2016. júl. 18.

Jennifer A. Nielsen: A szökött király (Hatalom trilógia 2.)

Fülszöveg:
A ​királyság a pusztulás szélén áll. A király eltűnt. Ki éli túl? 
Alig pár héttel az után, hogy elfoglalta a trónt, egy gyilkossági kísérlet veszélyes helyzetbe kényszeríti Jaront. A készülődő háborúról szóló pletykák beszivárognak a kastély falain belülre, Jaron pedig érzi a Carthyára lassan rátelepedő feszültséget. Hamarosan rá kell jönnie, csak akkor mentheti meg királyságát, ha lemond a trónról. De minél távolabb kényszeríti a sors a palotától, annál többet gondol arra, hogy vajon nem megy-e túl messzire?
Visszatérhet-e valaha? Vagy fel kell áldoznia saját életét, hogy megmentse országát?
A Hatalom-trilógia második része igazi hullámvasút, tele árulással és gyilkossággal, izgalommal és veszéllyel. Kövesd a hős királyt!


Nagyjából egy hónapja olvastam el a trilógia első részét és rögtön megvett magának az írónő. A hamis herceget imádtam az elejétől a végéig és rögtön felkerült a kedvenc könyveim listájára. Nem volt kérdés, hogy ezek után mihamarabb sorra kerül a következő rész, és a korábbi olvasmányok kudarcai után, már biztosra akartam menni, ezért vettem elő A szökött királyt. Bíztam benne, hogy ebben nem kell csalódnom, hogy végre újra egy igazán szórakoztató történet tárul elém. Szerencsére ez így is lett.

A második rész semmivel sem maradt el az első színvonalától, aminek kifejezetten örültem, mert féltem, hogy egy gyengébb átívelő sztorit fogunk kapni a végső felvonás elé. Itt nem ez történt, és az írónő izgalmakkal, rejtélyekkel, humorral és csavarokkal vitte tovább a történetet, amin most sem lehetett unatkozni. Jaron trónra került és most uralkodnia kellene. Azonban sem a népe, sem a nemesek, sem a tanácsosai nem bíznak a fiatal fiú képességeiben, így egy tervet szőnek a félreállítására. Közben a szomszédos királyság uralkodója hódító tervekkel érkezik, így Jaron és az országa több szempontból is veszélybe kerülnek. Mi azonban tudjuk, hogy Jaront kemény fából faragták, és nem hagyja ennyiben a dolgokat.

Miért is olyan jó ez a könyvsorozat? Először is adott egy remek, történelmi jellegű történet, ami egy kitalált középkori királyságban játszódik. Mágia és varázslat nincs, vagyis ez nem high fantasy, hanem csak egy "szimpla" könyv. A történetszálak izgalmasak, folyamatosan pörög ezerrel a sztori, egy cseppet se lehet rajta unatkozni. Jaron mindig okoz valami galibát, mindig van valami célja, így meg nem áll a történet, hanem pörög tovább. Ez eddig mind a két részre totálisan igaz volt.

A másik amiért imádom ezt a gyerekkönyvet, az írónő stílusa. Jó, nem akarom csak az írónőt dicsérni, hanem a fordítót is mindenképp szeretném megemlíteni, mert azért neki is nagy szerepe volt abban, hogy ilyen remek lett a magyar szöveg. Választékos, de mégis egyszerű megfogalmazás és rengeteg humor és szóvicc az, amitől olyan szórakoztató olvasni a könyvet. Több ilyen gyerekkönyv kellene a könyvpiacra, legalábbis itt nálunk Magyarországon, és akkor talán több gyerek venne kezébe könyvet. Gyorsan olvasható, izgalmas és érthető a nyelvezete, éppen olyan, amilyet a műfaj megkövetel.

Jaron és Imogen

Aki már olvasta a trilógiát, az gondolom sejti mi a harmadik dolog, ami miatt annyira lehet szeretni ezt a könyvet. Ez pedig maga a főszereplőnk. Jaron már az első részben a szívemhez nőtt. Ki ne szeretne meg azonnal egy ilyen roppant aktív, okos, eszes, talpraesett, humoros és életrevaló kölyköt, amilyen ő? Jaron most sem tud sokáig ülni a babérjain, és hogy megmentse magát és a királyságát, saját maga indul útnak. Elszökik a palotából és újra magára öltve az utcagyerek, Sage személyiségét elvegyül az egyszerű emberek között. Terve világos, de nem olyan egyszerű kivitelezni, mint ahogy remélte, de végül mindig megtalálja a módját, hogy elérje, amit akar. Tetszett, hogy most sem a nemesi és a királyi élettől szólt a könyv, hanem Jaron újra elvegyült az egyszerű emberek között és hogy így megtudhatta, milyen gondok vannak valójában a királyságában.

Kaptunk néhány új szereplőt, de a régiek szintén visszatértek. Bevallom őszintén Connerst hiányoltam, de csak azért, mert mindig bírtam, amiket Jaronnal korábban szívatták egymást. Jó kis szópárbajaik voltak, na. Mondjuk most is kaptunk valami hasonlót Erick és Devlin miatt, és ők is néztek néha nagyokat Jaron miatt, így ha úgy vesszük most is voltak felnőttek, akiknek túljárt az eszén. Imogen most egy kicsit mintha nagyobb jelentőséget kapott volna, bár lehet csak én érzem így, de most még egészen meg is kedveltem őt. Szerencsére szerelmi szál még most se volt, így ennek ugyancsak örültem. Csak egy kis utalás a folytatásra, de az legalább nem idegesítő volt, hanem inkább aranyos.

Nem kellett csalódnom a Hatalom trilógia második részében sem. Legalább annyira lenyűgözött, mint az első rész, és ugyanolyan jót szórakoztam rajta. Remek kis gyerekkönyv ez, nem értem, miért nem ismerik többen. A Könyvmolyképző legjobb könyvei között mindenképp helyet érdemel. Humoros, kalandos, fordulatos és izgalmas történet egy szerethető főhőssel, kell ennél több? Hamarosan jöhet az utolsó rész!

Bővebb információk a könyvről:
Értékelés: 5/5

2 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök, hogy ilyen hamar kezbe vetted a második részt, és főleg azt amiket írtál, mert a számból vetted ki a szavakat :D
    Nem tudom, hogy van-e valami sejtésed a záró kötettel kapcsoladban, de annyit elárulok, hogy Jaron (illetve az írónő is, de még mennyire), tud még meglepetéseket okozni.
    Addig is amíg sorra kerül, további jó olvasást! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Nem tudok semmit az utolsó részről, de már nagyon várom, hogy olvashassam. Szerintem arra se fogok várni sokáig. Egy-két másik könyv után, jöhet máris. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...