2018. júl. 10.

Black Mirror (Fekete tükör) 2. évad összegzés


Amikor van egy kis időm és kedvem haladok tovább a Black Mirror-al, mert egyszerűen hajt a kíváncsiság, hogy miről fog szólni a következő és a következő rész. Az első évad kritikája során már bemutattam a sorozat alapjait, így nem ismételném önmagam. Minden ugyanazon a séma és stílus alapján folytatódik. A második évadban ismét kapunk három teljesen különálló részt, emellett én ide fogom sorolni a "karácsonyi különkiadást" is, így négy részről fogok nektek mesélni. A második évad alap három része már megtalálható magyar szinkronnal, a folytatáshoz még nem készült. Lássuk akkor melyik rész, hogy tetszett.


2x01: Rögtön jövök (Be right back)

Martha és Ash fiatal házaspárként élik boldog és átlagos életüket, egészen addig, amíg Ash balesetet szenved és meg nem hal. Martha képtelen feldolgozni a szerelme elvesztését, így igénybe vesz egy szolgáltatást, amivel képes elérni azt, mintha Ash meg sem halt volna, hanem még mindig vele lenne. Ez a mesterséges intelligencia a közösségi médiában fellelhető adatokra és információkra támaszkodva szimulálja az adott egyént. Martha elsőnek csak chatel a programmal, hogy enyhítse a fájdalmát és Ash hiányát az életében. Aztán mikor ez nem elég számára telefonon kezdenek el beszélni, hogy aztán megvegye a "robotot" vagy mit, ami teljesen olyan, mintha Ash lenne maga.

Ez volt számomra eddig a legszomorúbb és meghatóbb rész, mert a gyász fájdalmáról és a veszteség feldolgozásáról szólt. Martha képtelen elfogadni Ash halálát, és míg a szolgáltatást az elején csak azért veszi igénybe, hogy segítse a halál feldolgozását, végül annyira ragaszkodni kezd hozzá, hogy képtelen elengedni. Pedig ő is rájön a végére, hogy ez a valami nem Ash,  csak egy igen jól sikerült utánzata. Az igazi szerelme meghalt, őt már senki és semmi nem hozhatja vissza. Ezzel a robottal csak a hiányérzetét csökkentheti. Na meg persze érdekes volt a háttérben a kérdés, hogy az Ash utánzat azért nem lett olyan, mint a valódi, mert ugyebár Ash közösségi médiában megjelentetett adatait és érzéseit reprodukálta. Az pedig sosem a (teljes) igazság, amit ott jelenítünk meg magunkról.


2x02: Fehér medve (White Bear)

Egy fiatal nő minden emlék nélkül tér magához egy elhagyatott házban, majd mire észbe kap már maszkos fegyveresek kezdik el üldözni. Ami még furcsább, hogy körülötte senki se segít neki, hanem némán a mobiljukkal fényképezik, miközben ő az életéért menekül. Mire azonban sajnálni kezdenénk a nőt, a végére nagyot fordul a kocka, és kiderül senki sem az, aminek korábban hittük.

Ezt a részt kicsit gyengének éreztem, holott a csavar a végén elég nagyot ütött. Jobban belegondolva én nem ellenezném egy ehhez hasonló hely létrejöttét, mert lássuk be, a bűnösök számára az a legnagyobb büntetés ha éppen ugyanazt kapják, mint amit ők tettek másokkal. Lehet radikálisnak fog hangzani, de ha meg van rá az ok, akkor igenis pártolom a szemet-szemért elvet, és ennek a résznek éppen ez volt a fő témája. Kiderül, hogy főhősünk teljesen megérdemelte azt a sok szenvedést, amin keresztül kellett mennie. Az viszont nem tetszett, hogy erőltetettnek éreztem a már-már horror jellegű elemek behozását, mert nem félelmetesnek, hanem inkább nevetségesnek hatottak.


2x03: Waldo (The Waldo Moment)

A rész középpontjában egy középkorú komikus, Jamie áll, aki egy sikeres műsor animált figurájának, Waldo-nak az "életre keltésével" keresi a kenyerét. Waldo mindenkit kiparodizál, és a véletlenek folytán kerül a politikai események középpontjába az egyik politikussal folytatott összetűzése révén. Waldo fura és váratlan megnyilvánulásai olyan hirtelen sikert és népszerűséget hoznak neki és a műsornak, hogy a producerek rögtön rávetik magukat a csontra és megindul a lejtő. Jamie-t akarata ellenére a politikai játszmákba keverik és mire észbe kap már nincs megállás.

Számomra ez a rész és maga Waldo mindazt szimbolizálta, hogy az embereket milyen könnyen meg lehet vezetni és milyen könnyen meg lehet nyerni. Ahogy maga Jamie mondta ki a végén, Waldo csak veszekedett, kötekedett, káromkodott és mindent leszólt, valódi változást nem tudott hozni (és nem is akart), valódi építő jellegű ötletei és tervei nem voltak. A vulgaritásával, agressziójával és nagy hangjával mégis megnyerte a tömegeket, egyre többen álltak mellé, pedig nem csinált mást, csak leszólta az ellenfeleit és fűt-fát ígérgetett az embereknek. Valamilyen szinten a mai politika élet egy kritikájaként is felfoghatjuk ezt a részt, hisz éppen ez szokott történni minden választás alkalmával.


+ Karácsonyi különkiadás: White Christmas ("Fehér karácsony")

Matt és Joe be vannak zárva egy kis házba csaknem öt éve. Karácsony este törik meg a jég és Matt unszolására beszélgetésbe kezdenek. Elsőnek Matt, majd Joe mondja el hogy kerültek erre a helyre, és mikor már azt hittük, hogy pontosan értjük mi történt velük, akkor következik a váratlan fordulat. A második évadból nekem egyértelműen ez lett a kedvenc részem.

Nagy ötletesnek gondolom a technikai dolgokat, amik a két férfi életére nagy hatással voltak. Egyrészt ott van Matt, aki feltalált egy különleges szolgáltatást, amivel képes az emberek egy digitális változatát létrehozni rendelői kérésre. Közben persze nem egészen jó dolgokra is használja tudását, és épp az utóbbi miatt került bajba. Matt a nagy dumás, magabiztos és okos fickó, és már az elejétől érezni lehet, hogy nem véletlen próbálja megtörni a jeget Joe-nál.

Joe története sokkal szerencsétlenebb, szegény pasi a körülmények áldozata lett és az sodorta a végzete felé. Mikor barátnője váratlanul terhes lesz, akkor a lány megijed a helyzettől és eltűnik. Joe-t blokkolja,ami azt jelenti, hogy a férfi eztán képtelen lesz látni őt és beszélni vele. De nem tudja elengedni és követni kezd, majd annak ellenére, hogy nem tudja elérni, mégis nyomon követi a szerelme és a gyermekük életét. Ebben a részben inkább a két technikai vívmány nyerte el igazán a tetszésemet, főleg a blokkoló rendszer, mert ha úgy vesszük, akkor irtó hasznos lehetne. Akit nem kívánsz látni vagy akit ki akarsz törölni az életedből, azt gond nélkül megteheted. Persze ha indokolatlanul és minden magyarázat nélkül történik mindez, mint Joe esetében, az a szenvedő fél részére iszonyat rossz lehet. Sokszor azonban mégis jól jönne, lássuk be.

Összességében kicsit gyengébbnek éreztem ezt az évadot az elsőhöz viszonyítva, de még mindig eredeti és ötletes, ez nem vitás, de valamiért az első évadban jobban ütöttek a részek. Nem azt mondom, hogy a mostaniak nem voltak jók, de nem tettek rám olyan mély benyomást. Leginkább a karácsonyi különkiadás tetszett, szerintem az sikerült a legjobban a négy rész közül.
Értékelés:
10/9

Előzetes:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...