2015. márc. 25.

Zafírkék (film)

A történet:
Friss szerelmesként a múltba utazni – ez talán nem a legjobb ötlet.  A tizenhat éves újdonsült időutazó, Gwendolyn legalábbis így gondolja.  Neki és Gideonnak ugyanis épp elég a gondjuk anélkül is.  Például meg kell menteniük a világot. Vagy meg kell tanulniuk menüettet táncolni. (Egyik sem igazán egyszerű!)
Amikor ráadásul Gideon nagyon titokzatosan kezd viselkedni, Gwendolyn számára világossá válik, hogy mihamarabb át kell vennie az irányítást a saját hormonjai felett. Különben semmi nem lesz az időtlen szerelemből! (Ez a Zafírkék könyv fülszövege, gondoltam berakom ide a filmhez is. :)


Ahhoz képest, hogy tavaly augusztusban jelent meg a Zafírkék a német mozikban, hozzánk megint csak hónapokkal később érkezett meg. Mielőtt valaki örömtáncba kezdene, hogy nálunk is vetíteni fogják a mozik a filmet, sajnos el kell keserítsek mindenkit, ez nem fog megtörténni. De végre online felkerült a film HD verzióban és elkészült hozzá a magyar felirat, így végre mi, magyar rajongók is megnézhetjük a filmet, amire tavaly augusztus óta vártunk.

Nekem tetszett az első rész, talán csak azért, mert sokkal később a könyv olvasása után néztem meg, így nem emlékeztem a részletekre, és nem kötöttem bele minden egyes apróságba. Így természetesen vártam a második filmet, de azért nem vertem magam a földhöz, mert ilyen sokat kellett várnom. Vagyis, hogy értsétek, most is épp csak azért néztem meg, mert épp semmi más fontosabb néznivalóm nem akadt, és nem azért, mert valami őrült nagy rajongó lennék. Bevallom, nem is igazából emlékszem már a Zafírkék könyv részleteire, olyan rég olvastam már, így megint szinte "szűz szemmel" kezdtem neki a filmnek, abszolút nem volt semmilyen elvárásom.

Szögezzük le, hogy a Zafírkék film fura. Nem tudom más jelzővel illetni. Fura és kész. Valahogy más lett a stílus, más lett a hangulat, nem tudom ennek mi lehet az oka, de míg az első film egy könnyed, szórakoztató és aranyos fantasy volt, addig a második inkább hasonlított egy tini romantikus vígjátékra, amiben mellesleg van némi fantasy szál is. Erősen rámentek a készítők a magánéleti szálakra, előtérbe kerültek a karakterek drámái, ami egyáltalán nem tett jót a filmnek. Még a készítők is érezték, hogy itt baj lesz, és próbálták feldobni a filmet némi humorral, aminek épp az ellenkező hatása lett. Nem hogy feldobta volna a filmet és oldotta volna a hangulatot, inkább nevetségessé tette az összhatást.

Tökéletes példa erre, mikor Gwen és Gideon a múltban vannak a gróf partiján, és Gwen féltékenységében lerészegedik, majd pedig szinte levetkőzve, ami ugyebár a 18. században illetlenségnek számított, táncolni kezd az asztalon és angolul elénekel egy dalt. Nagyon humorosra akarták venni a jelenetet, de szerintem abszolút nevetséges lett, nem nevettem rajta, inkább kínomban sírtam, hogy ez mennyire, de mennyire nem illik ide! És mikor Gideon és a gróf is bekapcsolódik az "előadásba", na ott fogtam végső elkeseredésemben a fejemet. Nem értem, mi történt a készítőkkel, nem értem minek kellett ez ide. Sajnos, nem. Az egész film egyébként olyan, mint ez a jelenet. Kínos és erőltetett.

A karakterek teljesen kifordultak önmagukból, az új karakterek semmi lényegeset nem adtak hozzá a történethez, talán csak a személyes kedvencemet, Xemeriust tudnám kiemelni, és míg őt a könyvben annyira, de annyira bírtam, addig itt szimplán csak legyintettem, hogy "oké, ez Xemerius". Valahogy azt hittem jobban kidolgozzák a kis vízköpőt, hogy többet szerepel, valamiért az rémlik, hogy a könyvben nagyobb szerepe van, de javítsatok ki, ha tévedek. Aranyos volt és vicces, és a animált grafikára se tudok panaszkodni, mert normálisan megoldották, hogy élőnek hasson, holott CGI-val készült, de mégis hiányzott itt is valami.


Mellesleg, távol álljon tőlem, hogy pusztán a karakterek külsején nyavalyogjak, de két dolog nagyon idegesített. Pontosabban, az egyik idegesített, a másik előtt pedig értetlenül álltam. Nem értettem, hogy miért lett Gideon haja hirtelen és minden magyarázat nélkül rövid. Félreértés ne essék, Jannis tök helyes rövid hajjal, csak Gideonnak nem végig hosszú haja van a könyvben? Ha az elsőben tudtak neki keríteni póthajat, akkor a másodikban miért nem tettek ugyanígy? A másik, ami egy idő után idegesíteni kezdett, Gwen szeme. Annyira hihetetlenül és irreálisan kék volt, hogy már szúrta a szemem. Annyira kontaktlencse hatása volt, annyira látszott, hogy az, hogy nem tehetek róla, hogy amikor csak megláttam, felment bennem a pumpa. A Rubinvörösben fel sem tűnt, de itt nagyon irritált a kék kontaktlencséje.

Még egy dolgot meg kell említenem, mert emellett sem tudok szó nélkül elmenni. Mégis mi a fene történt a zenefelelőssel? Miért gondolta, hogy ezek a számok illenek egy ilyen filmhez? Miért hitte, hogy egy múltbéli kardozós jelenet alá egy modern pop számot kell berakni? Miért hitte, hogy kellenek ide ezek a filmtől teljesen elütő stílusú és hangzású zenék? MIÉRT?! Te jó ég, mindig, mikor felcsendült egy újabb szám, csak fogtam a fejem kétségbeesetten, és arra gondoltam, hogy ennél rosszabb már nem lehet. Aztán bebizonyították, hogy lehet, én pedig még inkább elkeseredtem.


Nem voltak nagy elvárásaim a filmmel kapcsolatban, és már a könyvre se emlékszek részleteiben, mégis a Zafírkék film nekem egyáltalán nem tetszett. Nem azért, mert többet vártam volna, nem azért, mert idegesített a sok változtatás a könyvhöz képest, hanem azért mert a film önmagában egy összecsapott, fura és aránytalan fércmű. Értem én, hogy a karakterek személyes drámájára akarták helyezni a hangsúlyt, de akkor azt vegyék komolyan, és adjanak nekik több időt a kibontakozásra, és ne csapják össze az érzelmeket. Nem kellett volna ide a sok felesleges humor és kínosan viccesnek szánt jelenet, nekem személy szerint jobban bejött volna, ha a komolyabb szálakra helyezik a hangsúlyt, kezdve onnan, hogy kik Gwen igazi szülei, vagy hogy Gwen és Gideon hogy próbálnak meg egyensúlyozni a kapcsolatuk és a kötelességeik között.

Hirtelen azt sem tudom hány pontot kellene adnom erre a filmre, de még a legnagyobb jóindulattal sem tudok rá 5 pontnál többet szánni. Voltak benne azért értékelhető részek, nem ezt mondom, de annyi sok negatívum emelkedett ki mellettük, amiket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ha lesz Smaragdzöld film, akkor remélem az inkább majd a Rubinvörösre fog hasonlítani, és nem erre. Megérdemelnének a filmek egy méltó és ügyesen összerakott befejezést.
Értékelés:
10/5

Előzetes:

2 megjegyzés:

  1. Minden szavaddal egyertétek, nekem is hasonló érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban. Annyit még hagy tegyek hozzá, hogy a Rubinvörös filmben kifejezetten jó zenéket választottak a jelenetekhez, és elsősorban a jó zeneválasztások miatt néztem meg azt a filmet kétszer is. De itt a Zafírkéknél én is csak fogtam a fejemet, hogy hogyan voltak képesek ennyire rosszul választani zenéket a jelenetekhez.

    Egyébként nekem az az üzenet sem tetszett, amit Gwendolyn szájából hallottunk, miszerint már az összes osztálytársa elvesztette a szüzességét, és ezért most már neki is kellene. Ezt kár volt beletenni. Önmagában azzal nincs bajom, hogy összefeküdtek a filmben Gideonnal, hiszen annyira látszik rajtuk, hogy sokkal idősebbek 16-nál. De ez a hozzáállás szerintem elég rossz üzetet ad a tiniknek, és elvette azt az ártatlan bájt, ami a könyvekben volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, tényleg... igazad van, Az a "szüzesség" dolog nekem is szúrta a szemem, csak azt már elfelejtettem beleírni a véleményembe. :)
      Olyan sok rossz dolog volt ebben a filmben, hogy a többi mellett azt már elfelejtettem. :D

      Hát, igen... sajnálom, hogy ilyen lett ez a film, de reméljük, hogy a Smaragdzöldre összeszedik magukat a készítők.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...