2012. márc. 31.

Cassandra Clare: Bukott angyalok városa (Végzet ereklyéi 4.)

Hát hirtelen nem is tudom, hogyan kezdjek ebbe bele, mert nagyon nem jó érzések kavarognak bennem ezzel a könyvvel kapcsolatban. Így inkább elsőnek azt írom le, hogy Cassandra Clare nem elégedett meg Végzet Ereklyéi első trilógiával, és már én is írtam korábban hogy ezt megtoldotta egy újabb trilógiával, ennek az első könyve a Bukott angyalok városa. Hogy mit gondolok erről? Hát hogy egyáltalán nem volt jó ötlet, hiszen az első három könyv annyira izgalmas és tökéletes, úgy ahogy van, egy kiváló befejezéssel, hogy utólag nem látom értelmét miért kellett ezt a sorozatot mindenáron folytatnia… de mivel az előző könyveket nagyon megszerettem, így el kellett olvasnom a folytatást, mert azt hittem valami ahhoz hasonló minőségű és fordulatos könyvet fogok kapni… csakhogy ez egyáltalán nem jött be…

Miről is szól a Bukott angyalok városa? Clary, Jace és a többiek élik tovább az életüket az Üvegvárosi csata és Valentin halála után, Clary edz, hogy igazi árnyvadász válhasson belőle, és boldogok együtt Jace-el, mert végre valahára együtt lehetnek, de ez a nagy boldogság nem tart sokáig, mert Jace egyszer csak elkezd furán viselkedni és egyre távolságtartóbb lesz a lánnyal, Clary pedig nem tudja, ennek mi lehet az oka…. a másik szál az Simon és a nagy önmarcangolása, meg az, hogy két lányt is hülyít egyszerre (Isabelle-t és Maia-t), mindkettejükkel elkezd járni, amit én nem nagyon értettem… nem lett volna elég az egyik? És aztán meg azon nyavalyog, hogy mi lesz ,ha mindketten rájönnek arra, hogy gyakorlatilag megcsalja őket egymással, ami persze meg is történik és mind a két lány alaposan megharagszik rá… aztán meg folyton azon nyavalyog, hogy mivel ő vámpír így örökké fog élni és hát a barátai pedig nem… köszönjük Simon erre hamarabb is rájöhettél volna, mivel a vámpírok sorsa… hát az már csak ilyen.

Nem szeretem Simon karakterét, akkor feleslegesnek gondoltam mikor még ember volt, és mikor vámpír lett belőle, akkor meg azért idegesített, mert hát számomra nagyon úgy tűnik, hogy csak azért lett belőle vámnpír, mert hogy a vámpírok most milyen nagyon menők és hát az írónő ide is be akart rakni egy ilyen karaktert, aki ráadásul az egyik főszereplő… persze Simon nem átlagos vámpír, hiszen ő a Napjáró, akit nem éget meg a Nap, meg hát Káin jele miatt, ami a homlokán díszeleg, még különlegesebb lett, mint ezelőtt volt. Mindenki a maga oldalára akarja őt állítani, hiszen az ereje hatalmas… megértitek, miért mondom ezt, ha elolvassátok a könyvet. A vámpírok igazi vezetője Camille is magához akarja csábítani, meg hát a könyv „főgonosza” is folyton a nyomában van, hogy valahogyan megszerezhesse a vérét, amire annyira szüksége van.

Miért is mondom azt, hogy nem tetszett annyira ez a könyv? Mert szinte már unalmas volt számomra egyrészt Simon nyavalygása miatt, másrészt mert Clary-t és Jace-t se tudtam annyira tolerálni, mint az előző könyvekben… mondhatjuk úgy is, hogy szinte semmi érdemleges nem történik, a nem tudom hány száz oldalon keresztül…
Persze volt ami tetszett benne, ilyen például hogy Magnus és Alec kapcsolata, ami egy kicsit előrébb került és mondhatni többet láthattunk belőlük, mint az első három könyvben együtt véve. Merthogy ennél a kapcsolatnál is gondok adódnak… bár azt nagyon bántam, hogy csak az utolsó száz oldalban szerepeltek, de már ezzel is feldobták legalább valamennyire ezt a könyvet számomra… ahogyan már írtam korábban nekem Magnus a kedvenc karakterem, így egyáltalán nem bántam, hogy többet szerepeltek, remélem ez így fog folytatódni a további könyvekben is…

De a vége az iszonyatosan jó lett, méghozzá azért mert a másik kedvenc szereplőm, Sebastian – vagyis eredeti nevén Jonathan Morgenstein, Clary bátyja – új életre kelt és Lilith varázslatának köszönhetően Jace és Sebastian egybekapcsolódnak, tehát ha az egyik él, akkor a másik is, ha az egyik hal, akkor a másik is… ezt nagyon jól kitalálta Clare… imádtam Sebastian-t, és nagyon sajnáltam, hogy csak az Üvegvárosban bukkant fel és annak a végén már meg is halt, mert jóformán az igazi jellemét és karakterét meg sem ismerhettük, legalábbis szerintem nem kaptunk eleget belőle, így ujjongva olvastam a visszatértét és ahogyan előre látni lehet szerintem ő lesz az új trilógia fő gonosza… és éppen emiatt a nagy csavar miatt várom mégis a folytatást, noha a Bukott angyalok városa egyáltalán nem nyűgözött le, de remélem a másik két könyv ennél ezerszer jobb lesz… mondjuk szerény véleményem szerint ezt nem lesz nehéz felülmúlni.
Az 5. könyv címe: Elveszett lelkek városa
A 6. könyv címe: Mennyei Tűz városa

Ezek még csak később fognak megjelenni, de érdeklődve várom a folytatást és amint lehet, elolvasom őket… és addig meg reménykedek abban, hogy a másik kettő sokkal jobb lesz az elsőnél.
UI: a borítón Clary és Simon szerepel, és egyébként érdekesség, hogy az első trilógiánál minden könyvön egy szereplő volt, még a második trilógiánál minden könyvön két szereplő lesz, az 5.en Elveszett Lelkek városán állítólag Clary és Jace lesznek…
További információ a könyvről:
http://moly.hu/konyvek/cassandra-clare-bukott-angyalok-varosa
5/3

9 megjegyzés:

  1. Szia!
    Én még nem olvastam ezt a könyvet, az előző trilógiát sem, de hamarosan ráfekszem a témára.
    Hát ebben is van vámpír? Őszintén, kicsit csömöröm van a sok vérszívótól. De van egy trilógia, amiben bár rengeteg vámpírusz van, nekem a kedvencem. Ez pedig Nora Roberts: Kör trilógiája. Ismered? Ha nem, ajánlom a pótlását, mert nagyon jó történet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ha még nem olvastad A végzet ereklyéit, akkor nagyon ajánlom, mert tényleg jó... hát igen, ez a vámpír téma néha már elég idegesítő, engem is nagyon fáraszt, hogy még a csapból is az folyik... de ha ma ez kell a népnek akkor nem tudunk mit tenni... Majd megnézem Nora Roberts-et, ha ennyire ajánlod...:)

      Törlés
  2. Már elkezdtem a Végzet ereklyéit, eddig tetszik. :)
    Nekem megvan Roberts trilógiája e-book-ban, ha gondolod, elküldhetem, persze nem kényszer. ;P http://izyanniebooks.blogspot.com/2012/05/nora-roberts-kor-trilogia.html - itt olvashatsz a könyvről. (bocs a reklámért :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi baj a reklámért, csak nyugodtan.... :) Elküldheted e-book-ban, most úgy sincs mit olvasnom nagyon, így lehet elkezdem amit ajánlottál... rövid vagy hosszú könyvekről van szó?

      Törlés
    2. Ne aggódj, rövidek. :)
      Ha dobnál egy mail-címet, akkor küldeném is.

      Törlés
    3. Ja tényleg.... anélkül nehezen tudnád elküldeni... :)
      A címem: bercsi232@gmail.com

      Törlés
    4. Küldöm! Remélem tetszeni fog. :)

      Törlés
  3. szia te hol tudtad megnézni mert én nem találom eggyik helyen eggyiket sem csak a csontvárost?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...