2016. márc. 19.

Bitten (A Falka) 1.-2. évad összegzés


A történet:
Elena Michaels az egyetlen női vérfarkas, mégis semmire sem vágyik jobban, minthogy normális életet élhessen. Korábbi barátja harapta meg őt és mindenki nagy meglepetésére nőként ő volt az első, aki túlélte az átváltozást. A falka kegyetlen és sokszor véres életét megelégelve hátrahagyta őket, hogy normális életet kezdjen tőlük távol. Új szerelmet talált, remek munkája van és szerető barátai, de vérfarkas énjét nehezen tudja elrejteni és eltemetni magában. Immár nyugalmas és hétköznapi életét az bolygatja fel újra, mikor korábbi falkáját Korcsok kezdik el támadni azzal a céllal, hogy megszabaduljanak a falka fennhatósága és szabályai alól. Elena-t hazahívják, hogy segítsen megtalálni a gyilkosságok elkövetőjét, és hogy segítsen véget vetni a Korcsok lázadásának.

Így indul a történet és természetesen később bonyolódnak a szálak. Most úgy döntöttem, hogy az első két évad ledarálása után egyben fogok írni egy összegzést a két évadról. Az első évad a rejtélyes gyilkosságokról és a Korcsok lázadásáról szól, míg a második évadban megjelennek a boszorkányok és egy sötét erőkkel rendelkező férfivel gyűlik meg a falka és a boszorkányok baja. A két évad teljesen más koncepcióra épül, míg az első a falka belső ügyeivel, Elena normális és vérfarkas élete közötti vergődésével és a Korcsokkal foglalkozik, addig a második évadban megtudjuk, hogy léteznek boszorkányok, akik egy korábbi prófécia beteljesülését próbálják megakadályozni és ebben kérik a falka segítségét. Habár a farkasok és a boszorkányok kezdetben nem nagyon bíznak egymásban, de aztán a közös ellenség és a közös cél közel hozza őket egymáshoz.


Igazából már régebben felfigyeltem erre a sorozatra, de máig nem tudom megmagyarázni miért csak most kezdtem el nézni. Kezdtem kifogyni a sorozataimból, és rólam tudni kell, hogy mindig néznem kell valamit, ha van egy kis szabadidőm, így keresgélni kezdtem, mibe lenne érdemes belekezdeni. Aztán véletlen belefutottam az új harmadik évad poszterébe, és annyira tetszett, hogy bevillant, miért nem kezdem el nézni a Bittent. Így fogtam magam, és adtam egy esélyt az első résznek, ami megtetszett annyira, hogy érdekeljen a folytatás. És milyen jól tettem! Habár az első pár rész csak építkezik, és még nem annyira szippant be, mint az utána következők, de higgyetek nekem, ha az első néhány részen túl vagytok és úgy igazán beindulnak az események, onnan nincs megállás. Velem is ez történt. Annyira megszerettem a sorozatot, hogy alig pár nap alatt daráltam le az első két évadot, és mindig ezt néztem, ha volt egy kis időm.

Tudni kell azonban, hogy minisorozatról van szó, vagyis nem teljes 22 részes az évad, így érthető, hogy miért végeztem olyan hamar vele. Az első évad 13 részből áll, míg a második évad 10 részből, és a részek nagyjából 40 percesek, így ha úgy nézzük nem is olyan sok idő megnézni az első két évadot. Magyarországon még nem vetítették a sorozatot, így online felirattal lehet megnézni, amit persze egyáltalán nem bánok, mert sokkal jobban szeretem így nézni a sorozatokat. Nemrég kezdődött el az utolsó, harmadik évad, arról külön fogok majd véleményt írni. A sorozat egyébként Kelley Armstrong azonos című könyvének adaptációja az "Alvilág Női" könyvsorozat első része. Nálunk a könyv Bitten - Megmarva címmel jelent meg nemrégiben.

Habár nekem mindig is a vámpírok voltak a nagy kedvencem és örökké ők lesznek azok, azért érdekelnek a vérfarkasok és a mitológiájuk is. Nem sok vérfarkasok film vagy sorozat van manapság, sorozatok között pedig tényleg kevés fut a képernyőn. Hirtelen csak a Teen Wolf jut az eszembe, de az fiataloknak készült és teljesen más stílusú, mint a Bitten. A Bitten egy komoly témájú, sötét és néhol horrorisztikus hangulatú, felnőtt fantasy sorozat. Vagyis folyik benne a vér, van benne szex dögivel, főleg az első évadban, és a vérfarkasok átváltozása miatt a szereplők is meztelenkednek igen sokat. Itt azonban mindezt teljesen helyénvalónak érzem, hisz a vérfarkasok életének részét képezi. Itt nem terem rajtuk a ruha varázsütésre, mikor visszaváltoznak, és átváltozás előtt is levetkőznek, nem pedig szétszakítják a ruháikat minden egyes átváltozás alkalmával. Sokkal reálisabb volt az egész farkas dolog ábrázolása, mint korábban bárhol.


A Bitten vérfarkas mitológiája nem mutatott semmi újat, csakis a szokásos dolgokat hozta. Nem értettem pontosan, de ha jól vettem ki a dolgokat, akkor minden egyes országnak van egy falkája, akik az adott országban fenntartják a rendet és az alfa uralkodik a terület fölött falkája támogatásával. A falkán kívüli farkasokat Korcsoknak hívják. Korcsok lehetnek azok, akiket száműztek valamelyik falkából, vagy akik önszántukból akarnak szabad életet élni mindenféle szabályok nélkül. Csak férfiak lehetnek vérfarkasok, mert elvileg csak a férfiak képesek arra, hogy túléljék az első átváltozás kínjait, épp ezért lepett meg mindenkit, mikor Elena első nőként képes volt minderre. Még nem kaptunk magyarázatot arra, hogy Elena hogy élte túl a dolgot, mikor előtte egyetlen nőnek sem sikerült, de remélem lesz erre valamilyen épkézláb és reális magyarázat, mert ha nem, akkor elég nagy baki lenne. Ezt meg kell magyarázni valahogy, mert az nem elég indok, hogy "csak mert és kész".

A második évadban a boszorkányos szál behozatala a vérfarkasok párhuzamaként nagyon találó lett. A boszorkányok között csakis nőket találhatunk, és náluk pedig éppen a fordítja a szabály. Csak lányokat szülnek és csakis nőkből válhatnak boszorkányok. Ők kovenekben élnek és úgy gyakorolják a varázserejüket. Az is kiderül, hogy a boszorkányok miatt léteznek maguk a vérfarkasok is, így az ismeretlen fenyegetés miatt mindannyiuk élete ugyanolyan veszélyben forog, épp ezért kellett összedolgozniuk és együtt felvenni a harcot a közös ellenség ellen. A második évad fő ellensége Elena, az egyetlen női vérfarkas párhuzamaként az egyetlen férfi boszorkány, Aleister, aki minden boszorkányt el akar pusztítani. A két évad merőben más koncepcióra épül fel, és összességében nekem mindkettő tetszett a maga módján, de ha választanom kellene, akkor azt mondanám, hogy az első egy kicsit közelebb áll hozzám. Ott jobban bejött a falka harca a Korcsok ellen, Elena belső vívódása a normális élet és a falka között, és az, hogy Elena és Clay újra egymásra találtak.


Mindkét évadnak logikusan felépített érdekes története volt, rengeteg akcióval, elég sok erotikával és meztelenkedéssel, megfelelő színészi játékkal és persze érdekes karakterekkel, akiket szeretni vagy épp gyűlölni lehetett. Elena az első évadban még nem került annyira közel hozzám, de mikor végre túltette magát a vívódásán, és visszatért a falkához és elfogadta a vérfarkas énjét, akkor kezdtem igazán megszeretni. Ez inkább csak a második évadra bontakozott ki és a rengeteg veszteség és tragédia miatt megtalálta magában az erőt és a kitartást ahhoz, hogy elfogadja a sorsát. Megerősödött, kemény csaj lett belőle, egy igazán erős és szerethető karakter. Imádtam az elejétől fogva Elena és Clay kapcsolatát és ahogy fokozatosan ismét közel kerültek egymáshoz. öröm őket együtt látni és remek párt alkotnak.

Nagyon szeretem Jeremy-t is, aki tökéletes alfája a falkának. Komoly, erős és határozott, igazi magányos farkas, aki a felállított szabályai szerint él és mindenkitől feltétlen engedelmességet vár el, de mégsem egy könyörtelen vezető. Szereti a társait és mindenben támogatja őket, különös tekintettel a nevelt fiára, Clay-re és Elena-ra, akit annak ellenére szeretett meg végül, hogy kezdetben csak fenyegetést látott benne. Nick az ügyeletes humoros szépfiú, aki kajtat a nők után, de a második évadra ő is kapott egy épkézláb szerelmi szálat az egyik boszorkánnyal, így lassan megkomolyodott a végére. Logan és Rachel számomra a legunalmasabb karakterek, nem értem minek kellenek ide, amikor jól elvannak magukban és a fő történetszálban nem sokat zavarnak. Mindig csak a baj van miattuk, és egyik se egy nagy karakter.

A Bitten egy itthon méltatlanul kevéssé ismert fantasy sorozat, pedig van annyira jó és érdekes, mint az agyon hype-olt Teen Wolf, a Vámpírnaplók vagy épp a többi fantasy sorozat, amit nem akarok felsorolni. Nekem nagyon bejött az első két évad, és alig várom, hogy nézhessem az utolsó harmadik évadot. Sajnos elkaszálták a sorozatot, és a harmadik évad lesz az utolsó, épp ezért bízom benne, hogy legalább egy normális lezárást kapunk, mert annyit igazán megérdemelne.
Értékelés:
1. évad: 10/8
2. évad: 10/7

Előzetes:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...