2012. dec. 11.

A hullám


A jelen alkalomra egy filmet választottam, mégpedig egy olyan filmről fogok írni, amit máig imádok és az egyik nagy kedvencem. Előre csak annyit, hogy igaz történet alapján készült, amitől csak még sokolóbb, de persze majd leírom, hogy mit változtattak meg a valósághoz képest. (A valóságban nem volt ilyen durva, mint a filmben.)

A történet:
"Egy átlagos gimnázium, egy átlagos osztály, itt a közelben, napjainkban. Egy projekthét keretében az osztálynak az autokrácia témáját kell feldolgoznia. Tanáruk, Rainer Wenger úgy dönt, hogy valami teljességgel szokatlan, az átlagostól eltérő dolgot csinál a projektből. Tanári megbízatását önhatalmúlag átalakítja, és különös kísérletbe kezd az osztállyal: azt akarja, hogy saját bőrükön tapasztalják meg az autokráciát - csak néhány napig. De ez a hét nagyon hosszú lesz mindazoknak, akik részt vesznek a kísérletben. És mindenki részt vesz. A diákok szokatlanul motiváltak. Azonban ami első pillantásra új kezdetnek, újfajta szolidaritásnak és egyenlőségnek tűnik, szédületes gyorsasággal riasztó jelenségeket hoz felszínre. Wenger manipulációja lendületet kap, és őt magát is elsodorja. A csoport nyomást gyakorol a kívülállókra, egyes csoporttagok erőszakossá válnak, és van, akinek teljesen átalakul a személyisége. A kritikus hangokat elfojtják, az önként vállalt konformizmus diadalmaskodik. A Hullám - így nevezi magát a mozgalom - tagjai szeretnék átvenni az uralmat az iskola, sőt az egész város felett. Egyszóval: Wenger kísérlete "kiválóan" sikerül. És a tanár túlságosan későn parancsol megállj!-t. Megvalósul a fordított pedagógiai rémálom: mindenki engedelmeskedik!"

Mikor elsőnek láttam ezt a filmet, akkor utána napokon át csak ez járt a fejemben és mikor megtudtam, hogy igaz történet alapján készült, akkor még jobban lesokkolt. Na jó, elsőnek tisztázzuk akkor hogy is volt ez valójában. Ha jól emlékszem akkor ez a történet igazából nem Németországban, hanem Amerikában esett meg egy iskolában még régebben (nem emlékszem már pontosan mikor) ahol a diákok nem tudták elképzelni, hogy Németországban a 2. világháború idején, hogy tudott a náci mozgalom ilyen széles bázisokat megmozgatni és hogyan tudott egyre több embert magával ragadni. Kijelentették, hogy márpedig ilyen Amerikában nem fordulhat elő, így a tanár gondolt egyet és elhatározta, hogy bebizonyítja ennek az ellenkezőjét. A valóságban persze a végére nem durvultak el ennyire a dolgok (SPOILER!!!!!!!! Például senki nem lett öngyilkos!!!!!!!!!!SPOILER), még időben leállították az egészet mielőtt nagyobb baj lett volna belőle.

De nem is ez volt a lényeg, hanem az, hogy a gyerekek valóban megváltoztak és bebizonyosodott, hogy mindenkiben ott van az a bizonyos "gonosz" erő, ami bármikor felülkerekedhet rajtunk és olyan dolgokra sarkallhat minket, amiket nem hittük volna, hogy valaha meg fogunk tenni. Na de térjünk vissza a filmre. Ezt a sztorit átpakolták Németországba (itt ha lehet még reálisabb és érdekesebb az alapkérdés, mint Amerikában), kicsit megújították és több drámát csempésztek bele, amitől még izgalmasabb lett és annak ellenére, hogy ez nem egy hollywoodi produkció mégis nagyon jól összerakták az egészet. A színészek tökéletesek, nekem mindenki bejött a főszereplőktől egészen a mellékszereplőkig.

A film szépen fel van építve, lassan adagolja az információkat, fokozatosan láthatjuk, hogyan változnak meg a diákok, hogyan lesznek egyre agresszívabbak és hogyan lépik túl a határokat. A film emelett érdekes kérdéseket is feszeget, mint például hogy jó-e a szabad akarat vagy inkább a tömeget kellene követnünk, ha boldogulni akarunk az életben? Hogy az a jó nekünk, ha magányos farkasként élünk, nem foglalkozva márosk elvárásaival és véleményével vagy épp, hogy a többséghez kellene alkalmazkodnunk, hiszen a többségben van az erő. Nagyon elgondolkodtató mondanivalója van és még izgalmasabbá teszi, hogy ez valóban megtörtént valamikor egy kis amerikai iskolában. Összességében nekem nagyon bejött, mindenkinek csak ajánlani tudom.
Egyébként az a bizonyos történelem tanár, aki elindította ezt a kísérletet, később könyvet írt erről az egészről, ez adta a filmhez az alapot (Ha jól tudom van egy régebbi amerikai film is). Ha esetleg érdekel valakit, itt a könyv címe: Todd Strasser: A hullám.
10/8
És akkor végül itt a filmünk előzetese:

13 megjegyzés:

  1. A történelem tanárunk órán vetítette le ezt a filmet nekünk. A náci Németországot vettük akkor, és hát nem erre számítottunk. De mindenkinek tetszett, én is napokig ezen gondolkodtam, ahogy te is írtad.Nekünk a tanárunk rögtön elmondta, hogy a film valóságon alapul, (SPOILER!az öngyilkosságot kivéve.SPOILER!)Persze még így is nagyon ledöbbentem és elszörnyülködtem ,hogy mennyire meg tud változni a személyiség. Igazán sokkoló film, de nekem is nagyon tetszett, szerintem is jól van felépítve, nagyon érdekes a jellemek alakulása. Igazából már elejétől kezdve aggódtam, hogy te jó ég mi fog ebből kisülni! Őrjítő volt ahogy semmibe vették a főszereplő srác barátnőjének a figyelmeztetéseit, én már azt hittem hogy a végén őt fogják megölni, a szórólapozás miatt. Komolyan jobban féltem, mint ő, miután a suliban szétszórta a papírokat, és aztán "haza menekült":D. Meg azért is tartottam a végkifejlettől, mivel én előtte már láttam A kísérlet című filmet, és hát azóta én sem számítok semmi jóra, ha emberek kísérletezgetnek emberekkel.Én is csak ajánlani tudom A hullámot. Egyébként gratulálok az oldalhoz, nagyon jól rendszerezted a könyveket, filmeket! A kritikáid is remekek! :) (mellesleg nagyon hasonló az ízlésünk ami a könyveket illeti, így jó néhány általam korábban kiszemelt, de még el nem olvasott könyvre adtad meg a kedvet, úgyhogy köszi!):D
    Szimi, 14

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a kedves szavakat. Az ilyen olvasók és hozzászólások miatt éri meg blogot vezetni. :)

      Törlés
    2. Ja és látom, hogy 14 éves vagy, jó korán levetítették nektek ezt a filmet... de örülök annak, hogy téged megfogott és nem untatott, hanem tényleg értetted a lényegét. Bár én nem mutatnám meg ezt a filmet ilyen fiataloknak. :)
      UI: A kísérlet is remek film, az eredeti németet vagy az amerikai koppincsot láttad?

      Törlés
  2. Szívesen! Hát igen, a töri tanárunk elég merész, egy csomó második világháborús dokumentumfilmből is mutatott részeket nekünk ( mikor azt vettük) amik elég valósághűek voltak, de én nem éreztem soha, hogy túl sok lenne. Az amerikai változatot láttam, de nem tudtam, hogy az nem az eredeti. :( Na mindegy a lényeg szerintem így is átjött! :)
    Szimi

    VálaszTörlés
  3. Szerintem nem korai 14 évesen. Én is ennyi vagyok a filmet nem rég láttam egyik órán. Úgy mint ti azóta nagyon sokat gondolkodtam rajta, és nagyon meglepett a "gyerek" színészek ügyességi. Ha azt nézzük, hogy mennyi sokkal durvább filmet lát egy átlagos 14 éves (bármi is legyen az) akkor szerintem a hullám egy kifejezetten "humánus" alkotás. De ettől függetlenül teljesen egyet értek. Tök jó ez a blog. :)
    Kritk P.

    VálaszTörlés
  4. De amúgy annak mi az értelme hogy ha egy filmet megcsinálnak valós események alapján akkor miért tennék bele a végére azt a tragikus részt, Én csak ezt nem értettem. Általában a "valós" eseményeken alapuló filmekben nincs semmi szinezés, csak ami megtőrtént, maximum a neveket megválltoztatták meg az Országot nem?
    Kíváncsi vagyok erről a véleményedre kedves Anna.

    VálaszTörlés
  5. Várom a válaszod. Kíváncsi vagyok mi a te meglátásod erről..?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Először is ne haragudj, hogy nem válaszoltam hamarabb, de teljesen elfelejtettem. Így jó, hogy rám írtál. :)

      A film egy amerikai iskolában tényleg megtörtént eseményeken alapul, és készült belőle egy amerikai film is, sokkal korábban valamikor. Persze valójában nem durvultak el ennyire az események, mint itt. Ott a tanár készített erről egy beszámolót, melyben kifejtette, hogy a gyerekek mennyire megváltoztak az alatt a néhány nap alatt, amíg elkezdték ezt a "szimulációs játékot". Hatalommániásak, mániákusak lettek, magukat a többiek fölé helyezték, úgy gondolták csak az a jó, amiben ők hisznek. Ezt a Hullám is tökéletesen átadja. Vagyis a fasiszta és náci eszmék nem csak a németekre jellemzőek, bárkivel bármikor megtörténhet, hogy olyat tesz, mint amit a nácik a 2. világháborúban, mert egyszerűen ilyen az emberi természet.

      Na, de eltértem a tárgytól. Szóval az lenne a film alap története, hogy bemutatja, igenis ma is megtörténhetne ugyanaz, ami csaknem 60 évvel ezelőtt történt. Hiába vagyunk a modern korban, hiába éltünk már át rengeteg szörnyűséget, az ember a "legmocskosabb állatfaj", ahogy a mondás tartja, és sosem változik.

      De mivel egy filmről van szó, egy szórakoztatóipari alkotásról, így gondolom a készítők úgy vélték, hogy nem elég az alap történet, hanem kell valami drámai, valami csattanó a végére. Így belerakták azt a kis pluszt, mert egyrészt 1. így más lett, mint az amerikai film, 2. nagyobbat ütött és jobban elgondolkoztat, 3. nem vádolják meg őket azzal, hogy teljesen lekoppintották a másik filmet.

      Amúgy ezek a "valós események" alapján készült filmek sem mindig a valóságot mutatják, ezt ne felejtsd el. Adott egy izgalmas alap történet, és ezt felturbózzák, hogy filmként eladható legyen. Így néha kerülnek bele ilyen hatásvadász elemek, melyeknek célja, hogy még nagyobb hatást gyakoroljon rád a film, hogy beférkőzzön a fejedbe, és hogy mély benyomást tegyen rád.

      Ha tetszett a Hullám, akkor ajánlom még A kísérlet című filmet is, DE CSAK A NÉMET VERZIÓT, ami egyébként fent van youtube-n. :) Hasonló a téma, mármint az is valós történeten alapszik, a Stanfordi Börtönkísérleten, de persze itt is feltúrbózták kicsit a sztorit. :)

      Törlés
  6. ---------köszönöm a válaszod. Mindenképp megnézem azt a filmet is. Amúgy ha nem veszed tolakodásnal te hány éves vagy. mert elég éretten írsz és csak puszta kíváncsiságbol érekelne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 24 éves vagyok amúgy, de nyáron töltöm a 25-öt. :)

      Törlés
  7. Megnéztem és nagyon jó film az is. Köszönöm az ajánlást. Hát igen valahova 25-27 felé tippeltelek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen, és örülök, hogy tetszett a film. :)
      A németek nagyon tudnak ilyen "lelki dolgokkal" foglalkozó filmeket készíteni, az biztos.

      Törlés
  8. Üdv Mindenkinek! Jó film, viszont ha nem a hatalom és az agresszió a mozgató rugója a közösségnek hanem mondjuk a szeretett akkor ez teljesen máshogy fejlődhet. A közösség ereje az összetartás, a filmben is és a valóságban is ez volt a kulcsa a történéseknek és ez nagyon hiányzik az embereknek, ezért nagyon kivannak rá éhezve. Szerintetek miért nem csináltak a másik oldalról(szeretett központú közösségek) kísérleteket? Talán pont azért amit a tanár elmondott az utolsó beszédében, illetve azt nem pénzelné senki, mert nem ez az érdekük es nem utolsó sorban a legnagyobb veszélyt a jelentené a jelenlegi rendszer vezetőinek.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...