2018. nov. 4.

Philippa Gregory: A fehér királyné (Rózsák háborúja 2.)

Fülszöveg:
A fehér királyné egy rendkívüli szépségű és becsvágyú nő történetét meséli el, aki magára vonja a frissen megkoronázott ifjú király figyelmét, majd titokban feleségül megy hozzá, és a királyi méltóságig emelkedik. Miközben Elizabeth felnő magas pozíciója követelményeihez, és családja sikeréért küzd, két fia olyan rejtély központi alakjává válik, amely évszázadok óta zavarba hozza a történészeket: ők a londoni Tower eltűnt hercegei, sorsuk a mai napig ismeretlen.

Nagy kedvencem Philippa Gregory Tudorok könyvsorozata, amit ki tudja hányszor olvastam végig (jut eszembe, régen olvastam utoljára, lehet újra sort kellene rá keríteni). Így mikor elkezdték magyarul kiadni ennek az előzménysorozatát, már akkor tudtam, hogy egyszer arra is sort kerítek. Aztán úgy alakult, hogy a Rózsák háborúja könyvekből készült két tévésorozatot, A fehér királynét és A fehér hercegnőt hamarabb megnéztem, és csak most jutottam el odáig, hogy a könyvekre sort kerítsek.

Nekem tetszett a két sorozat, és nem csak azért, mert szeretem a történelmi sorozatokat, hanem azért is, mert így jobban megismerhettem a Tudor dinasztia előtti időszak történéseit és a trónra jutásuk folyamatát. Közelebbi képet kaphattam a Rózsák háborújáról és annak főbb szereplőiről, és elkezdett ez a korszak is érdekelni, így azóta sokat olvasgattam a témában. Persze joggal mondhatjuk, hogy Gregory könyvei fikcióval erősen kevert történelmi regények, melyekben az ő saját változatát mutatja be igencsak romantikus és eltúlzott változatban azoknak a tényeknek, amiket a történelemkönyvekből ismerhetünk. Mindez azonban nem csorbít a tényen, hogy Gregory remek író és olyan módon keveri a fikciót a valósággal, hogy annak általában egy letehetetlen és izgalmas romantikus történelmi könyv lesz az eredménye.

A Rózsák háborúja könyvsorozat hat részből áll, de ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor én ebből csak kettőt tervezek elolvasni. A fehér királynőt, és utána majd a A fehér hercegnőt is. A többi könyvek főszereplői számomra nem olyan érdekes vagy megkapó személyiségek, hogy elolvassam a saját könyvüket. A fehér királyné tévésorozat az azonos című könyv, A vörös királyné és A királycsináló lánya könyveken alapszik, és mivel a sorozatot előbb láttam, és sem Margaret Beaufort, se Anne Neville nem került igazán közel a szívemhez, ezért se fogom olvasni a saját könyvüket. A tévésorozatban éppen elég volt belőlük.


Megint az az eset áll fenn, hogy egyszerűen képtelen vagyok elvonatkoztatni egymástól a tévésorozatot és a könyvet, így mindkettőről beszélnék egyszerre. A sorozat tetszett, és épp ezért nagyon kíváncsi voltam, hogy a könyv majd mennyi pluszt tud hozzáadni ahhoz, amit ott láttam. Mind tudjuk, hogy a könyvek mindig jobbak, mint a belőlük készült adaptációk, de ez itt nem teljesen igaz. Vártam, hogy a könyv majd jobban bemutatja a karaktereket, hogy jobban megértem a motivációikat, de mondjuk ki, a könyv pontosan ugyanazt adta, mint a sorozat. Ha fordítva nézzük, ez jó dolog, mert így utólag meg tudom állapítani, hogy a tévésorozat egy remek adaptációja lett a könyvnek, csak sajnos én épp fordítva kaptam az élményt, és a tévésorozat után a könyv már nem ütött akkorát.


A másik problémám a könyvvel, hogy Elizabeth Woodwille a narrátorunk, és csakis az ő szemén keresztül látjuk a történetet. Így a sorozat után erős hiányérzettel fejeztem be a könyvet, mert míg ott a többiek nézőpontjába is beletekinthetünk, itt végig Elizabeth fejében és gondolatai közt voltunk. Elizabeth pedig nem egy nagy karakter, ha engem kérdeztek. Persze erős nő, küzd a céljaiért, ravasz és kitartó, mindent megtesz a hatalomért, amit megszerzett magának, de még sincs olyan mélysége a karakterének, olyan egyedisége ami miatt közel kerülhetett volna hozzám. A lánya, Lizzy számomra sokkal érdekesebb (legalábbis a tévésorozat alapján), de róla inkább majd a saját könyve olvasása után beszélnék.

Gregory még mindig tud írni, igazán olvasmányos a könyve, ezzel sosem volt gond és szerencsére most sem. Mégis hiányérzettel fejeztem be, mert a sorozathoz képest semmi többet nem tudott számomra nyújtani. Nem gyakran mondok ilyet, de szerintem A fehér királynő tévésorozat sokkal jobb és összetettebb lett, mint maga a könyv, amiből készült. Lehet, hogy azért mert a sorozat három könyvet dolgoz fel, ami mindenképp jó ötlet volt, nem tudom. A fehér hercegnőt, Yorki Lizzy könyvét még el fogom olvasni, de a könyvsorozat többi része sajnos nem nagyon érdekel. Egyszeri olvasmánynak jó volt, de a Tudorok könyvsorozat ezt messze kenterbe veri.

További információk a könyvről:
Értékelés: 5/4

A fehér királyné sorozat előzetese:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...