2015. szept. 7.

The Flash (Villám) 1. évad összegzés


A történet: Barry Allen gyerekkorában szemtanúja volt az anyja meggyilkolásának, akit egy különösen pirosas-sárgás fényben villódzó lény ölt meg. Az apját ültették le a gyilkosságért, és senki sem hitt Barry-nek, mikor a megmagyarázhatatlan természetfelettiről beszélt. Hosszú évek múltán Barry a Central City Rendőrség helyszínelőjeként dolgozik, és egyik nap egy félresikerült kísérletnek köszönhetően egy hatalmas robbanás rázza meg a várost. Barry-be aznap belecsap egy villám, ami természetfeletti képességekkel ruházza fel, és rájön, hogy hihetetlen sebességgel tud mozogni. Újonnan kapott képességeit arra használja fel, hogy kiderítse ki ölte meg az anyját, és hogy segítsen elkapni a városban felbukkanó többi képességgel rendelkező rossz fiút.

A The Flash az Arrow spin-off sorozata, amit tavaly kezdtek el vetíteni az első évaddal. Barry karaktere tulajdonképpen elsőnek az Arrow második évadában tűnt fel, és aztán kapott saját sorozatot. Az első évad 23 részből állt, és idehaza nálunk még nem vetítették szinkronnal, így felirattal daráltam le a nyáron. Valahogy úgy vagyok ezzel a sorozattal, hogy megnéztem anno a pilot részt, és az nem keltette fel annyira az érdeklődésemet, hogy év közben folytassam a sorozatot. Így maradt a nyárra, és már nagyon a nyár végére, amikor semmi más nem jutott az eszembe helyette.

Bevallom őszintén mindig is volt bennem egy kis ellenérzés a sorozattal a kapcsolatban. Az elején hogy is mondjam... számomra gagyinak tűnt. Idegesítettek a gagyi zenék, amiket beleraktak, és nem láttam benne többet, mint egy Smallville koppintást. Az elején valóban az is volt. Az évad első fele epizódikus részekből áll, vagyis minden részben más-más rossz fiút kell elkapni, aki épp terrorizálja a várost, és mellesleg mindegyik szuper erővel rendelkezik a robbanás folytán. Így csakis Barry segíthet, csakis ő kaphatja el őket, miközben egyre jobban kezdi megismerni az erejét és feszegetni a határait. Aztán szerencsére az évad második felében összeértek a szálak és a fő történetszál is kibontakozott, így egyre izgalmasabbá vált a sorozat. Épp ezért a második fele nekem jobban tetszett, az első fele meg csak arra kellett, hogy bemutassák a karaktereket és megismerhessük őket.

Aztán ahogy egyre több részt néztem meg, úgy jöttem rá, hogy jó ez a sorozat. Nem olyan, mint az Arrow, ez teljesen egyértelmű, azt a szintet nem üti meg, de a saját nemében igenis szórakoztató és izgalmas. Még maguk a karakterek is megjegyzik valamelyik részben, hogy milyen más a két város hangulata. Az Arrow és benne Oliver komoly, sötét, racionális és rideg, míg a The Flash és benne Barry vicces, vidám, elhivatott és néhol egy kicsit gyerekes. Ez persze nem baj, hiszen épp az a jó, hogy a két sorozat ennyire más, így mindenki eldöntheti, hogy neki melyik stílus jön be inkább. Mindenesetre megférnek egymás mellett a DC sorozatos univerzumában, amit a készítők elkezdtek e két sorozattal kiépíteni. Imádtam a cross-over epizódokat, és azt, amikor Oliver vagy Barry "átugrott" a másik városba segíteni. Ez olyanná tette az egészet, mintha tényleg egy univerzumban létezne a két sorozat, mintha tényleg összekapcsolódna a történet. És ez remek, mert mindez iszonyat jól működik, és nekem nagyon is bejött.


Maguk a karakterek is teljesen mások, nem csak a hangulat és a stílus. Barry lazább, közvetlenebb, empatikusabb, ő az a klasszikus értelemben vett "hős", akinek fontosak az emberek, aki szeretne mindenkit megmenteni. Erős igazságérzete van és ez irányítja a cselekedeteit. Én bírom Grant Gustint a szerepben, jól hozza a karaktert, és látszik, hogy élvezi a munkáját. Aztán ott vannak a többiek, a két barát, akik Barry csapatának oszlopos tagját alkotják, Caitlin és Cisco. Igazából eddig egyik se tett rám mély benyomást, hisz nem is lehetett őket annyira megismerni. Cisco-nál viszont bírtam, mikor mindenféle neveket talált ki az új bűnözőknek. Na azok a "név kitalálós" beszólalásai legtöbbször tényleg viccesek voltak. Sajnos ide is kellett egy szerelmi szál Iris személyében, aki a sorozat legidegesítőbb karaktere, és akit szívesen leütöttem volna valamivel. De hát ez van, minden szuperhősös sorozatba kell egy szép, de egyébként irtó unalmas nő, akiért a főszereplő epekedik, aki folyton babja kerül és akit a főszereplőnek kell megmentenie. Eddie pedig... no komment. Ő volt itt a legfeleslegesebb, talán még Irisnál is unalmasabb volt, és csakis azért kellett a sorozatba, hogy végül ő jelentse a megoldást a problémákra.

Nem hagyhatom ki a fő történetszálat, mert ezzel kapcsolatban is van néhány gondolatom. Én bírtam Dr. Wellst, és már a pilotból teljesen egyértelmű volt, hogy ő lesz a fő gonosz, akit le kell győzni az évad végén. Barry máris egyik legfőbb ellenfelével kerül szembe, az Anti-Villámmal. Bírtam a történetét egészen a végéig, mikor is vártam volna a tetteire a magyarázatot, de végül nem kaptam semmit. Wells elmondja, hogy gyűlöli Barry-t és azért ölte meg az anyját, hogy bosszút álljon rajta. Eddig remek, ezt még a leghülyébb néző is sejtette valamennyire. De pontosan miért gyűlöli őt? Mert állítólag Barry elvett tőle mindent. Oké, értem... de mi az a minden? Nem lehetett volna konkrétabban?

A másik, hogy a végén se lett megmagyarázva, hogy Wells honnan szerezte a képességét, mert én arra mondjuk kíváncsi lettem volna. Sok kérdés maradt utána, az indokait legtöbbször nem lehetett érteni, vagy pedig igen ellentmondásosak voltak, amitől a karakter kissé átgondolatlannak tűnt számomra. Egyszer megölné Barryt, aztán segít neki és barátjának nevezi, aztán elmondja, hogy gyűlöli, majd megint meg akarja ölni, és aztán megint békét kötne vele. MI VAN?! Összevisszaság volt az egész, és épp ezért a végére egy nagy katyvasz lett a fő történetszálból.


A főszereplők kivesézése után essen pár szó a mellékszereplőkről is. Az epizódikus részeknek köszönhetően rengeteg metahumán (szuper képességgel rendelkező egyén) bukkant fel a sorozatban. A legtöbbjük sablonos és könnyen felejthető maradt, de azért volt néhány, aki jobban kiemelkedett az átlagból. Én bírtam Captain Cold-ot, és jó volt Wentworth Millert látni a szerepben. Bírtam a kapcsolatát Barry-vel, hogy ellenségekből valamiféle kényszerű szövetségessé váltak a végére. Bírtam még a Firestorm karaktert, és az is érdekes maradt a maga módján.

Nem olyan rossz sorozat ez, mint vártam, de azért van még hova fejlődnie. Aki szereti a képregényes sorozatokat annak mindenképp ajánlom, és ha valaki szerette anno a Smallville-t, akkor ez is biztosan tetszeni fog neki. Szerintem a második évadot is majd jövő nyáron darálom le egyben, nem fogom nézni hetente, mert azért annyira nem fogott meg magának, bár lehet, hogy időközben meggondolom magam. Majd meglátjuk.
Értékelés: 10/7

Előzetes:

3 megjegyzés:

  1. Én csak a Captain Cold-os részeket néztem meg és Wentworth Millerért megérte. :)

    VálaszTörlés
  2. Megnézted már a 2.évadot? Én a bnőm miatt néztem, végül is elvoltam vele, de a 2.végefelé egyre jobban zavart a következetlenség, főleg Barry jellemében, aki állandóan azt hajtogatja, hogy mindenkinek segíteni akar, a végén mégis olyan döntést hoz, ami a legmesszebbmenőkig önző! Hogy van ez?! Viszont Grant kezd "felnőni", míg az elején szimpla 16 évesnek nézett ki, most már férfiasodik, ami jót tett neki. Kár, hogy a karaktere nem érlelődik vele együtt! Kiváncsi leszek, mit hoznak ki a 3.évadban, pláne a 2.végének ismeretében...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már láttam a 2. évadot is, és írni is akartam róla, de végül elfelejtődött a dolog. Röviden annyit mondanék róla, hogy nagyjából ugyanazt hozta, mint az első évad. Nem volt rosszabb, de nem is jobb.
      Mondjuk a végét én se értettem, mikor az első évadban meg épp hagyta meghalni az anyját, most meg megmenteni. De miért is?
      Ami pedig nagyon zavart a 2. évadban, hogy nem igaz, hogy nem tudták az elejétől, hogy Jay nem az, akinek mondja magát. Már megint bedőltek egy idegennek, aki az elejétől fogva gyanús, aztán meg ők sipánkolnak, hogy átverte őket. Mondjuk Zoomot nagyon bírtam, szerintem sokkal jobb gonosz volt, mint anno a Reverse-Flash.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...