2018. dec. 22.

Harper sziget (Harper's Island )


A történet:
Henry és Trish házasodni készülnek. Velük tartanak a barátaik, valamint Henry legjobb barátja, Abby is. Abby anyját Harper szigetén ölte meg a híres sorozgyilkos, Wakefield. Abby apja állítja, hogy Wakefield halott, de a násznép sorban kezd eltünni, meghalni. Talán Wakefield még mindig él? Vagy valaki utánozza a gyilkost? (Forrás: filmkatalogus.hu)

Teljesen véletlenül akadtam rá a sorozatra nemrég, évekkel a megjelenése után. El se hiszem, hogy eddig még csak nem is hallottam róla és nem is találkoztam össze vele, mert fáj belegondolni, hogy miről maradtam le idáig. Nemrég néztem újra a legfrissebb Tíz kicsi néger feldolgozást és mikor arról keresgéltem infókat, akkor az egyik oldalon ajánlottak ezt a sorozatot. Utánakerestem, hogy tényleg hasonlít-e az előzőhöz és valóban.

A Harper sziget egy vegyük úgy modern Tíz kicsi néger feldolgozás sorozat formátumba átültetve. Egy szigetre gyűlik össze egy csomó ember, akik aztán rejtélyes módon hullani kezdenek, mint a legyek. Ki a gyilkos? Minden jel arra mutat, hogy valaki közülük. Ez az alap koncepció, amit Agatha Christie regényéből emeltek át, aztán hozzáadtak sok mindent, amitől a sorozat egyedivé vált. Az alap sztori önmagában remek, hisz mindig szeretem az ilyen "összezárunk több embert és azok elkezdenek hullani és vajon ki lehet a gyilkos" típusú történeteket. Emiatt érdekelt elsősorban, kíváncsi voltam sorozat formában mit lehet ebből kihozni. Egyetlen évad készült belőle 13 epizóddal, normális lezárással és ennek épp így kellett lennie. Nem nagyon illett volna ide a folytatás. Egyetlen évad, egyetlen kerek történet. Magyarul szintén vetítette már több csatorna nálunk, így szinkronnal elérhető.


Krimi, thriller és könnyű horror, így lehetne nevezni műfaját tekintve, de egyáltalán nem ijesztő. Inkább csak a gagyi horror elemeket tették bele, amit mondjuk nyugodtan kihagyhattak volna, ha engem kérdeztek, mert nem hogy félelmetesek nem voltak (pedig higgyetek nekem én félek az igazi horror filmeken, ezért se szeretem őket!), hanem inkább csak röhejesek. Ez egy teljesen SPOILERES kritika lesz, így aki nem akarja tudni a csavarokat és a gyilkos kilétét, az ne olvasson tovább!

A két legfontosabb különbség Christie regényéhez képest, hogy ez a modern mai korban játszódik és hogy itt nem idegen emberek gyűlnek össze, hanem olyan emberek, akik mind-mind ismerik egymást. Ahogy fent a történet rövid bemutatásában olvasni lehet egy esküvő köré szövődik fel az esemény. A násznép Trish és Henry esküvőjére gyűlik össze a Harper szigeten, vannak itt családok, rokonok, régi barátok és ismerősök. Nem idegenek egymásnak és emiatt a tény miatt még sokkolóbb a helyzet, hisz nem kétséges hogy köztük van a gyilkos.

Nem mintha olyan nagy rejtély lenne kitalálni ki lehet az, hisz nézzük racionálisan a dolgokat. A Tíz kicsi négerben azért volt végig titok a gyilkos kiléte, mert nem tudták, hogy ki miatt vannak a szigeten. Itt mi a helyzet? Kik miatt érkezett mindenki a helyszínre? Az esküvő miatt? Igen. Kik miatt van az esküvő? Kik döntik el hol legyen az esküvő? A menyasszony és a vőlegény. Tehát vagy Trish vagy Henry. És mivel Trish apját rögtön az első pár részben kettévágja egy balta, így innen már nem nehéz tippelni, hogy valószínűleg Henry a gyilkos, akármennyire nem tűnik olyan típusnak. Utána már csak keresnünk kell a jeleket és az indítékokat, hogy vajon miért csinálja, amit csinál. Ez se marad sokáig rejtély egyébként. Mivel én lelőttem magamnak a poént és előre megnéztem mi lesz a magyarázat, így a rejtély nem ütött akkorát, mint kellett volna. Tehát vesztett némi izgalmat a sorozat, de ezt csak magamnak köszönhetem.


Ahogy az kell az első pár rész kicsit lassabb és ezzel párhuzamosan jóval vidámabb és boldogabb. Még mindenki esküvői lázban ég, még mindenki csak éli az életét és kezdetben az se tűnik fel senkinek, hogy egy-két ember meghal. Szükség van a lassabb felvezetésre, be kell mutatni a karaktereket, fel kell építeni az egészet. Aztán ahogy Trish apja meghal, onnan már nyilvánvaló, hogy itt valami baj van. Ahogy haladunk előre a részekkel, a kezdeti gondtalan boldogság szertefoszlik és a hullák számának növekedésével a hangulat komorabbá, feszültté és reményvesztetté válik. Magukra maradnak a szigeten, segítséget nem tudnak hívni és innen lesz igazán sötét a "játék". Ahogy sorban halnak meg a szereplők úgy szűkül a kör, a kezdeti gyanúsítottakról kiderül, hogy nem ők a gyilkosok (mondjuk szerintem teljesen nyilvánvaló, hogy egyik se lehetett volna), és ahogy egyre kevesebben maradnak úgy lesz izgalmasabb minden. Remekül építik fel a feszültséget, minden egyes rész után látni akartam a következőt, tudni akartam, hogy aztán mi történik.

Sok karaktert ismerhetünk meg az elején, de elég hamar kitűnik, hogy kik lesznek majd a főszereplők. Egyrészt ők élnek legtovább és épp emiatt őket lehet a legjobban megismerni. A főszereplő Abby valahogy nem lopta be magát a szívembe, szerintem lapos volt, a színésznő meg folyton csak olyan fura bamba képet vágott. Pedig lehetett volna érdekes a háttérsztorija az anyjával történtek miatt, az apjához fűződő kapcsolata miatt, de nekem valahogy nem lett a kedvencem. Szerettem Trisht és Sully-t, mindketten szerethető karakterek voltak a maguk módján. Még akkor is ha Trish néha laposnak tűnt, és ha Sully néha irritálóan egoistának. Az ő sorsuk a legtragikusabb ha belegondolunk, hisz mint kiderül egész életükben félreismerték Henry-t, aki gyakorlatilag minden bűntudat nélkül végzett velük. Könnyűszerrel megölte a nőt, akivel évek óta együtt volt, és ugyanígy tett a férfival, aki évek óta a legjobb barátja volt. A felismerés és a hitetlenkedés mindkettejük arcán, mikor rájönnek az igazságra, az valami borzalmasan szomorú. Abby-vel ugyanez a helyzet, hisz ő se gondolt volna ilyesmit Henry-ről. (Csak hát ő legalább túlélte a másik kettővel ellentétben.)


Nem szeretném kihagyni Chloe-t és Cal-t sem, mert őket szintén megkedveltem, ami fura, mert kissé elkülönültek a többiektől. Kaptak saját történetszálat és gyakran külön szálon futottak a többiekhez képest. A karakterfejlődésük miatt lehet szeretni őket. A kezdeti első benyomás után, ami szerint Chloe egy szőke liba és Cal egy béna okostojás, végül kiderül, hogy Chloe valóban szereti Cal-t, aki nem is olyan béna, hanem igenis bátor és vakmerő, ha annak kell lenni. Nem kétséges, hogy valóban szeretik egymást és pont amikor boldog befejezést érhetne a történetük, akkor őket is eléri a végzet. Cal aközben hal meg, hogy Chloe-t védi, Chloe pedig inkább öngyilkos lesz, minthogy Wakefield végezzen vele. Kissé Rómeó és Júliás, de még abszolút emészthető.

És Henry... rá voltam a leginkább kíváncsi, mert habár tudtam, hogy ő a gyilkos, de vártam milyen magyarázatot kapunk a tetteire. Nos, megkaptuk a magyarázatot, amivel lehetne vitatkozni, hisz ha kötözködni akarnék, akkor megkérdezném.... Miért kellett ez a sok hajcihő Abby-ért? Ha a lányt akarta, akkor miért nem érte el, hogy belé szeressen, hisz a legjobb barát státuszból igen könnyen tovább lehetett volna lépni a pasi státuszba. Igen, Henry tudta az igazságot kettejükről, de ha nem szól róla, akkor nyugodtan élhettek volna együtt, hisz őt amúgy se zavarta a tény, hogy ketten féltestvérek. Ha jobban belegondolunk, miért kellett ez a sok tervezés és munka? Miért kellett ennyi embert megölni, mikor sokkal egyszerűbb módon elérhette volna, amit akar? Vagy ha már Abby sehogy se szeretett volna bele, mert mindig csak barátként gondolt rá, akkor szimplán elrabolja a lányt, megrendezi a halálukat, ahogy a végén is tette és élhették volna a Henry által elképzelt kis "boldog" életüket.


Jó persze látjuk, hogy Henry nem teljesen komplett, mert igazán élvezte a gyilkolást és a hajszát egészen a végéig. Aztán az se okozott neki nagy gondot, hogy végezzen az apjával, Wakefielddel, pedig előtte összedolgoztak. Bele lehet magyarázni, hogy Henry őrült volt és pszichopata, mindkettő igaz rá, de a sok felesleges munka nélkül egyszerűbben is elérhette volna a célját, hogy Abby az övé legyen. A magyarázat emiatt számomra nem lett teljesen meggyőző és úgy hiszem ez a legnagyobb hibája a sorozatnak. Jó, ha nem kezdett volna el öldösni, akkor nem lehetett volna 13 részt készíteni, ezt értem, de ez akkor se áll össze teljesen és jogosan kötnek bele sokan a végébe.

Voltak még kisebb dolgok, amik nem annyira tetszettek. Egyrészt nyugodtan ki lehetett volna hagyni az olcsó hatásvadász horror elemeket, amik mint mondtam korábban inkább gagyik voltak, mint ijesztőek. Másrészt a túl sok karakter miatt a sok mellékszereplő, habár kellettek az elejére, mégis totálisan feleslegesek voltak és a haláluk se rázott meg senkit. Már azelőtt meghaltak, hogy bármi érdemlegeset megtudtunk volna róluk. Szerintem a kislány, Madison se illett a történetbe, valahogy végig kilógott a felnőttek közül és az pedig klisé volt a javából, mikor bejátszották, hogy a kislány eltűnik és hogy csak miatta nem mennek el, amíg meg nem találják. Sully talán bunkó volt, mikor megjegyezte, de igaza volt abban, hogy a kislány élete miért lenne fontosabb az övéknél.

Összességében nekem nagyon bejött ez a sorozat, egy igazi üdítő élmény volt számomra, pedig nem hittem volna, hogy ennyire tetszeni fog. Sajnos magyar szinkronnal néztem, ami hiba volt, de online csak úgy találtam mindenhol és pár rész után egészen megszoktam. Aki szereti a hasonló sorozatokat, annak teljes mellszélességgel ajánlom.
Értékelés: 10/8

Előzetes:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...