2012. márc. 7.

Fantasztikus labirintus

Ez a film az egyik gyerekkori kedvencem volt, ami nemrégen jutott valahogyan az eszembe, így előkerestem, és újra megnéztem. És imádtam! Egyszerűen nem tudom megfogalmazni miért annyira jó ez a film, talán azért mert a gyerekkoromat juttatja eszembe, és talán azért, mert imádom a fantasztikus történeteket és a meséket. Mert, hogy ez a film az utolsó kettőnek a keveréke, és abból is talán az egyik legjobb.

Elég régi, ha jól emlékszem, az 1980-as évek végén készült valamikor, tehát több mint 20 évvel ezelőtt, ami azt jelenti, hogy itt még nyoma sincsen a számítógépes technikának, mint a mai ilyen jellegű filmeknek, az összes kis goblint (manót) bábuk vagy beöltözött kisemberek keltik életre. És mindegyik annyira aprólékosan kidolgozott és megtervezett, hogy tényleg azt lehet hinni, hogy ezek valóban léteznek… és nem csak kitömött bábuk, akiket emberek mozgatnak.

Lássuk, miről szól a történet: Sarah egy eléggé ábrándos és a mesék világában élő lány, akit egyik este azzal bíznak meg a szülei, hogy vigyáznia kell a kisöccsére, Toby-ra. Sarah-nak azonban egyáltalán nem tetszik ez a feladat és mivel a folyamatosan bömbölő kisfiú – akit Sarah szinte ki nem állhat, mert irigy rá, amiért a szüleik vele többet foglalkoznak – teljesen az agyára megy, egy meggondolatlan pillanatban azt kívánja, hogy bárcsak eljönnének a goblinok – akik a kedvenc könyvében, a Labirintusban szerepelnek – és vinnék el innen az öccsét örökre. És lám a kívánsága teljesül.

Megjelenik Jareth, a goblinok királya és elviszi magával Toby-t, Sarah meg ekkor döbben rá, milyen rossz dolgot csinált és mivel mégiscsak az öccséről szól, valahogy vissza kell őt szereznie… Jareth 13 órát ad neki, hogy átvágjon a labirintuson és eljusson a goblinok váráig, ha nem jár sikerrel a kisfiút is manóvá változtatja majd. Sarah azonnal útnak indul és közben különös kalandokba keveredik és természetesen új barátokat is szerez magának… közben pedig Jareth minden mozdulatát figyeli és próbálja megakadályozni, hogy elérjen a várig és visszaszerezhesse az öccsét.

Elsőnek meg kell jegyeznem, hogy ez is egy könyvből készült, A.C.H. Smith Labirynth című könyve adta az alapot, magyarul nem jelent meg a könyve, ha jól emlékszem. A lényeg, hogy ez is egy könyves adaptáció lenne, méghozzá abból is a jobb fajta, mert csak alig néhány dolgot változtattak meg a történetben… a főszereplő Sarah-t, Jennifer Connelly alakítja, még alig 16 éves korában, Jareth-et a manókirályt pedig David Bowie, a híres énekes. A filmben is megcsillogtatja zenei tehetségét, hiszen majdnem az összes dalt, ami felhangzik a filmben ő írta, és egy kivételével mindet ő is adja elő… (korábban nem hallottam egy számot sem David Bowie-tól, de mikor megnéztem a filmet, akkor egyből megszerettem a hangját, olyan jó!!!:))
A kedvenc kis manóm, az a kis róka vagy micsoda, akinek Sir Didymus a neve és az Ambrosius nevű fehér kutya hátán közlekedik, mint egy igazi kis lovag, olyan kis aranyos… egy ilyen kis plüss róka nekem is kellene otthonra…:) Az egyik kedvenc jelenetem a bál, olyan szép a zene alatta, meg olyan szép és meseszerű az egész, a másik kedvencem pedig a „végső összecsapás”, meg a zene, ami előtte van. Ha jól tudom a címe: „Live within you”.

Lényegében csak annyit szeretnék még mondani, hogy nagyon jó volt újranézni és feleleveníteni gyerekkorom egyik kedvenc filmjét, amit olyan régen láttam, hogy majdnem el is felejtettem örökre, még szerencse, hogy valami az eszembe juttatta…:)
Trailer: (magyart és feliratosat nem találtam)
http://www.youtube.com/watch?v=jSs5K0glwkc
10/9

4 megjegyzés:

  1. Egyetértek én is nagyon kedvelem :)

    VálaszTörlés
  2. Ma belenéztem (eredeti szinkron, VHS), meglepődtem, hogy még huszonvalahány év után is fejből tudom a szövegét. David Bowie 4 napja ment el örökre, Isten veled manókirály...!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is imádom a filmet, egyik gyerekkori kedvencem. Szinkronnal már régen láttam, nekem eredeti nyelven jobban tetszik amúgy. :)
      És igen, én is szomorúan hallottam a hírt, hogy David Bowie meghalt... :( RIP, David Bowie.

      Törlés
  3. Szia,en 1988.nyaran lattam a filmet es azota Bowie-s vagyok es maniakusan minden érdekel ami vele kapcsolatos!
    A filmrol pedig nagyon is minden erdekel!Csak az a baj,hogy itt magyarorszagon ilyen ami a filmhez kapcsolodna,az nincs csak kulfoldon de az is csak neten keresztul!
    En,a netes rendelesben sehol nem bizok csak amit suemelyesen latok,mert sajnos volt mar hogy a kert csomag tartalmat megbontottak...!
    Igy a szuvenir cuccok csak alom marad!
    De azert van rola dvd,cede,blu-rey,kis es nagy lemez!
    Meg regi VHS videokazetta is!
    Es mind jo a maga nemeben!
    De utobbi idoben felkaptak a kulfoldiek egy tarsasjatekot,ami azonos a film temajaval!
    De ez is csak amerikaban/las vegasban van;oda meg nem megy erte senki!
    Tehat errol ennyit!
    :-) :-) :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...