2014. júl. 31.

Július: TOP 5 realista könyv


Most, július végén hozom el nektek az utolsó könyves toplistát. Ezen kívül már csak egy lista lesz a jövő hónap végén, aminek még nem árulom el a témáját. A lényeg, hogy most a realista könyvek kerültek terítékre. Összeszedtem az általam olvasott realista könyveket és felállítottam a saját listámat. A realista műfaj szintén nagy kedvencem a fantasy és a disztópiák után. Imádom azokat a realista könyveket, melyek meghatóan és szívbemarkolóan mutatnak be egy komoly témát úgy, hogy olvasás közben nem unom el magam rajta, vagy nem idegesít fel a realitás hiánya. Nem is húzom tovább az időt, lássuk az 5 kedvenc realista könyvemet. :)

A korábbi hónapok listái ITT tekinthetők meg.

Júliusi téma: TOP 5 REALISTA KÖNYV

1. Jay Asher: 13 okom volt...

Fülszöveg:
Hiába mondod a jövőnek, hogy STOP.
Nincs REWIND gomb, nem tudod visszatekerni a múltat.
Az egyetlen mód, hogy megtudd a titkot, …ha megnyomod a PLAY-t.
Clay Jensen semmit sem akar tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt – gondolta –, magával kellett volna vinnie a titkát.
Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ő neve is elhangzik a kazettán és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért.
Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat…
…és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét.


Imádom a könyvet évek óta, mert olyan problémákra hívja fel a figyelmet, ami sok fiatal életét keseríti meg. Nehéz témát dolgoz fel, az öngyilkosság gondolata és kérdése áll a középpontban. Szokatlan a könyv formája, hiszen párhuzamos narrációval meséli el a történetet. Ha még véletlenül nem olvastátok, akkor épp ideje bepótolni.

2. John Green: Csillagainkban a hiba

Fülszöveg:
A rákellenes csodagyógyszer összezsugorítja a tumort, és biztosít még néhány évet Hazelnek, ám ő így is folyamatosan a végső stádiumban van, és a diagnózisában már megírták az élete utolsó fejezetét. De amikor a támaszcsoportban megjelenő, isteni Augustus Waters képében bekövetkezik a nem várt fordulat, Hazel történetét is át kell írni…
„A csillagainkban a hiba” – John Green eddigi legambiciózusabb és legfájdalmasabb, mélyenszántó, vakmerő, pimasz és kíméletlen műve, lélegzetelállító felfedezőút az élet és a szerelem kacagtató, vérpezsdítő és tragikus birodalmában.


Szerintem erről a könyvről nem kell sokat mondanom, hiszen a film óta körülötte kialakult hype miatt még az is tudja miről szól, akit egyáltalán nem érdekel. Habár nem annyira a komoly témákon van hangsúly hanem inkább a romantikus részén a történetnek, én mégis imádom John Green könyvét, hiszen két rákos fiatal életébe nyerhetünk betekintést benne.

3. Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok

Fülszöveg:
Lia és Cassie, a piszkafa testbe fagyott jégviráglányok, valamikor a legjobb barátnők voltak. Ám Cassie meghalt, Lia anyját lefoglalja a mások életének megmentése, apja nincs otthon, mert az ügyeit intézi, a mostohaanyjának fogalma sincs, Lia fejében pedig egyre mondja a hang, hogy te parancsolsz, maradj erős, adj le még többet, nyomjál még kevesebbet. Ha így folytatja – vékony, vékonyabb, legvékonyabb – egyszer talán eltűnhet mindenestül.
Ebben a regényben, amely Laurie Halse Anderson legmegrázóbb alkotása a Nemzeti Könyvdíjat elnyert Hadd mondjam el óta, az író egy lányt kísér el a hátborzongató alászállásra az anorexia mindent megemésztő bugyraiba.


Ez a könyv nem annyira ismert nálunk, ami nagy baj, hiszen remek a műfajában. Egy anorexiás fiatal lány a főszereplő és történetében az anorexiás fiatalok fejébe nyerhetünk egy kis betekintést. Sosem értettem az ezzel a betegséggel küzdő lányokat és fiúkat, de a könyv után talán valamennyire meg tudtam érteni, hogy mi minden jár a fejükben és miért teszik azt, amit.

4. Laurie Halse Anderson: Hadd mondjam el

Fülszöveg:
Hadd mondjam el…
Miért kerülik Melindát iskolatársai? S ő miért viselkedik olyan különösen? Alig beszél, egyre inkább magába zárkózik, pedig nagyon is szeretne ismét a közösséghez tartozni. Történhetett valami, de mi és mikor?
Mi okozza a zavart a tizennégy éves lányban s körülötte? Mi oszlathatja el annak a borzalmas nyári bulinak az emlékét, s teheti a helyére az ott történteket?
Ezt meséli el a szerző díjnyertes, több nyelvre lefordított, drámai erejű, ugyanakkor az iróniát sem nélkülöző könyvében.


Anderson másik könyvét szintén imádom. Itt a főszereplőnek egészen másfajta problémával kell megküzdenie, és mivel a fülszöveg se árulja el a könyv nagy titkát, így én se teszem. Melindaval történik valami szörnyű, és ezt kell feldolgoznia magában. Gyönyörű lélektani ábrázolás egy fiatal lány szomorú tragédiáján keresztül.

5. Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek

Fülszöveg:
Samantha Kingstonnak mindene megvan: övé a világ legjobb pasija, a három legtutibb barátnő, valamint egy igazán kitüntetett helyzet a Thomas Jefferson Gimiben – a menza legjobb asztalától kezdve a legideálisabb parkolóhelyig. Február 12. péntek csak egy újabb napnak ígérkezik irigylésre méltó életében.
De végül kiderül, hogy a legutolsó.
Aztán kap egy második esélyt. Tulajdonképpen összesen hét esélyt kap. Egy elvarázsolt héten keresztül mindennap újraélheti élete utolsó napját, és kibogozhatja a halála köré fonódott rejtélyeket. Közben arra is rájön, mekkora a valódi értéke mindannak, amit elveszíthet.


Ez a könyv annyiban lóg ki a sorból, hogy van benne egy kis fantasy elem, méghozzá az időutazás, de nem ezen van a hangsúly és csak egy eszköz a magasabb mondanivaló érdekében. Samantha lehetőséget kap arra halála előtt, hogy kijavítsa azokat a hibákat, amiket életében elkövetett. Rájön, hogy korábban semmi sem az volt, aminek látszott, és hogy vannak dolgok, amiket helyre kell hoznia. Imádtam a könyvet.

Ezek voltak az én kedvenc realista könyveim. Nektek melyik a kedvencetek? Tudnátok nekem ajánlani valami igazán jót, amit még nem olvastam? :)

3 megjegyzés:

  1. Szia Anna!
    Nagyon tetszik az ízlésed, de sajnos ajánlani nem tudok semmi újat.:-) Talán tetszene neked Gayle Forman - től a Ha maradnék. Az nem annyira reális, de elgondolkodtató.
    Olvastam a Jégviráglányok-at, és abszolute kedvencem lett. Szerinted a Csillagainkban a hiba vagy a Hadd mondjam el vagy a Mielőtt elmegyek jobb? Nem tudok választani...

    Előre is köszi Leonella

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      A Ha maradnék-ot olvastam, egynek elment, de nem került be a TOP 5 kedvenc közé, amint láthatod. Nekem mind a három könyv tetszett, szerintem olvasd el mind a hármat. :D

      De ha nem tudsz dönteni, akkor talán a sorrendem alapján válassz... :)

      Törlés
  2. Szia Anna!

    Nekem ami még tetszett, és reális az Paulo Coelhotól a Veronika meg akar halni. És Andy Mullingantól a Trash, valamint Charles Martin A szentjánosbogarak fénye c. mű. Szerintem próbálkozz meg velük!

    Ölel, Rei x

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...