2012. dec. 27.

2012. év végi értékelés: A LEGNAGYOBB CSALÓDÁS: Vámpírnaplók


Vagyis hogyan szúrjunk el örökre egy jól induló és rengeteg potenciállal rendelkező sorozatot.
Úgy döntöttem, hogy az év végi értékelésemet az idei legnagyobb csalódással kezdem, ami a Vámpírnaplók című sorozat.


Írtam korábban erről a sorozatról, még a 4. évad indulása előtt és igazán nagy reményekkel álltam neki az új részeknek, de nem azt kaptam amit vártam, nagyon nem. A sorozat mélyzuhanásba kezdett, méghozzá rohamos gyorsasággal... és valamilyen csodára van szüksége, ami megmenti a bukástól. Egy nagyon nagy csodára, mert az írók és a készítők ennek érdekében nem igazán tesznek semmit.

Imádtam az első két évadot, nagy kedvencem volt ez a sorozat, de a 3. évadtól elkezdett vészesen süllyedni a színvonal. Egyre több unalmas, idegesítő és felesleges részeket láthattunk és még az Ősök sem hozták fel annyira a színvonalat, hogy ne keserű szájízzel fejezzem meg a 3. évadot májusban.
Egyetlen dolog mentette meg még nálam, ez pedig Elena vámpírrá válása, gondoltam itt eztán jó dolgok következnek és még ha később meg is bánom, akkor is nézni fogom a 4. évadot.

Nos, el is kezdtem nézni és az eddig levetített 9 rész maga volt a borzalom. Tudom, hogy a Vámpírnaplók rajongói bázisa igen aktív és még mindig sokan szeretik a sorozatot, de nekem egyre jobban elment tőle a kedvem, mert olyan sok hülyeség, baromság és logikátlan dolog van benne, hogy azt még felsorolni is nehéz lenne, de azért megpróbálkozom vele.

Lássuk miért is volt számomra a Vámpírnaplók az év legnagyobb csalódása:
1. Ennek az évadnak eddig semmi értelme és az egész koncepció egy nagy hülyeség. Mégis mi a fene lenne ez a gyógyír, amivel szegény Elena-ékat etetik? Mégis milyen gyógyír lehet arra, ha valaki meghalt és vámpír lett belőle?! Könyörgöm ki volt az a hülye aki ezt az egészet kitalálta? Ja és ami még ennél is jobb, hogy ugyebár itt van nekünk Stefan és Klaus. Azt még értem Stefan miért akarja annyira megtalálni a gyógymódot, hogy megmentse Elena-t. Klaus-nek ugyanez az indoka, hisz ha Elena újra ember lesz, akkor megint csinálhat a véréből hibrideket... tehát ha Elena megint ember lesz, akkor Klaus soha életében nem fogja békén hagyni, se őt, se az esetleges leszármazottait. És ebben akar Klaus-nak Stefan és mindenki más segíteni. Kérem én miért jobb az, ha ember vagy és egy gonosz vámpír mindig beleavatkozik az életedbe és ez ellen semmit nem tudsz tenni, mintha vámpír vagy, halhatatlan és legalább szabad?
Emelett az egész évadban semmi szerepe sincs Klaus-nak. Ő lenne elvileg a nagy gonosz, az ellenség, erre Stefan szinte már haverkodik vele, és úgy éldegél a városban, mint egy kedélyes középszerű állampolgár. Klaus-nak semmi fontos életcélja sincs, csak lézeng, Caroline után lohol, mint egy szerelmes tinédzser és számomra már egyáltalán nem félelmetes ellenfél.
Egyedül az 9. részes "nagy mészárlása" mutatta meg igazából, hogy ki is ő valójában, több ilyet szeretnék, és akkor újra el fogom hinni, hogy ő lenne itt a rosszfiú.
Tehát összefoglalva szerintem ezt a 4. évados koncepciót nem gondolták át eléggé, vagy csak még nem mutattak belőle annyit, ami legalább értelmet adna a történéseknek.


2. Elena vámpírsága. Úristen, mennyi mindent elképzeltem, rengeteg ötletem volt, hogy miként fogják nekünk bemutatni Elena vámpírságának kezdetét, nos egyik sem jött be. Arra nem számítottam, hogy Elena egy sírós kislánnyá változik, aki folyamatosan csak nyavalyog. És ez a kötődés dolog. Kerek perec megmondom, egy nagy BAROMSÁG! Ennél bénábbat nem tudhattak volna kitalálni.
Az alapötlet kíváló, hisz a Vámpírkrónikákban többször működött, kérem szépen ha kötődésről akarnak írni, akkor elsőnek olvassanak bele Anne Rice könyveibe, mert amit megalkottak, az nem kötődés, hanem rabszolgaság. Elena gyakorlatilag a szolgája lett Damon-nek, aki persze ezt minden lelkiismeretfurdalás nélkül kihasználja. Ki ne hibáztatná ezért, nem is ez a gond, hanem az egész kötődési dolog. Ugyebár többször megjegyzik, hogy ez a kötődés két vámpír között nagyon ritka, de PONT Elena kötődik Damon-hoz, sőt Damon-nak alig 50 éven belül két ilyen kötődött teremtménye is volt, hát ez tényleg ritka nem igaz? Miért nem Damon vagy Stefan kötődött Katherine-hez? Ők tényleg szerették a lányt még ember korukban és náluk tényleg elhittem volna, hogy átváltozásuk után kötődnek a teremtőjükhöz.
Ez az "Elena kötődik Damon-hoz dolog" csak arra kelett, hogy eleget tegyenek a rajongói nyomásnak és végre legyen Delena, ennek ellenére nem értem a Delena fanok miért örülnek ennek egyáltalán. Ha én Delena fan lennénk (ami nem vagyok, sorry), akkor azt szeretném ha Elena azért választaná Damon-t mert tényleg őt szereti és nem azért mert a kötődés miatt szeretnie kell, szabad akaratán kívül. Ez az egész csak erőltetett lehúzása a Delena szálnak, ami inkább ellenszenves, minthogy rokonszenves az én szememben.
3. Akkor itt van a többi szereplő, Stefan-nal még mindig nem tudnak mit kezdeni, bár a Stefan és Caroline barátság mégis működik, és a két karaktert a kialakuló szoros barátságuk miatt bírom csak elviselni. Tyler már régen felesleges, és az egész farkasos szál, akkor a többi Ős szintén csak időkitöltésnek van a sorozatban. Rebekah-t már nem tudom hányszor szúrták le és élesztették fel, és a következő rész előzetese alapján megint ez fog történni, de kérem szépen minek kell ide Rebekah... nélküle is működnie kellene a sorozatnak. Ha Elijah-t is csak azért hozzák vissza, mert nem tudják értelmes és fontos történettel megtölteni a 40 perces műsoridőt, akkor inkább ne is hozzák vissza. Elijah karakterét nem szeretném elrontva látni.
Matt, Bonnie, Jeremy engem totálisan hidegen hagy. Bonnie csak azért kell az egész sorozatba, hogy végül megoldjon egy kis hókusz-pókusszal minden problémát, amit máshogy már nem tudnak. Emellett nincs normális karaktere, semmi érdekes nem történik vele. És az új csaj (April) sem tudom minek kellett ide.
4. Hiányzik Katherine, aki valamennyire feldobta ezt az egészet.
5. És valljuk be már a szerelmi háromszög is kezd unalmassá válni, lassan négy éve nézzük, hogy Elena, Stefan és Damon bénáznak, és ez így fog menni a sorozat végéig, ha hihetünk Julie Plec szavainak, aki kijelentette ezt az egyik interjújában. Mondjuk azt inkább hagyjuk, hogy ez nem is igazi szerelmi háromszög, mert Elena MINDIG Stefan-t szerette, Damon-ra csak barátként gondolt, Stefan-t választotta nyíltan, itt kellett volna ezt befejezni, amint már említettem ez a kötődés csak azért került ide, mert valahogy újra össze kellett hozni Delena-t és más értelmes módot nem tudtak erre kitalálni.

Ha jobban belegondolunk akkor sejthettük volna, hogy ez lesz, hisz az alapként szolgáló könyvek történetei sem valami magasröptűek, ott sem történik sok minden, így onnan sem lehet ötleteket venni, az írók meg már azt sem tudják kivel mihez kezdjenek, és ha így haladnak tovább, akkor nem tudom mi lesz ezzel a sorozattal. Az biztos, hogy még maradok a 4. évad végéig, és ha nem történik valami nagy csoda, hanem még tovább esik a színvonal és nem találnak ki végre valami normális történetet újra, akkor engem már nem fog érdekelni a folytatást.

Filmek és könyvek terén nem voltak ilyen nagy csalódások, mert mindig pontosan azt kaptam amit vártam.

UI: Következő poszt a 2012. év legjobb karaktereiről fog szólni.

5 megjegyzés:

  1. Szia! :)

    Nahát-nahát... ennyire lecsúszik a sorozat? Mondjuk nekem már az elejétől nem volt egy érdekfeszítő sori. A könyvektől akit eddig megkérdeztem, mindenki óvott. Sorozatban reménykedtem, hogy a készítők több fantáziával vannak megáldva, de ezek szerint nem.

    Áruld már el nekem légyszi, Elena miért tökéletes tükörképe Katherine-nek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A könyveket nem ajánlom, még nekem sem jöttek be. És igen a sorozat egyre rosszabb lesz.

      Elena meg azért néz ki ugyanúgy, mint Katherine, mert ő Katherine leszármazottja és mindketten hasonmásai annak a lánynak, akivel még ezer évvel ezelőtt Klaus átkát megkötötték. Klaus átkát akkor lehet feloldani, ha születik egy hasonmás, az első volt Katherine, csak mielőtt feláldozhatták volna vámpírrá vált és elmenekült a férfitől.
      Aztán meg később született Elena. Nos ezért néznek ki ugyanúgy.:)

      Törlés
  2. Szerintem ez egyátalán nem igaz. Ha nem tetszik miért nézed amúgymeg szerintem nagyon cuki a kötődés dolog. Ha nem érted miért szeretik anyin ezt nézz kevésbé romantikusakat

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen!

      Megtörtént. A 4. évadot még végigszenvedtem, de aztán abbahagytam, mert már nem tud lekötni és annyira baromság van benne, hogy végleg elrontották ezt az amúgy második (nagy jóindulattal harmadik) évad végéig remek sorozatot. :( Hidd el én sajnálom a legjobban, mert kedvenc sorozatom volt.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...