2017. ápr. 2.

Vikings (Vikingek) 1.-4. évad összegzés


Nem tudom, hogy írtam-e már, de imádom a történelmi sorozatokat. Nagy kedvencem például a Tudorok, vagy a Borgiák, erről a kettőről írtam már a blogomon. Sajnos nagyon kevés ilyen sorozat készül, és a kevés közül még kevesebb az, ami engem megfog. A Vikingek szintén egy történelmi sorozat, ami nem nehéz kitalálni a vikingekről, méghozzá az egyik legismertebb korszakot bemutatva a történelmükből. Már az elejétől nézem a sorozatot, ami évadról-évadra egyre jobb, és mindig is írni akartam róla, de valahogy elfelejtődött a dolog. Akkor mi a mostani apropó? Nemrég fejeztem be a 4. évadot és olyan sorsfordító esemény történt, ami egy korszak végét jelenti. Így itt az ideje, hogy összegezzem az eddigi négy évadot.

A Vikingek az egyik legismertebb viking harcos és családjának felemelkedését mutatja be, aki ki más lehetne, mint Ragnar Lothbrok. Az első évad során láthatjuk a viking hódítások kezdetét, amivel Ragnar olyan nagy sikereket ér el, hogy először jarl válik belőle, és szép lassan király is. Ahogy egyre több területet hódítanak meg, ahogy egyre többet kalandoznak és fosztogatnak, úgy nő a hatalma és befolyása. Tipikus történelmi sorozatról van szó, amiben van jócskán erőszak, vér, szex és hatalmi játszmák. Tehát csak a szokásos, ami nem baj, mert az ilyen sorozatokat épp ezért nézik az emberek. Én is. Kezdetben talán lassan indul be a sztori, kell egy kis idő, amíg megismerjük a karaktereket és ezt az annyira nem ismert viking kultúrát és szokásokat, de ahogy halad előre a történet, ahogy fejlődnek és bontakoznak ki a karakterek, úgy lesz egyre izgalmasabb.

Most pedig szeretném összeszedni, hogy én miért szeretem annyira, és hogy miért érdemes elkezdeni annak, aki még nem ismerné. Az első és legfontosabb indok, hogy ha imádod a történelmi sorozatokat, akkor ez egyértelműen neked való. Az északi népek történelme nem olyan ismert, így rengeteg érdekes tudással gyarapodhatsz a viking kultúráról, szokásaikról, isteneikről és a népük jellemzőiről. Én nagyon érdekesnek találtam mindezeket a dolgokat, főleg az isteneikhez való hitüket és kissé barbár szokásaikat. A History Channel saját gyártású sorozata, így a történelmi hűség garantált.


A másik, amiért tetszett, hogy szépen, lassan épül fel a történet. Kezdetben emiatt talán megunhatják páran, és engem is nehezen vitt rá a lélek, hogy folytassam, de kitartottam, és később tényleg izgalmasabb és egyre monumentálisabb lett minden. Kell az az idő a karakterek bemutatására, a viking kultúra felvázolására, a karakter kapcsolatok kiépítésére, tehát nem volt rossz döntés a lassabb kezdés, csak hát, aki rögtön a pörgésre és a kaszabolásra vágyik, az talán unalmasnak fogja találni az elejét.

A vikingek először a szász államokban kezdenek el fosztogatni, majd szerte Európában, így találják szembe magukat a kereszténységgel, ami annyira eltér a saját vallásuktól. Ragnar egy keresztény papot, Athelstant is magával visz, és a barátságuk kialakulása révén sokszor láthatjuk a párhuzamot a két vallás között. Sőt… habár Ragnar igazi viking, mégis meglátja a kereszténységben a jót, és tisztelni kezdi a másik vallást, amiből később lesznek is gondjai. Vagyis nem annyira erősen, de a vallások különbözősége, a vallásháborúk és a szabad vallásgyakorlás kérdése ugyancsak megjelenik valamennyire a sorozatban.

Az egyes évadok során, ahogy Ragnar, családja és barátai egyre több területre törnek be, úgy egyre nagyobb és nagyobb csatáknak lehetünk szemtanúi. Nem csak a hódítások, hanem a törzsön belüli hatalmi harcok is nagy szerepet kapnak, így néha belső polgárháborúikat is meg kell vívniuk a hatalomért. Van tehát izgalom, kaland, árulás, cselszövés, szex és miegymás. Minden, ami kell egy jó kis sorozatba.


Ha ez így nem lenne elég, akkor olyan remek karakterekkel operál a sorozat, hogy szinte lehetetlenség az összest felsorolni. Maga a főszereplő, Ragnar izgalmas karakter, és remekül mutatják be, hogy miként változik, ahogy egyre nagyobb sikerekhez és hatalomhoz jut. Ékes példája annak, hogy habár hatalomhoz jutott, sosem tudta meg kezelni azt, és hogy a legmagasabbról lehet a legnagyobbat zuhanni. Hoz rossz döntéseket, amiket később nyíltan meg is bán, de hisz a sorsában, és elfogadta, hogy neki ezt szánták az istenek. Legrosszabb döntése nyilván az volt, mikor megcsalta Lagerthát Aslauggal a több fiúgyermek iránti vágya miatt, és amiért el is vesztette első családját.

Attól kezdve már semmi sem maradt olyan, mint az elején, és ha belegondolunk, onnan kezdett el fokozatosan zuhanni a mélybe, akkor kezdődtek el a tragédiák sorozatai, amikkel aztán meg kellett küzdenie. Ragnar nagy utat járt be a családjával, van, akit elvesztett (pl. külön érdekes lehet a bátyjával Rollo-val való kapcsolata, ami kissé hajaz a Thor és Loki közti ellentétekre), van, aki ellene fordult, és volt, amikor az egyik barátja ölte meg a másikat. Abszolút nem számítottam rá, de a 4. évad legnagyobb "történeti csavara" Ragnar halála. Jó, persze tudtam, hogy előbb-utóbb be fog következni, de én azt hittem csak a sorozat végén, és ezzel le is zárják a sztorit. Erre nagy meglepetésemre nem így lett, hisz ősszel jön az 5. évad, ami értelemszerűen Ragnar fiainak hódításaira fog fókuszálni. Tényleg lezárult egy korszak, és a főszereplő halálával, másra terelődik át a hangsúly.

Személyes kedvencem Lagertha, aki szintén nagy utat tett meg. Imádom az erős női karaktereket, és ő aztán az a javából. Ragnar harcos múltját maga mögött hagyott feleségéből, saját útját járván saját jogán jarl lesz belőle nő létére. Harcosokat állít maga mögé és kiveszi a részét a hódításokból ugyanolyan sikereket érve el, mint a férfi harcosok. Persze ez a vikingeknél nem volt olyan fura dolog, hisz ott női harcosok is voltak, ott a nők nem voltak annyira elnyomva, mint a történelem ezen idején más országokban. Ott a nők harcolhattak, gyereket nevelhettek, amit csak akartak, és amihez volt tehetségük. Persze most csak a szabad nőkre gondolok, nem pedig a rabszolgákra, akiket a hódításaink során hurcoltak magukkal.

Nem akarok elfeledkezni Ragnar fiairól sem, hisz, ahogy felnőttek, számukra is fontosabb szerep jutott, főleg most, hogy kvázi ők lesznek a főszereplők a folytatásban. Másik személyes kedvencem Björn, Ragnar legidősebb és egyetlen fia Lagerthától. Björn szintén nagy utat tett meg, mint a szülei, láthatjuk, ahogy egy bizonyítani vágyó és ígéretes fiúból, egy bátor és elkötelezett fiatal, majd pedig egy erős és komoly, kalandokra vágyó viking harcos válik, csakúgy, mint az apja. Talán azért Björn a kedvencem, mert ő az elejétől benne van a sorozatban, remek karakterfejlődésen ment keresztül, míg a többi fiút azért annyira nem lehetett még megismerni. Ubbe, Sigurd, Hitsverk és Ivar még nem lopták be magukat annyira a szívembe, mert még nem volt elég idő arra, hogy igazán meg lehessen őket ismerni. Az egyikük meg is halt, tehát ő már nem lesz a folytatásban, így hárman maradtak. Kíváncsi vagyok, kiből mit hoznak ki, főleg Ivar az érdekes és az ígéretes közülük. Meglátjuk merre halad a történetük.


És még rengeteg egyéb remek karaktert lehet megszeretni vagy megutálni. Athelstan a keresztény pap, aki megszereti elrablóit és Ragnar igaz barátja lesz; Rollo, aki öccse iránti féltékenysége miatt számos rossz döntést hoz, és népét elárulván átáll az ellenség oldalára; vagy épp Floki, ez a bolondos és fura harcos és kovács, aki Athelstan iránti féltékenységében gaz tettre vetemedik. Őket is szerettem a maguk módján. Mindenki találhat magának kedvencet, higgyetek nekem.

Fordulóponthoz ért a sorozat a 4. évad végével, így lezárult egy korszak. Lassan adják át a helyüket a régi főszereplők az újaknak, és fokozatosan a fiatalabb generációra terelődik a hangsúly, ami végülis nem baj, mert legalább mindig lehet számítani valami újdonságra és lássuk be az élet is ilyen. Legalább mindezt reálisan ábrázolják a sorozatban. Fura lesz a folytatás Ragnar nélkül, de kíváncsi vagyok, mit hoznak ki belőle.

És egy kis háttérinfó a végére. Eddig négy évadot élt meg a sorozat, az első három évad 10 részes fejenként, a negyedik évad pedig húsz epizódból áll. Epizódonként 40 perces részekkel operál a sorozat, és ha jól tudom magyar szinkron is készült hozzá egészen a 4. évad első feléig. Csak a 4B-hez nincs még, de mivel az amerikai premier már hónapokkal ezelőtt volt, gondolom nemsokára lesz szinkron a 4. évad második feléhez is.
Értékelés: 10/8

Előzetes:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...