2015. júl. 30.

Tiffany Reisz: A szirén (Eredendő bűnösök 1.)

Fülszöveg:
Ez a világ a férfiaké, de egy nő van legfelül. Nora Sutherlin erotikus regényeiről híres és hírhedt – és van egy titka, amelyet túl sokan tudnak ahhoz, hogy ne kerüljön napvilágra. Nora legújabb kézirata más, mint az eddigiek: komolyabb, mélyebb, személyesebb – és Nora biztos benne, hogy meghozza számára az áttörést… De vajon lehet-e együtt dolgozni a kimért, karót nyelt angol szerkesztővel, Zachary Eastonnal? Hiszen ő mondja ki az utolsó szót, de maximalizmusa felháborítja Norát. Zach-et Nora szabados életmódja kergeti az őrületbe – és a tény, hogy egyre inkább vonzódik ehhez a nyílt, mégis titokzatos nőhöz.
Nora azt hitte, mindent tud arról, milyen, amikor az ember a saját határait feszegeti. De abban a világban, ahol a szenvedély maga a fájdalom, soha semmi sem ilyen egyszerű. Ki lehet az a férfi, aki öt év távlatából is irányítani képes a nő minden gondolatát? És egyáltalán: ki is Nora Sutherlin valójában? Képes lesz-e valaha önmagának megválaszolni ezt a kérdést?

Nem szeretem a manapság annyira divatos romantikus-erotikus irodalmat, és ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor nem is tartom sokra a műfajt. Tudom, hogy sokan szeretik, tudom, hogy nem kellene ilyen előítéletesnek lennem, de engem valahogy nem köt le egy "pornóregény", ahogy szokásom nevezni az ilyen típusú könyveket. Nem olvastam sokat a műfajban, és a jövőben sem tervezem, és ez jól van így. Higgyetek nekem, jobban járok így én is, és ti is. Mert akkor legalább nem kell végighallgatnotok többször egymás után, hogy miért nem csípem az erotikus könyveket.

Kérdezhetnétek azonban, hogy ha ennyire nem szeretem az erotikus könyveket, akkor minek olvastam el A szirént. Mert igen... A szirén ízig-vérig erotikus könyv, amit szerintem a borító és a fülszöveg rögtön el is árul, de ha ez nem lenne elég, akkor a könyv hátoldalán ott az egyértelmű jelzés, hogy ez bizony csakis felnőtteknek ajánlott tartalom. Két oka volt annak, hogy mégis kezembe vettem a könyvet. Az egyik, hogy soha se mondd, hogy soha, és én bizony megfogadtam, hogy mindegyik műfajnak, még annak is, ami egyébként nem nekem való, adok néhanapján esélyt. A másik, hogy sok blogger elismerően nyilatkozott róla, és én még rosszat nem hallottam erről a könyvsorozatról, így gondoltam csak jobb lehet, mint amilyennek tűnik. Mellesleg épp bent volt a könyvtárban, így kaptam az alkalmon, és kikölcsönöztem.

Kezdjük azzal, hogy habár nagy bátran kezdtem neki és eldöntöttem, hogy félreteszem az előítéleteimet, mégsem vártam túl sokat. Azt hittem megint csalódni fogok, mint a Szürkénél, és megint azon kevesek egyike leszek, akik nem értik, hogy mi ebben a történetben az annyira lenyűgöző és egyedi. Lássatok csodát... és ezt nekem is fura beismerni... de tetszett a könyv. Bevallom, hogy tetszett, és nem csak hogy simán tetszett, hanem annál sokkal mélyebb benyomást tett rám. Értem már a sok rajongót, és látjátok! Épp ezért nem szabad lemondani egy műfajról sem, még akkor sem, ha egyébként nem a kedvencetek. Mert sosem tudhatod, hogy mit találsz majd, hogy milyen remek könyvre bukkansz ott, ahol nem vártad volna.

Azért nem szeretem a szexkönyveket, mert csak a szexről szólnak, semmi másról. (Ezt jól megmondtam, nem?:) Nekem nem elég egy könyvben annyi, hogy a két főszereplő végigd*gja azt a 300-400 oldalt, és közben semmi más nem történik, csak épp pozíciót váltanak. Se karakterizálás, se dráma, se izgalom, se humor, se semmi. Csak tömény szex. Épp ez volt a bajom a Szürkével is. Na de itt! Itt egyáltalán nem ez a helyzet. Az írónő nem elégedett meg annyival, mint a társai, ő nem csak egy szimpla pornóregényt akart írni, hanem egy valódi könyvet, érdekes történettel, némi cselekménnyel és olyan komplex és ellentmondásos karakterekkel, akikkel ritkán lehet találkozni. Remek a fordítás, olvasmányos az írói stílus, éppen ahhoz a korosztályhoz szól, akit megszólítani szeretett volna. Néhol szabados a nyelvezet, de ez itt nem baj, sőt néha kell is, hogy megbotránkoztasson.

Mondhatnám azt is, hogy a könyv egyes helyeken túlságosan megbotránkoztató, hogy olyan dolgokról beszél, amelyekről csak kevesen mernek. Talán sokaknál ez kiverte volna a biztosítékot, vagy épp úgy lennének vele, hogy mindez csak elnagyolt szenzációhajhászás. A megbotránkoztatás része, ami csakis a botrányt szolgálja és a nagyobb hírnevet, de én nem így érzem. Reisz okos író, és tudta, hogy a szimpla BDSM szex nem elég, hanem mellé kellenek komplex karakterek, értelmes háttérmagyarázat és valami épkézláb történetvezetés is. Így megkaptuk ezt az izgalmas és túlfűtött történetet ezekkel a roppant érdekes karakterekkel.

Három dolog tetszett nagyon a könyvben. Egyrészt a BDSM sokkal élethűbb és reálisabb bemutatása, mint mondjuk a Szürkében. Nem vagyok járatos ebben a világban, és nem is vonz, de azért sokkal reálisabb az, amit itt írtak róla, mint a másik megnevezett "műben". Nem sokan szeretik és választják ezt az életformát, és nem megy az egyik napról a másikra, mint Ana esetében. Itt normálisan meg van magyarázva, hogy Nora hogy került ebbe a közegbe, hogy miért és miként lett belőle az, aki, és hogy mi mindenen ment keresztül ezalatt a tizenvalahány év alatt. Másrészt Zach újoncként kerül Nora világába, és pontosan úgy reagál ahogy ez hozzá hasonló, ilyen téren tapasztalatlan embernek kellene. Elsőnek lenézi Nora-t és a többieket az életvitelük miatt, aztán rájön, hogy túlságosan elítéli őket, és végül maga is elmerül benne. Ráadásul ő férfi, vagyis sokkal hamarabb beleveti magát egy ilyenbe. Nála hihetőbb volt az egész, mint mondjuk Ana-nál.

A másik, amit nem is tudnék eléggé dicsérni maguk a karakterek. Nem hittem volna, hogy erotikus könyvekben létezhetnek valaha ilyen komplex és megtört karakterek, akik miatt máris megéri végigolvasni a történetet, és lám mégis itt vannak. Nora-tól kezdve, Zachen, Wesleyn és Sorenen át mindenkit imádtam. Azt szerettem bennük a legjobban, hogy nem jó emberek. Nem jók, de nem is igazán rosszak, hanem igazán emberiek. Próbálnak jók lenni (vagy épp nem igazán), de ez nem mindig jön össze, hisz olyan világban élnek, ami miatt gyakran kénytelenek úgy cselekedni, ahogy egyébként nem szeretnék. Nora egy megtört nő, akik erős akar lenni, de közben iszonyat gyenge és még mindig gyerekkori szerelmétől, Sorentől függ. Zach szintén keménynek mutatja magát, de ő is egy gyáva nyúl, aki saját maga teszi tönkre a házasságát, és az a legrosszabb ebben, hogy ezt ő maga észre sem veszi. Soren pedig egy romlott erkölcstelen alak, aki a külvilág felé csakis szent énjét mutatja. Mellettük ellensúlyként ott van Wesley vagy épp Grace, akiket pozitív karakterként állít szembe velük az írónő, ezáltal remek kontrasztot létrehozva a karakterei között.

A harmadik, amit meg kell említenem, és ami talán a leginkább tetszett, hogy az írónő olyan témákkal dolgozott, amik még ma is sokszor tabunak számítanak. Olyan kényes kérdéseket helyezett a központi történetszálba, mint a papi cölibátus, a házasságtörés, a BDSM, a testi erőszak, az idősebb nő és fiatalabb férfi (vagy épp fordított) kapcsolata, a tanár-diák tiltott kapcsolatának kérdése, a munkahelyi etika és még sorolhatnám. Úgy játszott ezekkel a témákkal, hogy mindezt érdekesen tálalta, továbbá olyan módon, hogy elgondolkoztasson. Szeretem, ha egy író így tesz, és szeretem, ha mer olyan témákat feszegetni, amiről sokaknak nehéz dolog lehet beszélni. Leginkább talán a papi cölibátus, és a papok "szerelmi életének" kérdése fogott meg, és akkor kezdett el igazán érdekelni Soren, mikor megtudtam róla, hogy ő tulajdonképpen egy pap. Emiatt érdekes lehet még a jövőben, és remélem később sokkal többet fogunk róla megtudni.

Hatalmas pozitív csalódás volt ez a könyv. Bevallom, ismét valami elcsépelt és szexxel teli, de egyébként halál unalmas szexkönyvet vártam, de A szirén cseppet sem az. Sokkal több annál, és a műfajában mindenképp ott van a jobbak között. Sokkal jobban megérdemelné a hírnevet és a nagy hype-ot, mint a Szürke, ami emellett csak egy ócska firkálmánynak tűnik. Volt itt is szex bőven, az most sem hiányzott, de mellette volt egy épkézláb történet és remek (oh, te jó ég milyen remek!) karakterek, akiket rögtön a szívembe zártam. Mindenképp jöhet a folytatás, és szerencsére az is meg van a könyvtárban.

További információk a könyvről:
Értékelés: 5/4

4 megjegyzés:

  1. Eddig nagyon gondolkodtam, hogy elolvassam-e, de ezek után meggyőztél. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy kedvet kapták hozzá. :)
      Engem lepett meg a legjobban, de nekem is tényleg tetszett a könyv, ami fura, mert ahogy írtam alapjáraton elég ellenségesen viszonyulok a szexkönyvekhez. Ez valahogy mégis több, mint egy egyszerű szexkönyv, majd meglátod. :) Remélem neked is tetszeni fog.

      Törlés
  2. Tartottam tőle, hogy nem fog tetszeni, de nagyon örülök, hogy bejött. :)

    VálaszTörlés
  3. Ilyen meggyőző, frappáns, erőteljes jó kritikát rég olvastam. Gratulálok!!!!! Én sem sezrtem a pornóregényeket, de most kiváncsi lettem...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...