2012. júl. 31.

Batman: Under the Red Hood (Batman: A Piros Sisak alatt)

Muszáj írnom erről is egy bejegyzést, egyrészt mert imádok mindent ami Batman-nel kapcsolatos, és másrészt azért, mert annak ellenére, hogy ez egy röpke 75 perces rajzfilm, mégis nagyon tetszett. Tetszett a történet, és habár előre kitalálható volt, hogy mi fog történni – azt már észrevettem, hogy ha egy film vagy könyv úgy kezdődik, hogy meghal valaki, akkor az esetek nagy részében később kiderül, hogy az a bizonyos szereplő mégis él – mégis remekül szórakoztam rajta.

Minden megvolt benne, ami nekem kell. A világkidolgozás, a sötét háttér és a hangulat tökéletes illeszkedik Nolan újfajta Batman trilógiájához, gyönyörűen kidolgozott a grafika, nem túl régies, de nem túl modern és agyon grafikált, mint a mostani rajzfilmek esetében az lenni szokott. Mindig a hangulathoz illeszkedő zenék csendülnek fel.
Miről szól a történet? Egyből belevágunk a dogok közepében, Ras Al Ghul-t látjuk elsőnek, aki szövetségese Joker miatt aggódik, aki elkapta Batman társát, a 2. Robint, és mivel nem bír magával így halálra veri Jasont egy feszítővassal. Batman későn érkezik, nem tudja megmenteni a társát, így Jason meghal.

Aztán 5 év telik el és láthatjuk az akkori viszonyokat, Batman próbálja feldogozni a tragédiát, tovább vigyáz Gotham városára, az alvilág akkori vezetője, Black Mask, aki szintén hatalmas figura a maga módján. Ám váratlanul feltűnik a Piros Sisak, aki elkezdi lopkodni a bűnözők, főként Black Mask tulajdonát, területeit és embereit és mikor nem állnak át hozzá, akkor pedig elkezdi kiiktatni a vetélytársakat. Batman-nek egyből feltűnik Piros Sisak, aki habár rossz fiúnak tűnik, mégsem teljesen az.

Persze az említetteken kívül itt van még Joker, aki egyszerűen hihetetlen karakter, a legjobb gonosz a Batman világban, beugrik egy kis látogatásra Batman első társa, az első Robin, Dick Grayson, aki ma már Éjszárnyként önállóan dolgozik, és el ne felejtsük a hű Alfred-ot. A karakterek szerethetők, az őrülten gonosz Joker, a bosszúszomjas és egyéni gondolkodásmóddal rendelkező Piros Sisak, a folyton őrjöngő és mindenkivel kiabáló Black Mask és szószátyár, segítőkész Éjszárny. A karaktereknek adott hangok megfelelők, mindenkit pont eltaláltak, nem volt gondom vele. (Itt az eredeti angol szikronról beszélek, mert én angolul néztem!)

A történet nem túl bonyolult, de mégis lekötött, szórakoztatott, igazi Batman sztori, a rajzfilmek közül a legjobb szerintem. A többi az túl régi és túl unalmas már. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki imádja Batmant!
Trailer: (csak angolt találtam)
http://www.youtube.com/watch?v=6iUp44WDwrA
10/10

2 megjegyzés:

  1. Szia Anna! :)

    Szerintem is nagyon jó volt a hangulata, és nagyon szépen volt megcsinálva, de engem egy dolog nagyon zavart benne, amit egy másik barátommal már beszéltem is, idézném:

    " Azt mondja a sztori, hogy ha egyszer megölsz valakit akkor nincs visszaút, és ennek oltárán Batman semmit nem hajlandó feláldozni, sem azoknak az ártatlan embereknek az életét nem hajlandó megmenteni, akiket a Joker később meg fog ölni (mert, hogy Joker mindig kiszabadul az AA-ból, és maga Batman mondja a dark knight returnsban, hogy "hány embert öltem meg azzal, hogy életben hagytalak"), illetve a sidekickje élete is kevésbé fontos mint a saját végletes, fekete fehér gondolkodásmódja. Olyannak festi le a karaktert mint aki csak végletekben tud gondolkozni, ostoba, maradi, bigott eszmékben hisz és nem tud adott helyzetekhez alkalmazkodni.
    Joker közkedvelt karakter, és nyilván nem lehet megölni. Ez egy logikai hiba ebben az egész képregényben, na de erről a hibáról egy külön sztorit írni, és hangoztatni azt, hogy Batman akkor sem hajlandó változtatni a szabályain ha 100 ártatlan életet ont ki Joker... Ez hülyeség.
    A legrosszabb az egészben, hogy elvileg ez a sztori tanulsága , azt mondja a cucc, hogy ne mérlegelj, hanem élj szabályok szerint. A szabályok jók, csak az életben mindig vannak kivételek, mindig vannak szituációk amikben mérlegelni kell, hogy mi a leghelyesebb.
    Nincs fehér és fekete."

    Nekem a Dark Knight Returns part1, part2 jobban tetszett, bár az sokaknak kicsit szokatlan tud lenni a kicsit túlzó rajzstílus miatt.

    Az íráshoz gratulálok! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen a kedves szavakat. Nekem ez a kedvenc Batman rajzfilmem, a régiek annyira nem jönnek be, és bevallom az újakat még nem láttam. De mindenképp be akarom majd őket pótolni valamikor. :)

    És az idézetedhez pedig annyit szólnék hozzá, hogy teljesen igazad van abban, amit írtál. Nyilvánvaló, hogy Jokert nem lehet megölni, hisz ő Batman nemezise, így egyértelmű, hogy véglegesen soha nem fog meghalni.
    Én biztos nem tudnék olyan elvek szerint élni, mint Batman, hisz ahogy te is írtad a valóságban nem lehet mindenkit egy kalap alá venni. Bár, ha én lettem volna Batman, akkor már az első adandó alkalommal megöltem volna Jokert és azzal egy csomó ember életét mentettem volna meg előre.
    Mert hát lássuk be vannak olyan emberek, akik nem érdemelnek mást csak halált. (Ez szomorú, de sajnos így van!)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...