2018. ápr. 14.

Riverdale 1. évad összegzés


A történet:
A sorozat a Riverdale nevű kisváros életébe enged bepillantást egy egész várost megrázó, tragikus esemény után. A közelmúltban rejtélyes módon elhunyt Jason Blossom, az iskola egyik népszerű diákja. Az idillinek tűnő kisváros sötét oldalával ismerkedhetünk meg, ahol mindennaposak a hazugságok és a rejtélyek. A középpontban Archie Andrews (K. J. Apa) és barátai állnak. (Forrás: Wikipédia)

Ismét egy sorozat ajánlóval érkeztem, mert a Riverdale az utóbbi hetekben csatlakozott a kedvenc sorozataim sorához. Elsőnek úgy akartam, hogy megvárom a jelenleg futó második évad végét és akkor egyben írok egy kritikát a két évadról. Aztán mégis úgy döntöttem, hogy inkább külön-külön fogalmazom meg az évadokról a véleményemet, mert merőben más a kettő. Érdekességként kezdjünk azzal, hogy egy képregény adaptációról van szó, hisz a sorozat az Archie képregényeken alapszik. Nálunk ez nem annyira ismert, és ahogy utánanéztem a sorozatnak nem sok köze van a képregényhez és merőben más a kettő. Csak a helyszínt és a karaktereket vették onnan, aztán a sorozatnak egy saját történetet alkottak meg, ahol a karakterek önálló életre kelnek és másabb utat járnak be.

Képregény vs. sorozat

Tavaly debütált a Riverdale a CW csatornán. Akkoriban még nem ért el hozzám a híre, aztán a második évad során sokkal népszerűbbé vált, és egyre többen írtak róla, így felkeltette az én kíváncsiságomat is. Azonban csak nemrég jutottam el odáig, hogy elkezdjem, de aztán nem volt megállás, és igen rövid időn belül ledaráltam az első évadot, hogy aztán folytassam a másodikkal. A részek 40 percesek, az első évad 13 részből áll, a második már 22 részes berendelést kapott. Magyar szinkron még nincs hozzá, nálunk még nem vetítik.

Azonban térjünk vissza csak az első évadhoz, mert most erről szeretnénk nektek néhány szót szólni. Engem teljesen beszippantott a Riverdale világa, karakterei és hangulata, röviden szólva tehát egy remek első évaddal volt dolgunk. Próbálom kifejteni nekem miért tetszett annyira, hátha valaki más is kedvet kap hozzá. Az első évad középpontjában egy haláleset áll. Az addig nyugalmas kisváros életét egy gyilkosság rázza fel és az évad tulajdonképpen a gyilkos utáni nyomozásról szól. Persze nem a rendőrség talál rá a gyilkosra, hanem Archie és barátai.

Balról: Archie, Veronica, Betty és Jughead

Kezdhetnétek a kötekedést, hogy majd pont pár tizenéves old meg egy gyilkossági ügyet, de ne lovagoljunk ilyen "apróságokon". Tiniknek szóló sorozat tini karakterekkel, még szép, hogy ők oldják meg az ügyet akármennyire valószerűtlen a dolog. Ha figyelmen kívül hagyjuk a CW tini sorozataira jellemző kliséket (mert hát megkapjuk szinte az összeset, ezt nem vitatom), igenis egy korrektül összerakott sorozatról van szó. Szépen adagolják a nyomozási szálat, a rejtélyeket és a gyilkos kilétének felfedését, van egy sajátosan sötétebb hangulata, de mellette sajnos el kell viselnünk a szokásos "tini kavarásokat". Ez már csak így megy egy ilyen műfajú sorozatnál.

Persze ha nem vagyunk totálisan analfabéták és nem ez az első sorozat, amit életünkben látunk, akkor nem nehéz kisakkozni ki lehetett a gyilkos. Most mondjuk magamnak mondok ellent, mert én nem arra a személyre tippeltem volna, de valahol a környéken kerestem a megoldást. Van néhány mellékjárat, néhány felesleges mellékszál és kavarás, amit el kell viselni, de ezek ellenére jól adagolták végig a rejtélyeket és azok felgöngyölítését. A történetre tehát nem lehet panaszom, meg van a sajátos hangulat, az izgalom és valahogy folyamatosan fenntartja az érdeklődést.

A Blossom család

A másik fontos aspektus a karakterek és kapcsolataik. Négy főszereplőről beszélhetünk, akik mindannyian érdekesek a maguk módján. Annyira mások, és annyira ellenpólusai egymásnak, hogy nem is értettem néha, hogy lehetnek ők barátok. (Később lesznek nézeteltérések emiatt, de ez inkább a második évadban figyelhető meg.) Mégis remekül árnyalták a barátságukat, a két fiú és a két lány barátságát külön-külön is. Essen pár szó egyenként róluk. Itt van nekünk Archie, az ügyeletes "álomlovag", és most cseppet sem túlzok. Ó a jófiú, aki helyes, aki mindenkivel kedves, aki mindenkivel törődik, aki bármit megtenne a barátaiért, és aki kb. minden nőnemű egyeddel kavart már a sorozatban. (Na jó, ez írói túlzás, de most komolyan? Mondjatok egy tinit, akivel még nem kavart egy cseppet sem a karakterek közül!Na ugye, hogy nem tudtok.)

Aztán ott van Betty és Veronica, akik nem lehetnének különbözőbbek, mégis rögtön legjobb barátnők lesznek. Betty a tipikus szomszédlány, Archie női verziója, aki mégsem olyan tökéletes jó kislány, mint amilyennek mindenki gondolja. Betty önmagában nem egy nagy szám karakter, ő inkább csak a többiekkel viselhető el, mert valljuk be önmagában egy merő unalom lenne. Veronica a korábbi gazdag, elkényeztetett lány, aki apja börtönbe vonulása után az apja tetteinek következményeivel kénytelen szembesülni. Tetszett ahogy árnyalták a karakterét, és ahogy kontrasztként állították Cheryl mellé. Hisz Cheryl az jelenleg, aki Veronica volt korábban amíg még gondtalan életet élt New Yorkban a gazdag családjával.

Cheryl és Jason

Nem felejtettem ki Jugheadet sem, hisz hogy lehetne őt kihagyni, mikor egyike a kedvenc karaktereimnek. Igazából két kedvencem lett a sorozatban idáig, és ő az egyik. Az már csak a hab a tortán, hogy Jughead a sorozat narrátora, mert igen... a sorozat narrációval teszi teljesebbé a történet bemutatását. Jughead könyvet írt a Riverdale-ben történtekről, így magyarázzák a narrációt. Ő a tipikus kívülálló, aki mindig kiáll a véleménye mellett, és akit nem érdekel mások mit gondolnak róla. Veronica-hoz hasonlóan ő is a szülei, pontosabban az apja miatt kerül egy kicsit meghurcoltatásra, de érdekes volt nézni, ahogy Jughead és FP kapcsolata alakult az évad folyamán. Bonyolult apa-fiú kapcsolat az övék, de szépen árnyalták mindezt a készítők. A felnőttek közül egyértelműen FP a legérdekesebb karakter, a többiek annyira tipikus szülő karakterek, hogy említésre se méltóak.

Egy valakit még nem említettem, de ami késik nem múlik. Cherylről sem szerettem volna megfeledkezni, mert annak ellenére, hogy egy undok és önző liba igen sokáig, valahogy mégis belopta magát a szívembe. Hisz az elejétől látni lehetett, hogy nem teljesen olyan rideg és önző liba, mint amilyennek tűnik, mert igenis vannak érzései és vannak jó tulajdonságai, csak hát idő kell ahhoz, hogy ezek kitűnjenek. Az ikertestvére, Jason halála miatt a Blossom család igen központi szerepet tölt be az első évad folyamán, így egészen közeli képet kapunk Cheryl családi hátteréről. Ilyen család mellett nem csoda, hogy olyan lett, amilyen. Az egyetlen, amit sajnálok, hogy Jason halálával nem láthattunk többet kettejük testvéri kapcsolatából, mert arra speciel én nagyon kíváncsi lettem volna.

Jughead és Betty

A párosokról sem feledkeznék meg, néhány szót a szerelmi szálak szintén megérdemelnek. Kavart itt kb. mindenki mindenkivel, főleg Archie-ra volt rákattanva majdnem minden tinédzser, de valahogy érezni lehetett, hogy ők ketten Veronica-val fognak végül egymásra találni. A kedvenc párosom Jughead és Betty, más nem is lehetne. Annyira mások ők, annyira más családi háttérrel, és mégis épp ezért passzolnak össze remekül. Az elején meglepett mikor összekerültek, de aztán annyira működött köztük a dolog, hogy csak szurkolni tudok nekik. Betty által Jughead jóval nyitottabb és extrovertáltabb lett, Jughead mellett pedig Betty-nek se kell mindig a jó kislányt játszania. Persze vitatkozhatnák, hogy Jughead valamilyen szinten negatív hatással van Betty-re, főleg később a második évadban, de én nem így látom.

A lényeg a lényeg, engem megfogott a sorozat rögtön az első részeknél, és aztán nem volt megállás. Az első évad egy kerek történet lezárással, a második már teljesen másról szól. Tini sorozat révén a szokásos kliséket meg kell emésztenünk, a felesleges húzó részeket el kell viselnünk, de a rejtélyes és végig izgalmas történet és az érdekes és egyre komplexebb karakterek aztán mindenért kárpótolnak. Stílusra kicsit Gossip Girl-ös, hangulatra sötétebb. Nem tökéletes, de abszolút nézhető sorozat.

Jelenleg fut a 22 részes második évad, és már berendelték a következő szezonra a harmadikat is. Hurrá! Ha vége a második évadnak, arról szintén írni fogok, de egyelőre legyen elég annyi, hogy azzal már nem vagyok olyan maradéktalanul elégedett (legalábbis jelenleg, de még van pár rész hátra).
Ui: Azt már meg sem említem, hogy a "vörös haj fétisem" (ne nevessetek, így van, imádom a természetes vörös hajat!) teljesen ki lett elégítve a sorozatban. Imádom Archie és Cheryl haját, meg a teljes Blossom családét is! :)
Értékelés: 10/8

Előzetes:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...