2012. nov. 3.

Stephenie Meyer: Hajnalhasadás (Twilight 4.)


És akkor végeztem a Twilight Saga 4. kötetével… vagyis befejeztem az egész történetet. Most erről következik a kritikám.

A történet:
„Amikor Bella Swan ráébred, hogy visszavonhatatlanul beleszeretett egy vámpírba, az élet hirtelen veszedelmesen izgalmas lesz számára: tündérmese és rémálom keveréke. Mivel érzései két irányba rángatják – szenvedélyesen szerelmes Edward Cullen-be, ugyanakkor mély barátság fűzi Jacob Blackhez, a vérfarkashoz –, viharos, küzdelmekkel és lemondásokkal teli évet tudhat maga mögött, míg végre eljut a végső fordulópontig. Rövid időn belül döntenie kell: a halhatatlanok sötét, de csábító világát választja-e, vagy a teljes emberi életet? Márpedig ez a döntés lesz az a hajszál, amelyen két törzs élete is múlik. Most, hogy Bella meghozta a döntést, megdöbbentő, váratlan események sorát indítja el vele. Amelyeknek felmérhetetlen, megsemmisítő következményei is lehetnek. Lehetséges, hogy most, amikor Bella élete szövetének különböző szálai – amelyeket először az Alkonyatban követhettünk, majd az Újholdban és a Napfogyatkozásban kísérhettük figyelemmel szétbomlásukat és elszakadásukat –, úgy tűnik, készek újra egyesülni, éppen most fognak megsemmisülni… végleg?”

Az Alkonyatot imádtam, az Újhold kiakasztott, a Napfogyatkozásban meg a szerelmi háromszög irritált (de nagyon). A 2. és a 3. könyv nem annyira jött be… ennek ellenére a 4. könyv még mindig tetszik. Érdekes, hogy az 1. és az utolsó könyv tetszik csak a sorozatból. Elsőnek azt akarom leírni, hogy mi tetszett ebben a 760 oldalas könyvben… igen jól olvastátok. 760 oldalas, a sorozat leghosszabb kötete. És nemcsak a terjedelme nagy, hanem a története is tartalmasabb, mint az előző könyveké.

Három szerkezeti felépítésre lehet bontani.

  • 1. rész: Hát ebben nagyon nem történik semmi, Bella és Edward az esküvőre készülődnek, persze ezt Jacob nehezen akarja elfogadni, rengeteg nyál és nyavalygás… aztán egy csodaszép esküvő, nászút… meg miegymás. Aztán beüt a krakk… ki tudja hogyan, de Edward teherbe ejti Bella-t… ez az egész Twilight Saga legnagyobb baromsága… Meyer korábban többször kiemelte, hogy Rosalie-nak nem lehet gyermeke, és végül kiderül, hogy Eddy-nek pedig igen… hát ezt nagyon „jól” kitalálta az írónő. Hogy lehet az, hogy az egyik vámpír képes gyereket csinálni, míg a másik nem? Hol itt a logika? Szerintem ezt még Meyer sem gondolta át igazán… és ezzel éppen saját magának mondott ellent.
  • 2. rész: Itt nézőpontot váltunk és Jacob lesz a narrátor, nem tudom erre mi szükség volt, talán csak nem akarta Meyer leírni a terhesség időszakát, mert az még a korábbinál is unalmasabb lett volna… alapból azt sem értem, hogy ha eddig nem volt váltott nézőpont, akkor most minek kellett berakni… elég lett volna, ha simán eltelik pár hónap és a szülésnél folytatják. Szerintem mínusz 200 oldal meglehetősen javított volna a könyv minőségén. Sokan azt mondták, hogy a Jacob nézőpont miatt jobban megkedvelték a fiút, hát ez az én esetemben nem így volt.
  • 3. rész: Bella életet ad Nessy-nek, aztán mielőtt még belehalna a szülésbe Edward vámpírrá változtatja… és innentől lesz igazán jó a könyv… végre láthatjuk milyen egy újszülött vámpír, habár ha jobban belegondolok, akkor mégsem… hiszen Bella ebben is különleges… ő ugyanis könnyen kontrollálja magát, nem úgy, mint a többi újszülött. A vámpír Bella már nem az a kis csetlő-botló lányka, akit megismertünk, hanem erős és magabiztos személy lesz belőle. Persze nem élhetnek boldogan, mert egy félreértés következtében a Volturi (élükön Aro-val és Caius-al) meg akarják ölni Nessy-t és az egész Cullen klánt, mivel elvileg tilos halhatatlan gyermek létrehozása. Ők nem tudják, hogy Reneesme milyen különleges… újabb harca kell felkészülniük Bella-éknak, így vámpírokat kutatnak fel, akik melléjük állnak… sok új szereplő jelenik meg, nekem mindegyik egyforma és sablonos volt, kevertem a neveiket, egyik se hagyott bennem mély nyomot. Készülnek a harcra… és aztán eljön a nagy „összecsapás” ideje… ami annyira nevetségesre sikeredett, hogy csak fogtam a fejem. Meyer kissé jobban megerőltethette volna magát.

Ja és ami még kicsit idegesített, hogy Jacob pont Nessy-be vésődik be, így Jacob végül is a családjuk része lesz (ha már Bella-val ugye nem jött össze a dolog). Újabb írói erőltetés, hogy Jacob velük maradhasson, ami kicsit szúrja a szemem… de ha jobban belegondolok, akkor mégis tetszik… Jacob és Nessy szerintem aranyosak lesznek együtt a jövőben. Meg hát mégiscsak jobb, hogy Jacob végre leszállt Bella-ról és nem lohol utána.

Összességében az utolsó könyv elment, de nekem akkor is az első a favoritom, ha választani kellene.
Megtaláltam az 5. könyvet az interneten. Mert igen… ennek elvileg készült volna folytatása. Az 5. könyv címe: Midnight Sun (Éjféli Nap). Eztán azt olvasom és akkor majd részletesebben leírom, hogy mi is az pontosan, miért nem jelent meg magyarul és hogy mi a véleményem róla.
A könyvről:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...