2014. márc. 23.

The 100 (A Visszatérők)


Ez volt az a sorozat az idei szezonban, amit mindennél jobban vártam. Nagyon megfogott az előzetes, egyből felkeltette a kíváncsiságomat. Poszt-apokaliptikus sorozat a CW-től? Fura, hisz ilyenre nem nagyon volt még példa ezelőtt, és el sem tudom mondani mennyire érdekelt mit hoznak ki ebből az egész alap koncepcióból a készítők. Sokat kellett várni, hisz 2014 március 19-én vetítették a pilot epizódot, de miután láttam az első részt csak azt tudom mondani, hogy megérte a várakozást.

A történet:
97 évvel ezelőtt egy nukleáris Armageddon megtizedelte a Föld lakosságát. Az egyetlen túlélő az akkor éppen a 12 nemzetközi űrállomáson lévő 400 lakos maradt. 3 generáció született már az űrben, a túlélők száma 4000-re növekedett és a haldokló Ark egyre jobban kezd kifogyni a készleteiből – a 12 űrállomás most összekapcsolva működik és céljuk a túlélők életben tartása.
A drákói szigorhoz hozzátartozik a halálbüntetés, a születésszabályozás és Ark vezetői kemény lépéseket tesznek azért, hogy biztosítsák a jövőt. 100 kiskorú bűnözőt száműznek a Földre, hogy ők teszteljék, a Föld újra lakható-e vagy sem. A Földre küldött 100 fiatal számára a bolygó, amit sosem ismertek, egyszerre tűnik mágikusnak és halálosnak. Az emberiség túlélése az ő kezükben van, ezért a 100-nak meg kell találnia a módját, hogy legyőzzék nézeteltéréseiket, hogy összefogjanak és találjanak egy új módot a Földön való élethez, ami egyszerre primitív, halálos és tele van ismeretlennel.


Remekül indult a sorozat, talán ez az egyik olyan pilot, ami majdnem tökéletesre sikeredett. Felvezette a történetet, megismertette velünk a főbb karaktereket, felvázolta azokat a szálakat, amelyek felé az évad hátralévő része haladhat, és közben még szórakoztatott is. Végig pörögtek az események, miközben kaptunk egy vázat erről az egész világról. Világosan látszik, hogy többnyire két szálon fog haladni az esemény, miközben a Földön a 100 kalandjait követhetjük nyomon, folyamatosan figyelemmel kísérhetjük az Arkon maradt többi ember életét. Mind a két szál izgalmasnak tűnik (idáig), és remélem, hogy ez így is fog maradni.


Valamiért úgy képzeltem még az előzetes közben, hogy engem a felnőttek szála totálisan hidegen fog hagyni, és nyűglődve fogom csak őket elviselni. Mégis, az első részben végig lekötött az, ami velük történt. Úgy gondolom igenis fontos, hogy ugyanúgy lássuk az Arkon maradtak életét, mint a másik történeti szál, hiszen itt ezerrel folynak a hatalmi harcok és olyan kegyetlen a rendszer, amiben az embereknek élniük kell, hogy ebből csakis valami jót és érdekeset lehet kihozni. Eddig úgy tűnik, hogy ott is minden rendben lesz. Egy valamit hiányoltam csak. Szerintem nem kaptunk elég részletes képet az Ark szigorú törvényeiből. Persze elejtették, hogy minden apró bűnért halálbüntetés jár, hogy születésszabályozás van és még miegymás, de valamiért mégis hiányolom a ottani élet részletesebb bemutatását. Hogy a rendszer mi mindenben határozza meg az emberek életét. Hogy pontosan miért is haldoklik az Ark. Persze ez még csak a pilot, és az évad hátralévő részében rengeteg idejük lesz a történeti háttér kibontakoztatására, és épp ezért nem érzem ezt nagy hiányosságnak. Csak én jobban örültem volna annak, ha már az elején pontosabb képet kapunk erről.


A másik történeti szál pedig természetesen a 100 Földre küldött fiatalkorú bűnöző kalandjait mutatja be, hogy miképp boldogulnak majd egymaguk a Földön. Imádom az olyan történeteket, ahol idegeneket zárnak össze egy helyre, és nekik kényszerből együtt kell dolgozniuk. Kicsit robinsonád ez a történet, kicsit Legyek Ura beütésű, ami mindenképp pozitívumot jelent. Ilyenkor ütközik ki az emberek rossz oldala, és miközben a sok különböző embernek együtt kell működnie, általában elszabadulnak az indulatok. Máris látszik, hogy két részre fog szakadni a csapat (ha nem többre), tudni lehet kik lesznek itt a fontos karakterek, és hogy kikre kell odafigyelni. Habár a tinédzserek kissé gyerekesen és felelőtlenül viselkednek idáig, és ha nagyon kötözködni akarnék akkor számos dolgot kritizálhatnék (pl. kérem szépen, hogy tudna 5 ember annyit kaját elhozni több száz mérföldön túlról, ami 100 embernek elég, vagy hogy a 100 tinédzserből kb. tíznek van valamicske esze és érdekes karaktere, a többi meg birka módjára követi azt az egy-két ékesszólót, aki elkezd főnökösködni és még sorolhatnám, de nem teszem), de ha jobban belegondolok, akkor valamilyen szinten érthető, hogy ilyen felelőtlenül viselkednek az elején. Hiszen nem tudják mi várhat rájuk, nem tudják mivel kerültek szembe, semmi tapasztalatuk sincs, így persze, hogy éretlenül és ostobán ugrálnak végig az erdőn és tépik le a csuklópántjaikat. Miután egy-két ember meghal és/vagy megsebesül, remélem észhez térnek, hogy talán nem így kellene viselkedni. Az ilyen történeteknél fontos a realitás, és ha ez idővel nem jelenik meg, akkor majd engem is zavarni fognak a lehetetlen dolgok.


Kellően pörgött az esemény, így erre nem lehet panasz, és habár a karakterek nagy része még nem kedveltette meg magát velem, inkább olyan semleges szinten vagyok velük, mégis vannak olyanok, akikről már most kialakult véleményem van, ami szerintem később se fog változni. Már most előre tudom, hogy Clarke és Wells folyamatos okoskodása idegesíteni fog (már most is idegesített), és hogy Clarke az agyamra fog menni. Ugyanez a helyzet Clarke és Finn gyakorta egy pillantásra kialakuló szenvedélyével, és már most émelyegve figyeltem a flörtölő megnyilvánulásaikat, amitől majdnem hánytam egyet. Hiába, ez is CW sorozat, szinte le sem tagadhatná, mert hát sajnos ugyanígy jelen vannak a szokásos tini karakterek, problémák, veszekedések és konfliktusok. A két kedvenc karakterem a testvérpáros lett, Bellamy és Octavia azok, akikben rengeteg fantáziát látok, közülük is Bellamy lett a kedvenc egy rész után, és hogy később hogy változik a véleményem velük kapcsolatban, azt majd az évad végén megmondom.

Mid-season sorozat, vagyis 13 részből fog állni az évad, minden egyes epizód olyan 40 perces. Hiszitek vagy sem, ez is könyvadaptáció, Kass Morgan azonos című könyve adta az alapot a sorozathoz. Magyarul még nem jelent meg a könyv (bár, ha sikeres lesz a sorozat, akkor biztosan meg fog), és nem olvastam. Talán majd egyszer. A pilotot 2.7 milliónak nézték, ami igen erős kezdésnek minősül. Ha nem romlik a nézettség, akkor garantált a második évad. Én bízom benne, hogy sikeres lesz a sorozat, és idővel jobbá és jobbá válik. Az biztos, hogy én nézni fogom, és számomra ez a legjobb idei újonc sorozat.
Értékelés: 10/8

Előzetes:

10 megjegyzés:

  1. Teljes mértékben egyetértek!:D
    Habár az első rész után voltak még kétségeim, de merem állítani, hogy egyre jobb és érdekfeszítőbb lesz az egész történet. Octavia jelleme már 7 rész alatt is sokat fejlődött. Clarke és Finn miatt pedig nem kell aggódni, mert szerintem Bellarke lesz ebből!:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Igazad van, már a 7. résznél járunk, és rengeteg minden történt, nem hittem volna, hogy ilyen izgalmas lesz a sorozat. Én nagyon megszerettem, minden csütörtökön azonnal megnézem, amint van rá egy kis időm. :D

      Bellamy és Octavia még mindig a kedvenceim, Finnt még mindig ki nem állhatom, de Clarke-al már kezdek megbarátkozni. Csak ne lenne az a Finn és Clarke szerelmi szál, és akkor talán Clarke-ot is sikerülne megkedvelnem. :)

      Ha lemegy az első évad, akkor majd újra írok egy kritikát róla. :)

      Törlés
  2. Befogják fejezni elvileg :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sorozatra gondolsz?
      Nem tudom hol hallottad ezt, de megnyugtatlak, hogy lesz második évad, mi több már ősszel érkezik októberben. :)

      Törlés
  3. Huu! Nagyon jol osszefoglaltad. En is nezem es szornyen tetszik. A 2. evad is zsenialis es remelem meg sok-sok evad lesz es hogy hamarosan Bellarke ...<3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. :)
      Én is még mindig imádom a sorozatot. Írtam anno az első évadról egy összegző posztot is, meg majd a második évad végén arról is akarok.

      Törlés
  4. Nem tudtok valamit a könyvről? Megjelent már magyarul, hogy lehet letölteni (pdf-re vagy ebookra)? Előre is köszönöm a válaszodat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elvileg most ősszel fog megjelenni magyarul a Maxim Kiadónál. Pontos dátumot nem tudok, talán a kiadó honlapján fent van.

      Törlés
  5. Jó kis sorozat amúgy. Én jelenleg a második évadot gyűröm...

    VálaszTörlés
  6. Fos úgy ahogy van. Gyerekes és bugyuta.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...