törlés
    2. Nem én voltam :)) de ennek örülök. Aspen halála elég "jó" lenne. Bár az a vég sem lenne túl boldog. :D de amíg Maxon nyer, addig minden oké :D

      Törlés
    3. Aspen halála nekem boldog vég lenne.... :) Csak nézőpont kérdése... amúgy meg én is Maxonnak szurkolok. Olyan kis aranyos: :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...