2017. jan. 15.

Sherlock: 4x02 The Lying Detective (A hazug detektív)


Eltelt egy újabb hét és így megérkezett a Sherlock 4. évadának második része. Az eddigi tendenciák alapján azt vártam, hogy ez a rész lesz a leggyengébb a három közül (lássuk be, a korábbi évadokban mindig a középső rész lett a legegyszerűbb és mondhatni "legunalmasabb"), de nagy meglepetésemre pozitívan csalódtam. Rögtön az elején szeretném kijelenti, hogy ez a rész sokkal jobb lett, mint az évadnyitó, sőt... engem annyira levett a lábamról, hogy talán a sorozat legjobb részeihez is felér. Lássuk, miért is tetszett nekem A hazug detektív ennyire.

Várható volt, hogy ez a rész a gyászról fog szólni. Nem gondoltam, hogy könnyen túl fogunk lépni Mary halálán, és nem is szabadott volna. Iszonyat jól oldották meg a készítők, hisz az egész részt egy sajátos gyászos, komor és depressziós hangulat lengte körbe. Sherlock és John mindketten megszenvedik Mary halálát, persze más-más módon és mivel John Sherlockot hibáztatja a történtekért, így mindketten magukban szenvednek.


Tetszett a párhuzam a két főszereplő között, hisz mondhatni mindketten hasonló módon gyászoltak, de sajnos egyedül. Mindketten hallucinálnak, mindketten sokkosak, mindketten magukba fordultak, és nem is próbálták meg felkeresni a másikat. Régóta ideje volt egy ilyen résznek, mert még a legjobb barátokkal is megesik, hogy néha összekapnak valamin. Sherlock és John barátságában most jött el ez a törés, és mivel teljesen reális indok miatt történt az egész, így belekötni sem lehet. A végén előtörnek az érzelmek és mindketten kiadjuk magukból, ami eddig belülről marcangolta őket. Ez a tragédia és a miatta kialakult "mosolyszünet" kellett a barátságuk fejlődéséhez, mert ettől válik az eztán még szorosabbá.

Habár szomorkásabb és depressziósabb volt ez a rész, mint talán az eddigiek valaha, mégis sikerült az íróknak több apró kis poént belecsempészni, mint mondjuk az előző részben. Jót mosolyogtam Mrs. Hudsonon, vagy épp Mycroft és Lady Smallwood rész végi "fellángolásán", főleg azon, hogy Mycroft milyen fejet vágott, mikor a nő megadta neki a privát telefonszámát. A rezidens nyomozási ügyünk, most se lett valami emlékezetes, és mivel azt hittem, hogy lesz még itt valami csavar a végére, ezen a téren kissé csalódnom kellett.


Persze nem hagyhatom ki a rész végi nagy csattanót, mert olyan történt amire soha az életben nem számítottam volna. INNENTŐL SPOILERESEN FOLYTATOM!!! Voltak utalások korábban arra vonatkozóan, hogy talán lehetett még egy testvére Sherlocknak és Mycroftnak, de én azt hittem, hogy meghalt vagy valami, így nem lesz sosem nagy jelentősége. Erre kiderül, hogy a testvérük igenis is, és nem bátyjuk van, ahogy arra mindenki számított volna, hanem egy nővérük. És ha ez nem lenne elég, az a bizonyos nővér már az évad eleje óta itt kering a háttérben és szövögeti titkos terveit.

Ezernyi kérdés merült fel bennem a rész után. Ki lehet ez a nő valójában? Tényleg Sherlock és Mycroft testvére lenne? Ha igen, akkor Sherlock, hogy-hogy nem ismerte meg a saját testvérét? Talán nem tudott róla? Hol volt idáig? És mi van Moriarty-val? Akkor nem is fog visszatérni, hanem csak a nővérük szórakozik velük az elejétől? (Jó, kicsi volt az esélye, hogy Moriarty tényleg visszatér, de én azért ragaszkodtam ahhoz a kicsit esélyhez is.) Mellesleg a sminkesek irtó jó munkát végeztek, mert nekem fel se tűnt, hogy az a három nő egy és ugyanaz lenne. Vagy csak én voltam ilyen figyelmetlen? SPOILER VÉGE!!!

Mérföldekkel jobb lett ez a rész, mint az évadnyitó volt, és ezek után iszonyatosan várom az utolsót, mert ezernyi kérdésemre szeretném tudni a választ. Nagyon izgalmas lehet az évadzáró, amint elkészül hozzá a felirat, megnézem, amilyen hamar csak lehet.
Értékelés: 10/9

4. évad előzetes:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...