2018. júl. 22.

Black Mirror (Fekete tükör) 3. évad összegzés


Ahogy időm engedi haladok tovább a sorozattal és nemrég értem a végére a harmadik évadnak. Ettől a szezontól kissé megváltozott a sorozat és ezt szerintem eléggé érezhető is rajta. Ekkor vette át a Netflix és rögtön változtatott egy-két dolgot. Kezdjük azzal, hogy a harmadik évad már hat részből áll a korábbi megszokott három helyett, ami mondjuk nem gond. Nem itt van a hiba, hanem abban, hogy a korábbi brit stílust, még ha akaratlanul is, de lassan és fokozatosan kiölte a Nelflix a sorozatból.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy hirtelen nagyot romlott a minőség, mert az nem lenne igaz, de más lett és ezt mindenkinek be kell látnia. Hat részt kaptunk tehát a harmadik évadra és még csak felirattal érhető el, magyar szinkronnal senki se keresse. (Szerintem nem is lesz hozzá, mert a Netflixes sorozatokhoz én még nem láttam magyar szinkronos verziót.) Lássuk akkor melyik rész hogyan tetszett.


3x01: Nosedive (Zuhanórepülés)

Lacie szépen építgeti társadalmi státuszát és közel áll hozzá, hogy elérje a kívánt társadalmi rangsort. Egy applikáció segítségével az emberek egymást pontozzák, és ebben a világban csakis az számít, hogy milyen pontszámot ér el valaki a ranglistán. Ha nem vesszük figyelembe a cseppet sem bújtatott utalást a mai közösségi hálókon történő "like", "tetszik" és társai iránti megszállottságról, akkor láthatjuk, hogy a rész üzenete ennél sokkal mélyebb. Persze a "like" vadászat kritikájaként szintén értelmezhetjük, de ennél több az üzenete.

Hisz ha nem lenne a közösségi háló, ha nem lenne internet, ahol mindezeket hajszolnák, ugyanez megtörténne a valóságban. Csak akkor lehetsz közkedvelt, ha olyannak mutatod magad, amit a társadalom elvár tőled. Ha a megfelelő normák szerint viselkedsz, akkor magukban igenis felpontoznak az emberek és eszerint viszonyulnak hozzád. Ha népszerű és közkedvelt vagy, akkor olyan kapuk nyílhatnak meg előtted, amik másképp sosem. Ha pedig a valós önmagad adod és ezzel netán szembemész a társadalmi elvárásokkal és normákkal, akkor szinte seperc alatt a társadalom küszöbén találhatod magad kirekesztettként. Lacie útja éppen ezt mutatja be ironikusan ábrázolva.


3x02: Playtest (Játékteszt)

Cooper menekül családi problémái elől, és nem hajlandó beszélni az anyjával. Egészen Angliáig fut, ahol aztán elfogy a pénze. Hogy gyorsan pénzhez jusson egy szimulációs játék kísérletbe jelentkezik kísérleti alanynak, de a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy arra számított.

Ez volt az első és idáig az egyetlen rész, amit egyszerűen nem tudtam hova tenni és be kell vallanom, hogy a végére nem nagyon esett le, hogy miről szólna. Kezdjük azzal, hogy kicsit unalmasra sikeredett és mivel a Black Mirror-ra jellemző rejtett üzenet és kritika se jött át egyértelműen, így nem igazán tetszett. Az már régen rossz ennél a sorozatnál, ha utólag kell azon elmélkednem, hogy mi volt a rész mondandója és értelme. Lapos és unalmas, nem tudok rá mást mondani.


3x03: Shut Up and Dance (Fogd be és táncolj)

Kenny kényes szituációba keveredik, mikor egy ismeretlen felhasználó emailben megzsarolja. Különböző feladatokat bíz rá és a fiúnak engedelmeskednie kell, ha nem akarja, hogy kikerüljön az internetre a róla készült felettébb kínos videó. Másokat ugyanígy megzsarolnak, így több sorstársával kereszteződik az útja, miközben reménykedik benne, hogy ha azt teszi, amit mondanak neki, akkor végül nem lesz semmi baj.

Hát igen, ez a rész ékes példája annak, hogy vigyázz mit csinálsz és mondasz, mert a mai modern technológia segítségével szinte bárkit meg lehet figyelni, bárkit lehet követni, és vannak olyan emberek, akik visszaélnek az ilyesmivel. Ne legyünk álszentek, minden embernek vannak titkai,  azon belül igen kínosak is, olyan dolgok az életében, amit inkább megtartana magának és bármit megtenne azért, hogy az ne kerüljön nyilvánosságra. Ha megfenyegetnek minket ezzel, akkor ugrunk és tesszük, amit kérnek tőlünk. Ilyen az emberi természet. Bárkit meg lehet zsarolni, mindenkin lehet valamit fogni, senki se makulátlanul tiszta. Aztán persze a végén jön a slusszpoén, mert semmi se maradhat örökké titokban. Minden kiderül egyszer.


3x04: San Junipero (San Junipero)

A csendes és visszafogott Yorkie San Junipero-ba érkezik, ahol megismerkedik a vidám és életteli Kelly-vel, és hamar barátság majd több alakul ki köztük. A rész első felében még nem nagyon lehet érteni, hogy mi lesz itt a lényeg, aztán megkapjuk a csavart, én meg csak néztem nagy szemekkel. Innen vált izgalmassá a dolog.

Számomra ez volt a legérdekesebb és legelgondolkodtatóbb kérdést felvető rész az évadban (sőt, eddig talán az egész sorozatban), amibe nehéz belegondolni. Mi van a halál után? Létezik a mennyország vagy a halál után nincs semmi? Ha lehetőséged lenne rá, akkor szeretnél örökké élni egy mesterségesen kreált mennyországban? Ha lehetőséged lenne rá, akkor belemennél, hogy a lelked örökké éljen? Még akkor is, ha a korábbi családod vagy szeretteid számára nem adatott meg ez a lehetőség és ők csak szimplán meghaltak és már nem léteznek sehol? Remek kérdések, igaz?


3x05: Men Against Fire (Ember a harc ellen)

Stripe újonc katona a hadseregben. Éppen a "csótányoknak" nevezett furcsa lények után kutatnak az egységével, hogy a még megmaradt példányokat likvidálják. Aztán történik valami, mikor a Stripe-ba ültetett chip meghibásodik és rájön, hogy semmi sem az, aminek korábban hitte. Megkérdőjelezi a rendszert, amiben él és a társait, akikkel együtt dolgozik, és rájön, hogy a csótányok sem azok, akiknek hitte őket.

Egyértelmű, hogy miről szól a rész. A háború viszontagságait, a katonák átmosott agyát és gondolkodását, furcsa torz látásmódját állítja pellengérre igen remek módon. Képletesen mutatja be, hogy a katonák szinte bármit megtesznek, ha azt parancsba adják nekik és sokszor olyanokat ölnek meg vagy mészárolnak le, akik nem szolgáltak rá erre a sorsra. Mondhatnák, hogy ilyen a háború, de ez nem igaz. Csak mi emberek tesszük ilyenné. Itt már a bűntudat miatt se kell aggódni, mindenre megoldást hoz a modern technológia. Lássuk be, ha lehetőségünk lenne rá mi is élnénk vele, hogy egy gombnyomásra megszűnjön a bűntudat, épp ahogy Stripe tette.


3x06: Hated in the Nation (Egy nemzet által gyűlölt)

A rendőrség olyan gyilkosságok ügyében nyomoz, ahol nem éppen közkedvelt embere halnak meg valami megmagyarázhatatlan módon. Az internet népe által közellenségnek kikiáltott személyek egymás után kezdenek hullani, de itt sem ilyen egyszerű a dolog, hanem valami más áll a háttérben. Valami bonyolultabb.

Megint egy olyan téma, ami van annyira érdekes, hogy lehetne róla sokáig beszélni. Manapság az interneten szinte következmények nélkül tudunk gyűlölködni, átkozódni és másokat utálni, még akkor is, ha arra nincs alapos, igazi okunk. A sok gyűlölködés és szidalmazás ott sem marad nyomtalanul, pedig sokan azt hiszik, hogy ezzel nem tudnak másnak ártani igazán, hisz nem a valóságban teszik mindezt, hanem csak az interneten.

Pedig ezzel is árthatunk másoknak. Ha már itt tartunk, egyáltalán mi értelme van az egésznek? Mi értelme az interneten szidni vagy leszólni másokat? De nem csak ott, hanem a való életben is. Ha rászállunk valakire, ha támadjuk és szekáljuk, legtöbbször ostobaságok, vagy gyakran igazi ok nélkül, azzal el sem tudjuk képzelni, milyen károkat okozhatunk az életében. Remek üzenet, amin sokaknak illene elgondolkozni.

Összességében tetszett a harmadik évad, még mindig imádom a sorozatot, mert egyedi, mert új és mert érdekes. Ám valljuk be, hogy valami megváltozott az alap stílusában és hangulatában. Kapott egy kisebb "amerikai" hatást. Megint érdekes kérdéseket és problémákat vetett fel és mutatott be szatirikus módon. Az írók tele vannak ötletekkel és egyszerűen képtelen kifogyni belőlük. Ami nem gond, amíg ilyen különleges és elgondolkodtató részekkel örvendeztetnek meg minket.
A leggyengébb rész a második lett, ahogy már fentebb írtam, legjobban pedig a negyedik és az utolsó rész tetszett. Az utolsó elment volna akár egy külön sci-fi filmnek, annyira jól össze lett rakva.
Értékelés: 10/8

Előzetes:

1 megjegyzés:

  1. Egyetertek. a masodik resz szuper volt. Nem ertem mi volt a bajod vele. Egyaltalan nem volt unalmas, max te nem ertetted. Nezd ujra megint.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...