2012. okt. 3.

Tudorok (The Tudors)



Sorozatokról még nem írtam korábban, pedig mindig is akartam, de mostmár pótolni fogom a lemaradásomat. Íme itt az első nagy kedvencem a Tudorok. Régi nagy favoritom, amit máig imádok. Mindig is érdekelt a Tudor kori Anglia története, már nem emlékszem hogyan lettem megszállott ezzel a témával kapcsolatban, de elsőnek könyveket olvastam róla és szinte mindent tudok VIII. Henrikről és a 6 feleségéről. Olvastam Philippa Gregory könyveit, történelmi könyveket, néztem filmeket róla... és aztán nem tudom hogyan de felfedeztem ezt a sorozatot, amit a Showtime vetített 2007 és 2010 között. A sorozat 4 évadot élt meg, és igen már két éve befejeződött. (Nekem az volt a szerencsém, hogy mikor felfedeztem a sorozatot, akkor már lement a 3. évad is, így a 4. befejező évadra nem kellett sokat várnom.)

Miről szól a sorozat:
VIII. Henrik fiatalon lett Anglia királya, akkor apja kérésére elvette a halott bátyja özvegyét a spanyol hercegnőt Aragóniai Katalint. Hosszú éveken keresztül boldogan éltek, született egy lányuk, de a fiú örökös váratott magára, ami egyre jobban ingerelte szegény Henriket, hiszen mindig is az volt a vágya, hogy kapjon egy fiú örököst. És mivel a felesége ezt nem tudta neki megadni, így folyamatosan szeretőknél keresett vigaszt, és egyre jobban eltávolodtak egymástól... és mikor Henrik hamarosan megismeri Boleyn Annát, aki teljesen az ujjai köré csavarja akkor egyre inkább világossá válik, hogy Aragóniai Katalinnak mennie kell, de mivel a Pápa nem érvényteleníti a válásukat így Henrik saját kezébe veszi az irányítást, ami nem csak az ő életét változtatja meg teljesen... hanem egész Angliáét. A sorozat VIII. Henrik uralkodásának és hat feleségének történetét meséli el.

Így indul a történet, az 1. évadban Henrik első felesége, Aragóniai Katalin, a szerető, Boleyn Anna és a válás körüli események állnak a központban, a 2. évadban már a 2. feleség Anna, a Bolyen család és a tragédiájuk a fő téma... a 3. évad a 3. feleség, Jane Seymour és a 4. feleség Klevei Anna történetét meséli el, míg az utolsó évad az utolsó két feleségnek állít emléket.

Sokan kritizálták anno ezt a sorozatot, főleg a kritikusok és a történészek, hogy sok helyen történelmileg helytelen... kérdem én, egy sorozatnak miért kellene történelmileg helyesnek lennie? Ha történelmi dokumentumfilmet akarok nézni akkor odakapcsolok valamelyik ilyen jellegű csatornára, a nézőket (és engem se) nem az érdekelte.... hanem a sok intrika, az izgalom, az árulás, a gyilkosság, a vér és a sok erotika (mert hát abban bővelkedik a sorozat).
A karakterek egytől-egyig lehetnek szimpatikusak, de utálatosak is, szerintem senki sem lesz nekünk semleges, és a színészek... a nagyrészük szerintem tehetséges... a főszereplő, Henriket Jonathan Rhys Meyers alakítja, és az előadásában egy teljesen másmilyen Henriket láthatunk, mint akivel a történelemkönyvek képein találkozhattunk.



Ez a Henrik nem kövér és nem öreg (mindenki általában így emlékszik a királyra), hanem fiatal, izmos és erős... és habár az elején még nekem is kicsit fura volt ez a nagy változás (legalább a haja lehetett volna vörös, na mindegy) de utána elismertem, hogy a főszereplőnek helyesnek kell lennie, mert csak így lehet eladni a sorozatot és mivel nem Henrik a kedvenc szereplőm, így hamar túltettem magam ezen a problémán.
Két szereplőt szeretek legjobban ebben a sorozatban, Henrik 2. és 5. feleségét.

Elsőnek essen egy kis szó Boleyn Annáról, akit a gyönyörű és tehetséges színésznő Natalie Dormer kelt életre.


Boleyn Anna a kedvenc történelmi személyiségem és mit nem adnék azért ha egyszer találkozhatnék vele. (Jó tudom, ez nem lehetéges, de azért még álmodozni szabad). Csodálom őt, mert rá tudott venni egy férfit olyan dolgokra, amelyek egy egész ország sorsát megváltoztatták, és szerintem ő egy félreértett személyiség. (Philippa Gregory könyveiben egy kényes, önimádó ribancnak van leírva). Itt a sorozatban szerethető karakter lett belőle, akinek a tetteit indokokkal támasztották alá, így megérthejük mit miért tesz, és a végén sajnáljuk amikor eléri a végzete. Vitatható, hogy megérdemelte-e ami történt vele, szerintem nem!

És aztán a másik kedvencem, az 5. feleség, Howard Katalin.


Őt teljesen más okból szeretem, mint Annát, hiszen ők ketten egyáltalán nem hasonlíthatók össze. Katalin egy fiatal kislány, aki akaratán kívül kerül a Tudor udvarba, és lesz Henrik felesége mindössze 16 évesen.... nem tudja mire vállalkozik, nem érzi át milyen felelősséget jelent kiránynénak lenni, és mikor megtalálja az igaz szerelmet egy fiatalabb férfi oldalán (Henrik ekkor már idősebb) az okozza végül a vesztét és ugyanolyan tragikus lesz a sorsa, mint Annának.

Hármójukon kívül még számos érdekes karakter található a sorozatban, például Wolsey püspök (Sam Neill), Charles Brandon (Henry Cavill) Henrik legjobb barátja, Thomas Cromwell (James Frain) vagy például Edward Seymour (Max Brown)... de kedveltem még Mary hercegnőt (Sarah Bolger) is... és még sorolhatnám... de nem teszem.

A lényeg, hogy ez egy nagyszerű sorozat és aki szereti az ilyen történelmi ihletésű történeteket, amelyek nem szárazon, dokumentumfilm formájában mutatják be a történelemnek egy érdekes részletét (jelen esetünkben a Tudor kori Angliát), annak mindenképpen ajánlom!
Nekem az első két évad tetszett a legjobban, természetesen Anna miatt, aztán a 3. évad számomra kicsit unalmas volt, csak Cromwell miatt néztem, és a 4. évadot pedig feldobta Howard Katalin megjelenése.
Az 1.,2., és a 4. évad 10 részből áll, míg a 3. évad csak 8-ból. Mindegyik rész nagyjából 50 perces.
A rossz hír, hogy 4 évad után vége lett és nem tervezik folytatni, ugyanis a készítők olyan sorozatokon dolgoztak azóta, mint mondjuk a Camelot. A jó hír viszont, hogy mivel 2 éve befejezték, így bármikor könnyen be lehet szerezni vagy meg lehet nézni, akár már magyar szinkronnal is, ha jól emlékszem vetítette az M1-es és az RTL is, vagy az HBO.
10/10
Trailer: (M1 vetítette nemrég, itt az általuk sugárzott magyar előzetes az 1. évadhoz, most nem tudom, hogy megy-e a tévében)

2 megjegyzés:

  1. Amúgy gondolkoztál-e már rajta, hogy miért pont ezt a két asszonyt ölette meg, hisz el is válhatott volna tőlük, viszont Aragóniai Katalintól miért nem szabadult meg úgy mint tőlük? Vagy Clevei Annától? Minek huza-vonázott annyit Aragóniai Katalinnal, hiszen neki aztán nem jelentett gondot indokkal vagy indok nélkül lefejezni valakit.Én már arra gondoltam, hogy talán azért mert ez a két hölgy hercegnő volt, királyi családokból valók, és talán nem kis politikai botrányt vont volna maga után, ha őket is lefejezteti. Még az a két másik hölgy csak nemesi családból való volt és Angliából valók. De az meg már nagy vérszomjasságra utal, hogy egy embert akit valaha szeretett valaki csak úgy lefejeztesse, megoldhatta volna ezt humánusabban is és el is válhatott volna tőlük is.






    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen igazad van. Szerintem is az a fő indoka. Hiszen Aragóniai Katalin és Klevei Anna hercegnők voltak, nagy támogatással a hátuk mögött. Ha őket lefejezteti ilyen ostobaság miatt, akkor tuti kitör a háború. Mellesleg Klevei Anna könnyedén félreállt, nem akadékoskodott, így őt nem is lett volna értelme lefejezni, mikor egyszerűen és minden problémamentesen megszabadult tőle.

      Bolyen Anna és Katherine Howard pedig "csak" angol nemesi családok sarjai voltak, akiket bukásuk után senki sem támogatott. A családjaik is csak akkor álltak mögöttük, mikor dőlt a sok pénzt, botrány idején cserbenhagyták őket és senki nem állt ki mellettük.
      Annától nem szabadult volna könnyen, szerintem ő túl büszke volt ahhoz, hogy félreálljon, így nála nem volt más megoldás. :(
      Viszont Katherine csak egy kis csitri volt, őt könnyen félreállíthatta volna, szerintem az ő lefejezésének nem volt értelme. Maximum csak sértette Henrik önérzetét és egóját, hogy ilyen látványosan felszarvazták és átverték.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...