2014. ápr. 30.

Április: TOP 5 disztópia/poszt-apokaliptikus könyv


Április hónap is a végéhez érkezett, és ez tudjátok mit jelent. Ismét egy újabb toplista érkezik, méghozzá jelen esetben a kedvenc disztópia/ poszt-apokaliptikus könyveimet szedtem össze és rendszereztem nektek. A szokásos sémában érkezik az újabb lista, és szeretném hangsúlyozni, hogy ez csakis a saját kis privát szubjektív listám, amiben a kedvenceimet szeretném bemutatni.
Imádom a disztópia könyveket, a második kedvencem a fantasy után, és próbálok ezekből is minél többet olvasni, de sajnos néha kell két könyv között egy hosszabb szünet, mert egy disztópia (mármint egy igazán jól megírt és elgondolkodtató disztópia) hosszú időre beférkőzik a fejembe, és utána sokáig nem tudom semelyik másikat értékelni.
Mindenesetre következzenek hát a kedvenceim, és előttük még egyszer felsoroltam a korábbi listákat. A megfelelő linkre kattintva azokat is elolvashatjátok, ha esetleg lemaradtatok volna róluk. :)
(A lista utoljára frissítve: 2015.03.16.)

Korábbi listák:
Top 3 vámpíros könyv
Top 5 ifjúsági fantasy könyv
Top 5 felnőtt fantasy könyv

Áprilisi téma: TOP 5 DISZTÓPIA/POSZT-APOKALIPTIKUS KÖNYV

1. Suzanne Collins: Az Éhezők Viadala

Fülszöveg:
Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük Az Éhezők Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé.
A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal – számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembe kerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel.


Mondhat bárki bármit, nálam még mindig ez az etalon. Ez volt az első disztópia, amit olvastam, rögtön kedvenc lett és azóta semmilyen más könyvnek nem sikerült kiütnie a dobogó első helyéről. Szerencsére a könyvekből készült filmek igazán jól sikerültek, így ha nem szerettek annyira olvasni, akkor ajánlom legalább a filmek megtekintését. Imádom a történetet, Katnisst, Katniss és Peete kapcsolatát a könyvekben, és a mellékszereplők közül pedig Haymitch és Finnick a favoritok.

2. James Dashner: Az Útvesztő

Fülszöveg:
Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül.
EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK…
…megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is.


James Dashner könyve a második nagy kedvencem. Ez inkább poszt-apokaliptikus, és nem disztópia, de műfajában egy igazán kiemelkedő és egyedi darab. Nálunk annyira nem ismert, ami igazán nagy gond, hiszen a divatos tucat könyvek nagy részét kenterbe veri, így remélem a készülő film sikere esetén nagyobb figyelmet kap majd a könyv, olyat, amit megérdemel. Mindenkit arra biztatok, hogy olvassa el ezt a könyvet, meglátjátok nem fogtok benne csalódni.

3. Marie Lu: Legenda

Fülszöveg:
A hajdani Los Angeles partvidékét elöntötte a tenger. Észak-Amerika két nemzetre szakadt; a Köztársaság hadban áll a Kolóniákkal. A jómódú környéken, az elithez tartozó családba született, tizenöt éves June kivételes tehetség. kötelességtudó, szenvedélyes, a haza iránt elkötelezett, nyitva áll előtte az út a Köztársaság legmagasabb katonai köreibe. A Lake Szektorban, a nyomornegyedben született, tizenöt éves Day a Köztársaság legkeresettebb bűnözője. De a szándékai korántsem olyan elítélendők, mint azt gondolnánk. Ők ketten két külön világban élnek, és talán sosem keresztezné egymást az útjuk, ám egy nap June bátyja gyilkosság áldozatává válik. Az első számú gyanúsított Day lesz. Ezzel kezdetét veszi a mindent eldöntő macska-egér játék, melyben Day kétségbeesett versenyt fut a családja életéért, miközben June elszántan igyekszik megbosszulni bátyja halálát. De az események megdöbbentő fordulatot vesznek. Rájönnek, kettejükben van valami közös, és azt is megtudják, milyen messzire hajlandó elmenni a hatalom, hogy megőrizze titkait.

Egyszerűen imádom ezt a trilógiát, és rögtön a kedvenceim közé került. Roppant izgalmas és kalandos a történet, a két főszereplő összetett és abszolút szerethető karakter, akik nem nyomják el egymást, és akik tökéletesen kiegészítik egymást. Van benne humor, titkok, árulások, leleplezések, és egy bonyolult fiatal páros, akiknek a hatalommal, egymással és a köztük lévő rengeteg különbséggel kell megküzdeniük.

4. Julianna Baggott: Tiszták

Fülszöveg:
Pressia hétéves volt a Robbanások idején, amikor az egész addigi világ megsemmisült. Már nem emlékszik sem a szüleire, sem születésnapi ajándékokra. A nagyapjával él egy romos üzlethelyiség hátsó raktárában, és csak a porig égett házakat, a kétségbeesetten túlélni próbáló embereket, a levegőben kavargó hamut és port, a mutánsokkal vívott harcot ismeri.
Partridge a Kupolában él, azon szerencsés kevesek között, akik sebhelyek nélkül vészelték át a világ pusztulását. Bár a Kupola egyik legbefolyásosabb vezetőjének fia, úgy érzi, megfojtja a szigorú új rend, ráadásul hiányzik neki az édesanyja, aki sohasem jutott be a Kupolába. Így, amikor rájön, hogy az anyja esetleg még életben lehet, elhatározza, hogy az életét kockáztatva megszökik, hogy megtalálja.
Amikor Pressia találkozik Partridge-dzsal, a világuk újra összeomlik.


A harmadik helyre mi más kerülhetett volna, mint a Tiszták. Egy borzongató, sötét és tragikus történet egy elpusztult világról, melyben a Kupolán kívül élő Roncsok, és a Kupolán belül élő Tiszták történetet ismerhetjük meg négy nézőponton keresztül. Mind a négy karakter érdekes, és három közülük nagy kedvencem, imádom Pressiát, Partridge-t, és El Capitant. Igazán sötét mese, és tudom, hogy sokaknak talán túl sok vagy talán túl furcsa lehet a könyv egyes elemei, de én imádtam a könyvet, és szívből ajánlom mindenkinek. A kiadó megszűnésével, remélem valamelyik másik átveszi a jogokat és folytatja e remek könyvsorozat kiadását magyarul, mert igazán kár lenne veszni hagyni.

5. Dan Wells: Részben ember

Fülszöveg:
Az emberi faj a teljes megsemmisülés szélén áll, miután a Részlegesekkel – az emberekhez megtévesztésig hasonlító, ám mesterségesen előállított szerves lényekkel – folytatott háború megtizedelte a népességet. Az ott bevetett RM nevű vírus néhány tízezerre redukálta a túlélők számát, akik Long Islanden rendezkedtek be, míg a Részlegesek rejtélyes módon visszavonultak. Bármikor lecsaphatnak újra, de ennél is sürgetőbb probléma, hogy egy évtizede nem született az RM-re immunis csecsemő.
Kira, egy tizenhat éves orvostanhallgató a saját bőrén tapasztalja meg, ahogy az RM miatt az emberiség maradéka lassan kipusztul, miközben a kötelező terhességi törvény a polgárháború szélére sodorja őket. Kira nem hajlandó tétlenül nézni az eseményeket, mindent elkövet, hogy megtalálja a vírus gyógymódját. Erőfeszítései közben döbben rá: mind az emberiség, mind a Részlegesek túlélése azon múlik, sikerül-e felfednie a két faj közötti kapcsolatot – amelyet az emberiség vagy elfelejtett, vagy soha nem is tudott róla.


Ismét egy poszt-apokaliptikus könyv, amit mindenkinek olvasnia kellene. Egy kegyetlen világ bontakozik ki előttünk, amelyben a szereplőknek boldogulniuk kell, főleg a nőknek nehéz a helyzetük. Dan Wells könyve nehéz és kényes kérdéseket feszeget, miközben közeledik az emberek és a részlegesek közötti háború. A karakterek annyira nem emlékezetesek, én legalábbis egyet se kedveltem meg igazán, de az izgalmas történet és az elgondolkodtató témák kárpótoltak az előbbi hiányosságért. Az egész trilógiát olvastam, és mindhárom rész nagy szerelem lett, imádom a sorozatot.

Ezek voltak az én kedvenc disztópia/poszt-apokaliptikus könyveim. Nektek melyik a kedvencetek? Tudnátok nekem valami jót ajánlani, amihez még nem volt szerencsém? :)

4 megjegyzés:

  1. Az én titkos nagy kedvencem a Chaos Walking trilógia, Kés a zajban- az első része. A hangulata volt az ami megfogott na meg persze egy olyan bolygó ahol az emberek hallják egymás gondolatát, de a két nagyszerű főszereplő is emlékezetes. Az egész trilógia a jövőben játszódik, egy olyan bolygón ahova a telepesek menekültek a Földön dúló háborúktól. Szerintem megüti az Útvesztő trilógia szintjét, bár majd döntsd el te is, ha úgy döntenél, hogy elolvasod. (Persze az is lehet, hogy hallottál már róla, csak nem érdekel de egy próbát mindenképp megér.) Ja, és gratulálok a blogodhoz meg az Útvesztőshöz is, mindkettő nagyon szuper!! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Köszi az ajánlást, még nem hallottam róla, de majd utánanézek. :)
      És köszönöm a kedves szavakat is, mindig jó az ilyet hallani. :)

      Törlés
  2. Nagyon szívesen! Ja és Patric Ness az író, hogy könnyebben megtaláld! :)

    VálaszTörlés
  3. Én is tudom ajánlani a Chaos Walking trilogiát. Nagyon különbözik a többi disztopiatol, egyből magába szippant a világa. Nemegy ilyen tucatkönyv, mint a többi ilyen regény! Olvasd el mindenképp!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...