2013. ápr. 6.

Kiera Cass: The Selection - A Kiválasztás (The Selection 1. - A Kiválasztás 1.)

Már nagyon régóta fájt a fogam erre a könyvre, vártam, hogy megjelenjen magyarul, de csak nem jelentették meg, aztán egy időre feledésbe merült, majd pár nappal ezelőtt eszembe jutott, így nekikezdtem. Sok rosszat olvastam róla, de engem valamiért megfogott a csodaszép borító, meg a történet is, így végül mégis elkezdtem angolul. Asszem, most fog megjelenni nemsokára a folytatás Amerikában, így legalább nem kell rá sokat várnom.

A történet:
35 lány számára A Kiválasztás életük nagy lehetősége. Egy lehetőség arra, hogy kibújjanak a születésük óta nekik szánt élet alól. Hogy a csillogó ruhák és a drága ékszerek életét éljék. Hogy egy kastélyba költözhessenek és a csodálatos Maxon herceg szívéért megküzdhessenek.
De America Singer számára az, hogy Kiválasztott lett maga a rémálom. Mindez azt jelenti, hogy hátat kell fordítania titkos szerelmének Aspen-nek, aki egy kaszttal alatta áll. Hogy el kell hagynia az otthonát azért, hogy egy ádáz küzdelemben részt vehessen a koronáért, amit nem is akar. Hogy egy olyan palotában kell élnie, melyet a lázadók erőszakos támadásai fenyegetnek. És aztán America találkozik Maxon herceggel. Lassan elkezdi megkérdőjelezni a korábbi az életére vonatkozó terveit és rájön, hogy az élet, amiről álmodott össze sem hasonlítható azzal a jövővel, amit soha el sem képzelt volna magának.

Nem volt olyan rossz ez a könyv, de nem is olyan jó, amit vártam. Úgy reklámozták, hogy a Bachelor (Magyarországon "A Nagy Ő" néven futott reality show évekkel ezelőtt) és Az éhezők viadala keveréke. Nos, a Bachelor-ból volt is benne, de Az éhezők viadalából kevésbé. Persze meg van a disztópikus világ, hiszen a jövőben vagyunk, ahol valamilyen háború után létrejött ez az Iléa ország, ahol különböző kasztok alakultak ki, és szigorú szabályok vannak arra nézve, hogy ki kivel házasodhat össze, házasság előtt tilos a szex, meg hogy kinek mit kell csinálnia, mi legyen a foglalkozása (ezt az határozza meg, melyik kasztba tartozik az ember) meg ilyenek. Ennek ellenére mégsem érzem ezt az egész világot olyan szépen kidolgozottnak/kiforrottnak, mint mondjuk Az éhezők viadala esetében. A disztópia másik jellemzője is itt van, vagyis a lázadások, de ezek annyiban merültek ki, hogy a lázadók néha betörtek a királyi palotába és megdobálták a falakat, nem éreztem azt a nagy fenyegetést. Még a királyi család se tudja mit akarnak a lázadók (vannak északiak és déliek), nem tudom, ez az egész lázadó fenyegetés annyira nem hozott (még) lázba.... ebben az első könyvben nem ezen volt a hangsúly, később biztosan többet megtudunk ezekről a dolgokról.

A főszereplők, vagyis ismét egy (általam mindenképp utált) szerelmi háromszög tagjai, America, Aspen és Maxon, ejtsünk róluk pár szót. Az igazi főszereplőnk természetesen ki más lehetne, mint America, te jó ég mennyire nem bírom én ezt a csajt! Olyan semmilyen karakter, mindenki isteníti, hogy milyen szép, és okos, és tehetséges, meg különleges, ő meg persze nem így vélekedik magáról, de azért mindenki odavan érte, miközben igazából semmi karaktere sincsen. Meg olyan dolgokat levágott, hogy teljesen felidegesített vele. Meg amiket művelt a két fiúval, nos, azt is tanítani kéne, ez az egész szerelmi háromszög az idegeimre fog menni, de az biztos, hogy America egyáltalán nem szimpi.... és mi ez a név, kérem szépen? Ennél hülyébbet nem is hallottam, ki az az idióta, aki egy országról nevezi el a gyerekét?!
Aspen szintén nem lett szimpi, az elején mikor vérig sértődött azért, mert a lány kedvességből sütött neki valamit, akkor csak fogtam a fejem, és ne már, hogy komolyan ezért szakított vele... (jó tudom, hogy nem pont az étel miatt, csak az volt a végső csepp, de akkor is) akkor alapból minek kezdtek egymással kapcsolatot, mikor már az elejétől tudták, hogy nem egy kasztba tartoznak, és hogy ennek amúgy se lesz jó vége. Aztán meg PONT Aspen beszéli rá, hogy menjen el a lány a Kiválasztásra, ezt se értettem teljesen... minek bátorítja arra, hogy jelentkezzen, mikor ezzel akár el is vesztheti a lányt.... kicsit ez logikátlan volt számomra... aztán meg, hogy Aspen végül PONT a kastélyban lett katona, nos, ezen meg se lepődtem, annyira egyértelmű volt, hogy oda fog kerülni, mert máshogy nem tudta volna az írónő a szerelmi háromszöget elindítani.
És akkor végül Maxon hercegről is beszélnünk kell, HISZ Ő ENNEK A KÖNYVNEK A SZÍVE ÉS A LELKE!!!!!!! Fogalmazzunk úgy, hogy engem nem kellett volna noszogatni, hogy jelentkezzek erre a versenyre. :) Komolyan, nélküle ez a könyv sokkal kevesebbet érne, imádom őt. Maxon kedves, kicsit félénk, udvarias, de csupa szív férfi, aki egyáltalán nem olyan, mint ahogy America elsőnek gondolta. Sok teher nyomja a vállát, meg akar felelni a szüleinek, rátalálni a boldogságra, nincsenek barátai, és azt hiszi csak a verseny által találhat magának párt.... a szülei kicsit elnyomták szegényt, hisz nem sok mindent tud az élet dolgairól, kissé naiv, mert hát azt hitte az ő országában minden tökéletesen működik és mindenki boldogan él, és mikor America felvilágosította, hogy bizony sokan éheznek, akkor nem akarta elhinni, de végül mégis tett az emberekért... egy igazi herceg. Nem értem mit lát America-ban, sokkal jobbat érdemelne annál a lánynál, de mindegy. Abból látszik, hogy America milyen irritáló tud lenni, hogy még ezt a kedves és nyugodt embert is ki tudta hozni a béketűréséből, mikor elkezd neki okoskodni olyan dolgokról, amihez semmi köze.

Rajtuk kívül a többi szereplő bennem nem hagyott mély nyomokat, a király és a királynő olyan semlegesek voltak, nem szerepeltek eleget, hogy megkedveljem/megutáljam őket, a versenyen résztvevő lányok közül az összes sablon karakter, ott van a kedves, a halk, a vicces, a nagyképű stb. Semmi egyedi sincs bennünk, talán csak Celeste-re kell odafigyelni, mert szerintem ő lesz America nagy riválisa... te jó ég, az a nő! Humor nem sok volt a könyvben, a történet meg nem lett olyan izgalmas, egy-két igen vérszegény lázadó támadáson kívül, csak a versenyen volt a fő hangsúly, meg azon, hogy America és Maxon összebarátkoznak. A könyv végére már csak 6 lány maradt, ők folytatják a versenyt a további két kötetben. (Bár szerintem senki számára se lesz meglepetés, hogy ki nyer végül).

Olyan vegyes érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban, végül is nem volt olyan rossz, talán a folytatások kicsit pörgősebbek és izgalmasabbak lesznek, és Maxon még többet szerepel, bár van egy olyan tippem, hogy a második könyvben ismét előtérben lesz ez a szerelmi háromszög dolog. Ennek ellenére várom, és majd olvasni fogom.
UI: Amerikában olyan népszerű a történet, hogy elvileg sorozatot fognak belőle csinálni, most készül a pilot, és majd ha az sikeres lesz, akkor berendelik normális sorozatnak. Hát nem tudom erről hogy lehetne egy izgi sorozatot csinálni, de ki tudja.... én inkább filmként képzelném el.
A könyvről:
http://moly.hu/konyvek/kiera-cass-the-selection
5/4

1 megjegyzés:

  1. S ki az az idióta, aki diktátorról nevezi el a gyerekét? II. Világháború. S ott valóság volt, itt meg egy könyvről van szó. Nem bántó célzat, de egy könyvben szerintem sok minden megengedett.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...