2012. ápr. 4.

L.J. Smith: Ébredés (Vámpírnaplók 1.)

Mivel a sorozatot nagyon szeretem, így gondoltam ideje lenne elolvasni a könyveket, ami alapján készült, így hát nekikezdtem. Megpróbálom összefoglalni úgy a véleményemet a könyvről, hogy annak semmi köze ne lehessen a sorozathoz, ugyanis korántsem lehet és nem is szabad összekeverni a kettőt.

Elena a szülei halála miatt nehezen talál magára és a nyáron még a barátait is elhanyagolja, most a nagynénje Judith, és annak vőlegénye Robert vigyáz az árván maradt Elena-ra és annak húgára Margaret-re. Mikor az új tanév kezdetén vissza kell mennie az iskolába, azzal szembesül, hogy sok minden megváltozott a távolléte alatt. Korábban ugyanis ő volt az iskola abszolút királynője, akit minden lány irigyelt, és akiért minden fiú odavolt, ő pedig élvezte ezt a helyzetet, csakhogy az újévben már változnak a dolgok. Elena régi barátnője Caroline, mostantól nyíltan a riválisává lépett elő, és megpróbálja tőle elszedni az „iskola királynője” címet.

Aztán láthatjuk Stefant a másik oldalon, és egyből leírja nekünk, hogy ő más, mint a többiek, hiszen vámpír, de nem enged utat magának a sötétségbe, hanem emberi vér helyett, állatokéval táplálkozik. Megérkezik Fell’s Church-be, maga sem tudja miért, de valami erre a helyre vonzotta őt. Mikor Stefan belép az iskola kapuján mindenki egyből megbámulja a rejtélyes és jóképű idegent, nincs ezzel másképp Elena sem, aki egyből eldönti, hogy meg kell szereznie a fiút magának, mert hogy kell neki és ha ő akar valamit, akkor meg is kapja. Elena egy „kicsikét” önző… de hát mégis milyen legyen az ő helyzetében, amikor mindenki más az iskolában gyakorlatilag odáig van érte, és megszokhatta, hogy mindig az lesz, amit szeretne és mindent megkap, amire csak vágyik.

Na, most ez egyáltalán nem így lesz, mert Stefan figyelemre sem méltatja a lányt, úgy tesz, mintha észre sem vette volna… ezt persze Elena nagyon zokon veszi és eldönti, hogy csak azért is az övé lesz a fiú… különböző módszerekkel próbál vele összeismerkedni. Elena tipikusan az a lány, akit én ki nem állhatok, az elkényeztetett kis királylány, aki azt hiszi a világ csak körülötte forog… és ha valami nem úgy történik, ahogyan szeretné, akkor máris neki áll feljebb. A végén mikor Stefan-t csak nem tudja elcsábítani, akkor egyből az jön le neki, hogy a fiúnak biztosan azért nem tetszik mert, hogy Stefan utálja őt… hát igen, mostantól én is így állok a dolgokhoz, ha egy fiúnak nem fogok tetszeni, akkor biztosan csak azért lehet, mert ki nem állhat… hát nem röhejes az egész.

Miközben Elena azon mesterkedik, hogy valahogyan felkeltse Stefan érdeklődését, mi megtudhatjuk, hogy a fiú nagyon is észrevette a lányt, főként, mert Elena kiköpött mása régebbi szerelmének Katherine-nek, akit még évszázadokkal ezelőtt vesztett el. Stefan lassan felgöngyölíti előttünk a korábbi életének titkait és eseményeit és megtudhatjuk, hogy honnan származik, milyen élete volt normális ember korában, hogy ki volt Kathrine tulajdonképpen, Stefan miért gyűlölte annyira a bátyját Damon-t és hogyan lett belőle vámpír… Aztán persze Elena eléri, amit akart és Stefan nem tud neki tovább ellenállni, így mindent bevall a lánynak saját magáról… szerintem ez egy kicsit túl korai volt… hisz még alig ismerték egymást és Stefan máris a legnagyobb titkait fecsegi ki a lánynak, és ezt Elena azzal viszonozza, hogy rögtön beleszeret, csak most igazából… mert mint kiderült, Elena arra is képes, hogy szeressen valakit.

De mielőtt azt hinnénk, hogy minden boldog és szép lesz, hát tévednünk kell, mert közben valaki embereket támad meg, vagyis pontosabban harap meg és hát a gyanú egyből Stefan-ra szegeződik, pedig nem őt kellene gyanúsítani… mert később kiderül, hogy nem csak Stefan volt az egyetlen, aki a városba érkezett, hanem valaki olyan, akire senki nem számított. Damon követte testvérét, és ahogyan a múlt megismételni látszik önmagát, megint mindketten ugyanazt a lány szemelik ki maguknak. Damon eldönti, hogy márpedig Elena az övé lesz és ebben senki, de legfőképp Stefan nem akadályozhatja meg… az első könyv ott ér véget, hogy mindenki Stefan-t keresi a gyilkosságok miatt, de a fiú eltűnik, és Elena egyből rájön, hogy csakis Damon állhat a háttérben… így elindul, hogy megkeresse szerelmét, vagyis pontosabban, hogy kiderítse mit tett vele Damon.

Mellettük a többiek gyakorlatilag alig vannak jelen, mint például Matt, vagy Judith néni vagy Margeret, kicsit többet láthatunk Bonnie-ból és Meredith-ből, Elena két legjobb barátnőjéből, de itt még annyira jelentéktelenek, hogy inkább csak lapkitöltésnek vannak szerintem belerakva. Ami fura volt egy kicsit a sorozathoz képest, hogy itt voltak olyan szereplők, akik a sorozatban nincsenek benne, vagy csak más formátumban, mint például Meredith, Margaret vagy Caroline, és hogy a szereplők nagy része teljesen máshogy néz ki, mint a sorozatban. Kezdjük mindjárt a főszereplővel, Elena-val, aki magas, vékony, hosszú szőke hajú, fehér bőrű és kék szemű, csakúgy, mint Katherine. Aztán meg Bonnie-nak fehér bőre és vörös göndör haja van, Caroline zöld szemű és vörösesszőke hajú, ha jól emlékszem, Stefan pedig zöld szemű és göndör barna hajú… egyedül csak Damon ugyanolyan a könyvben, mint a sorozatban is… (kivéve a fekete szemeket, ami a sorozatban ugyebár kék)… ezt csak azért kellett megjegyeznem, mert furcsálltam a dolgot, hogy mindenki tök máshogy néz ki.

UI: az angol könyv borítót választottam képnek, mert a magyar kiadáson a sorozat szereplői vannak, és ha mondjuk, valaki nem nézi a sorozatot, az egyáltalán nem értheti, kik lennének azok az emberek, mikor a könyvben, ahogyan korábban mondtam teljesen máshogyan vannak lefestve a karakterek...
5/2

5 megjegyzés:

  1. Szerintem harmatgyenge a könyv, de még a sorozat is. A sorozatot a kezdetektől követem, a könyveket is elolvastam már, de az első köteten kívül még nem töltöttem fel egyik kritikáját sem. :D
    Egyébként ha sorozatot készítenek, nem veszik szó szerint az alapjául szolgáló könyvet, nagy változásokat is eszközölhetnek, ezzel nem kell foglalkozni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én a sorozatot nagyon szerettem az elején, pontosabban az első két évadot, de már a harmadik évadtól vészesen süllyedni kezdett a színvonal, egyre kevésbé érdekel, mi van benne és Damon és Elena meg idegesít, főleg a vámpír Elena.

      A könyvek nekem se jöttek be annyira, a negyedik után be is fejeztem, és rájöttem, hogy tovább nem bírom a marhaságokat, így elhatároztam, hogy nem folytatom tovább.:)

      Törlés
    2. Ja és tudom, hogy a könyv és a sorozat között nagy eltérések vannak, mármint minden adaptáció esetében, és sohasem értettem, miért kell annyi mindent megváltoztatni a könyvhöz képest. Erről hosszasan ki tudnám fejteni a véleményem, de inkább nem teszem, talán majd egyszer valamikor az oldalon, mikor olyan kedvemben leszek... :)

      Törlés
  2. Általában két véglet van.
    Pl. a Gyűrűk Ura esetében egy több száz oldalas könyvet filmbe ültetni csak úgy lehet, ha kihagynak dolgokat. A Trónok harca 2. évadjában is az figyelhető meg, hogy az a pár rész, amit elkészítettek, nem tudta volna hitelesen visszaadni a könyvet, ezért több dolgot is megváltoztattak. Viszont pl. egy True Blood esetében, ahol 1 könyv kb. semmiről nem szól, nem tenne ki egy 10-13 részes sorozatot. Ott viszont bővíteni kell.
    Abból a szempontból pedig, hogy ki hogy néz ki, szerintem kevésbé fontos tényező a tévécsatornák számára.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen ebben igazad van, de engem azért néha mégis kicsit zavar, ha a filmben/sorozatban más az adott karakter külső megjelenése, mint ahogyan a könyvben le van írva. Úgy értem ma már itt van a paróka, a hajfesték, és a kontaklencse, és azért egy színésznek ezt nem eshet nehezére használnia. Persze van amikor ezeket nem lehet valamilyen okból kifolyólag alkalmazni, ekkor nem lehet mit tenni.

      Igenis a külső megjelenés igen sok esetben reprezentálja a szereplő stílusát, jellemét és karakterét, tegyük fel a Trónok harcában Dany különlegessége máris odalenne, ha fekete haja lett volna, vagy épp Jon se lenne ugyanolyan ha egy szőke hajú és kék szemű fiú játszaná.:)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...